måndag 15 augusti 2016

Lemoncurd och blåbärsbullar

Har ju glömt visa er dessa lemoncurd och blåbärsbullarna jag och barnen gjorde för ett par veckor sen, efter att vi tillsammans plockat blåbär här i skogarna :)
Dock var jag för lat för att göra egen lemoncurd så jag köpte 2 färdiga burkar istället men det blev kanske lite väl mycket citron men det blev gott ändå :) Tog inte på någon glasyr heller eftersom dom skulle stoppas ner i frysen i väntan på kalas..


 
Citronsnurror med blåbär
2 ½ dl  Mjölk
2 ½ tsk  Torrjäst
1 dl Strösocker
2 st  Ägg

80g Smält smör
7 ½ dl Vetemjöl
Citronkräm
1 ½ dl Strösocker

Finrivet skal från 2 citroner
1 ¼ dl  Citronsaft
7st äggulor
2 st  Gelatinblad
150g  Osaltat smör
Blåbär

 Glasyr
150g Florsocker
3-4 msk Citronsaft

Citronkräm/Lemoncurd:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Ha socker, citronsaft, zest, och ägg i en kastrull. Värm på medelvärme medan du rör hela tiden, tills att krämen börjar tjockna. Ta då av från värmen. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem i den varma krämen. Rör till dess att de smält.

Tillsätt smöret när krämen är ca 60 grader. Använd en stavmixer och mixa krämen i några minuter till dess att den är slät.

Plasta och låt stå i kyl till dess att den svalnat av.

 Bullarna
Värm mjölken till 37°C. Häll mjölken i en stor skål, tillsätt socker och torrjästen och låt stå på köksbänken tills att jästen har aktiverats – den ska börja bubbla.
Tillsätt äggen, smält smör och salt och vispa det lätt samman.
Tillsätt lite mjöl i taget tills att du får en fin deg. Du kan göra det för hand eller i en maskin, men det går mycket bättre att knåda degen i maskin. Kör i ca 5 minuter.
Täck skålen med en handduk i ca 45 minuter, degen ska bli dubbelt så stor.

Sätt ugnen på 180°C.
Kavla ut degen till en stor rektangel. Bre på citronkrämen och strö över blåbär.
Rulla ihop degen till en lång korv. Skär upp i önskad storlek. Lägg på plåt med mellanrum och lägg en handduk över och låt dem stå och jäsa i ytterligare 45 minuter.
Baka av dem i 10 minuter i mitten av ugnen. Ta sedan ut plåten och pensla bullarna med grädde ca 1 – 2 msk per bulle. Sätt in den i ugnen igen och baka i ytterligare 10 – 15 min., tills de fått färg.


Glasyren
Rör ihop citronsaft och florsocker. När bullarna är ute ur ugnen, värm upp glasyren i 30 sekunder i mikron. Ringla glasyren över bullarna.


Såg på Tv när Manuela bakade dessa och blev bara tvungen att testa, receptet kommer alltså från hennes blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar