måndag 3 februari 2014

Scandinavian Cake Show 2014 - Lite av en besvikelse :(

I helgen åkte jag till Göteborg (4 timmars resväg en väg) för att besöka SCS för tredje gången. Och jag måste återigen säga att jag blev väldigt besviken :( Jag var besviken redan förra året (mer om den utställningen och även den första finns att läsa om här i bloggen, kolla i etiketten mässor och kurs) trots att Tårtdecor då hade premiär med sin nya stora butik, men de var väldigt trångt. Men i år hade dom utställningen i lokalen bredvid så de var iaf gott om plats och fint gjort i sig. De var också roligt att olika butiker nu fick ställa ut tårtor för att visa upp deras företag och de var jättebra för de var i stort sett deras tårtor + personalens tårtor som egentligen var något att se.. På utställarnas bord som var väldigt få bidrag tyckte jag de var väldigt få tårtor som verkligen var fina, fanns ett par tårtor som var WOW tårtor men annars tänkte jag återigen tanken att jag verkligen skulle ställt ut med en tårta för så många dåligt gjorda tårtor som fanns med så borde jag ändå haft någon chans att komma på prispallen. Men jag hade verkligen inte tid att göra någon tårta i år även om jag var väldigt inne på de länge. Men nästa gång då ska jag bannemej ta mig tid till att göra en tårta och hoppas den klarar den långa resan. 

Fördelen med om mässan är tråkig är att jag då kan åka till min fina vän Johanna som också var med mig i år så då behöver de inte kännas så långtråkigt. Nu gick vi igenom allt flera gånger om på 2 timmar och visste inte vad vi skulle göra sen. Lite skillnad från första gången jag var på denna utställning/mässa då de var mycket mer wow-tårtor och mer att verkligen inspireras av och då kändes de inte ens som att en dag räckte för att gå igenom allt.. 
Även om man kollade butikernas och personalens tårtor så tyckte jag de kändes som dom var lite efter än dom i Norge. Nu kändes de som flera tyckte de var häftigt med bland annat frilling, bubbletekning och sugairveil och för mig kändes de teknikerna gamla eftersom jag lärde mig de på demostrationer i Oslo förra året och även hunnit prova några tårtor med några av de tekniker..

Jag och Johanna satte iaf upp några mål för i år, vi ska på Oslo´s tårtutställning om dom har den i år igen, och sen ska vi på europas största tårtutställning i Birmingham så de ser jag verkligen fram emot :) Efter de lär de bli ännu svårare att inte bli besviken på denna utställning som säkerligen kommer kännas väldigt liten i jämförelse.. Vi får se vad jag tycker om de :))

Ifall någon från tårtdecor läser detta så kommer här mina tankar och förslag på vad jag tycker ni skulle kunna förbättra: 

*Skyltning - De var inte skyltat alls från vägen och jag tänker mig att flera ointresserade som bara åker förbi och kanske ser skylten med SCS tänker tårtutställning, ja men de vore lite kul att se vi åker inom där. 
*Svara på mail och förbättre kurs info- Jag skicka mail 2 gånger angående var de var för kurser under mässan men fick aldrig svar, Senaste gången var de mindre än en månad kvar och de stod inte ens på hemsidan då var kurserna var för något. Sen någon vecka senare så kolla jag igen och då helt plötsligt stod infon om kurserna men alla var då fullbokade! Så antingen har dom bokat utan att veta temat eller så har dom väl fått reda på temat ändå.. Var dock inga roliga kurser i år så de var inte hela världen men dåligt ändå att inte skriva ut de långt i förväg och att ens svara på mail.. 
*Bättre översikt vid demostrationer - Jättebra att de finns demostrationer men oftast är de fullt med folk så man ser ändå inget eller så kommer man mitt i processen och vet inte hur dom gjort från början. När jag var i Oslo på tårtutställning förra året så hade dom minidemostrationer vid olika tidpunkter i ett speciellt rum som man kunde boka upp sig på, kostade 30kr men då var de som en skolsal med massa stolar som man satt på så verkligen alla såg allt och fick vara med från början. Skit bra ide som jag tycker även ni borde ha. Måste ju inte kosta pengar men just idén om att man får med sig allt. 
*Locka folk till att ställa ut - De som ställer ut borde få gratis ingång eller gratis mat eller något annat. Plus att alla borde få beröm/kritik för sin tårta för de vet jag att många som ställde ut förra året var missnöjda med eftersom bara de som vann fick höra vad domarna tyckte.
*Rabatt på hela butiken - Var ju jättebra att de nu hade 20% rabatt på den lilla butiksdelen i utställningshallen men de kunde lika gärna haft de i butiken också.


Nu kommer iaf här lite bilder för er som missade utställningen. Mycket fler bilder finns att se på min facebooksida :)

Av alla de bilder som kommer här under så är de endast 2 stycken som ställdes ut som man kunde rösta på, resten är butikernas eller personalens tårtor...

Johanna som gjorde dessa tårtor hade nog sett på Cakeboss hehe ;) De var både ljus inkopplat och den mindre tårtan snurrade runt på en omgjord lp spelare, Verkligen roligt att se på alla små detaljer! :) Mer detaljbilder finns som sagt på min facebooksida..

Denna tårta vann folkets röst vilket jag inte alls var förvånad över. Var verkligen jättemånga fina detaljer och den finaste tårtan bland alla de som tävlade.. :) Även om temat orientalisk inte alls är min stil men roligt att se hur olika tårtor kan se u utifrån ett tema ;)Tema steampunk, riktigt häftigt med alla kugghjul och små "metallgrejer" gjorda för hand i sockerpasta..


Förra gångens vinnartårtor!
Här intervjua dom Johanna från Johannas tårtor. Vi pratade med henne en bra stund angående hennes jättefina tårtor och hon var verkligen supertrevlig och urgullig :-)

De intervjua även min vän Johanna med de bilderna blev så suddiga :( Och hon var också ärlig och sa att utställningen var bra men kunde förbättras och gav några idéer ;)

Något annat jätteroligt var att vi träffa Michaela som vi träffade för första gången på en kurs för några månader sen och  har sen hållit kontakten lite grann. Hon ställde ut med en tårta och kom trea trots att hon bara hållit på i 1,5 år med tårtor. Verkligen jätteroligt att se! Och Grattis ännu en gång :-))

7 kommentarer:

 1. Kul att få lite rapport från utställningen. Har aldrig varit där trots att jag inte bo så långt bort (Borås). Får hoppas de tar några av dina råd så kanske det blir lite mer intressant ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag skrev ett längre inlägg på din fb-sidan. Kul att min tårta fick godkänt i alla fall.. :)
  Den där norska utställningen såg ju spännande ut, synd att den skall vara i Bergen nästa gång.. blir lite långt att åka..

  SvaraRadera
 3. Hej Milli!

  Först och främst vill jag börja med att tacka dig för att du kom till Scandinavian Cake Show och även tacka dig för dina tankar som du framfört. Dock hade det varit bra om du hade kontaktat oss direkt så vi fortare kunnat bemöta dina funderingar. Nu fick vi veta på omvägar att du hade skrivit på din blogg om tårtutställningen. Eftersom vår ambition är att göra en så bra utställning som möjligt för besökarna tar vi gärna del av konstruktiva förslag och synpunkter som kan förbättra den.

  När det gäller nivån på tävlingsbidragen så är det inget vi kan påverka eftersom den är öppen för alla att vara med. Alternativet vore att vi tog bort tävlingen för att garantera nivån på tårtorna, men det tror jag inte att det är någon som önskar. Men om du tycker att nivån var för låg kanske du ska vara med och höja den till nästa gång. ;):)

  Beträffande storleken på utställningen så går det inte att mäta sig med NEC i Birmingham som ju inte bara är Europas största tårtutställning utan faktiskt världens största i ett land med över 55 miljoner invånare (om inte ännu fler) och en tårtutställning med över 1000 tårtor. Vi har inte heller ambitionen att jämföra oss med dem men vi vill gärna göra så gott vi kan för att göra det bästa möjliga här i Sverige. Vi hade gärna sett att fler hade varit med i tävlingen och kanske att gratis inträde kan vara ett alternativ som du föreslår för att inspirera fler. I t ex Birmingham får man gratis inträde om man är med och tävlar men man får betala för att vara med och tävla. På SCS är det gratis att vara med och tävla.

  Du skriver att de tävlande borde få synpunkter/kritik från domarna och det finns naturligtvis inget som hindrar det om man tar kontakt med och frågar dem. Däremot vill vi inte offentligt hänga ut alla tävlande med ev kommentarer. Det är något som bör ske enskilt mellan domare och den tävlande. Vi offentliggör heller inte röstantalet på respektive tårta utan om en tävlande vill veta hur många röster den fick meddelar vi det enskilt för att ingen ska behöva känna sig uthängd.

  forts följer...

  SvaraRadera
 4. Hej Milli!

  Först och främst vill jag börja med att tacka dig för att du kom till Scandinavian Cake Show och även tacka dig för dina tankar som du framfört. Dock hade det varit bra om du hade kontaktat oss direkt så vi fortare kunnat bemöta dina funderingar. Nu fick vi veta på omvägar att du hade skrivit på din blogg om tårtutställningen. Eftersom vår ambition är att göra en så bra utställning som möjligt för besökarna tar vi gärna del av konstruktiva förslag och synpunkter som kan förbättra den.

  När det gäller nivån på tävlingsbidragen så är det inget vi kan påverka eftersom den är öppen för alla att vara med. Alternativet vore att vi tog bort tävlingen för att garantera nivån på tårtorna, men det tror jag inte att det är någon som önskar. Men om du tycker att nivån var för låg kanske du ska vara med och höja den till nästa gång. ;):)

  Beträffande storleken på utställningen så går det inte att mäta sig med NEC i Birmingham som ju inte bara är Europas största tårtutställning utan faktiskt världens största i ett land med över 55 miljoner invånare (om inte ännu fler) och en tårtutställning med över 1000 tårtor. Vi har inte heller ambitionen att jämföra oss med dem men vi vill gärna göra så gott vi kan för att göra det bästa möjliga här i Sverige. Vi hade gärna sett att fler hade varit med i tävlingen och kanske att gratis inträde kan vara ett alternativ som du föreslår för att inspirera fler. I t ex Birmingham får man gratis inträde om man är med och tävlar men man får betala för att vara med och tävla. På SCS är det gratis att vara med och tävla.

  Du skriver att de tävlande borde få synpunkter/kritik från domarna och det finns naturligtvis inget som hindrar det om man tar kontakt med och frågar dem. Däremot vill vi inte offentligt hänga ut alla tävlande med ev kommentarer. Det är något som bör ske enskilt mellan domare och den tävlande. Vi offentliggör heller inte röstantalet på respektive tårta utan om en tävlande vill veta hur många röster den fick meddelar vi det enskilt för att ingen ska behöva känna sig uthängd.

  Forts följer...

  SvaraRadera
 5. Forts från tidigare kommentar:

  Beklagar verkligen att vi i hastigheten missade att få ut kursinfon på scandinavian cake show-sidan i tid. Den låg på Tårtdecors hemsida sen i höstas och många hade anmält sig till kurserna redan innan de visste vad det skulle bli. Det får vi definitivt göra bättre till nästa gång. Vill också passa på att be om ursäkt för att vi helt enkelt inte hann med att svara på alla mail veckorna innan utställningen. Du skriver också att du tycker att det var tråkiga kurser - vår upplevelse var att det var extra stort tryck efter kurserna denna gång. Det var antagligen därför som de blev fulla så fort men om du fick önska vad hade du önskat för kurser som skulle kännas roliga?

  Vi fick många positiva reaktioner på att demonstrationerna fungerade bra och att uppläggen med de olika båsen var en bra lösning. Men jag förstår din synpunkt om man bara kommer förbi mitt i en demonstration så kanske man upplever att man missar nåt. Men sen fanns ju möjlighet att bli kvar och se det från början igen. Vi har talat om alternativet att göra betaldemonstrationer för en sittande publik och det skall vi utvärdera som ett ev alternativ. Risken är dock att det finns besökare som blir missnöjda med att de måste betala för en demonstration. Så det finns för- och nackdelar med alla upplägg....

  Skyltar kan definitivt bli bättre. Vi hade ballonger från motorvägen som visade vägen till utställningen som många såg, men kanske inte alla.

  När det gäller rabatt på hela butiken så hade det väl naturligtvis varit önskvärt ur ett kundperspektiv. Vi hade dock extra öppet under fredagen för att de som hade möjlighet skulle kunna ta vara på sista dagen på vår januari-rea. Tidigare har vi egentligen inte haft några specialerbjudanden att tala om så vi bestämde att de som köpt biljett till utställningen skulle ha nytta av det och få 20% rabatt på det som såldes där. Förstår att det som utomstående är svårt att sätta sig in i den kostnadsbild ett sånt här evenemang kräver. Det är betydande summor som går ut och det finns inte hur mycket utrymme som helst att ge rabatter.

  Beklagar verkligen om du upplevde det som en tråkig utställning men jag måste också få säga att vi har fått många positiva kommentarer och vårt intryck från andra besökare har varit odelat positivt. De som ev tyckte något annat har i alla fall inte framfört det till oss (vad jag känner till i skrivande stund). Finns det fler synpunkter där ute hur vi kan förbättra tårtutställningen så kontakta oss gärna på info@tartdecor.se eller kontakt@tartdecor.se. Vi är öppna för alla bra förslag.

  Vi har en hel del funderingar på hur Scandinavian Cake Show 2016 ska kunna utvecklas så att den kan bli till glädje och inspiration för många. Datum är inte bestämt ännu men det kommer.

  Trevlig helg!

  Hälsningar / TÅRTDECOR / Agneta Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Självklart förstår jag att ni inte kan påverka den delen med hur kvaliteten är på tårtorna. Därför tycker jag de var jättebra som sagt att ni hade en annan del där ni ställt ut tårtor och även butiker för de var de som drog upp hela betyget :)
   Gillade också biljettsystemet.

   Självklart såg jag ballongerna men de är ju inte så att man fattar att de var ett signalement till just tårtmässan. Som jag sa så skulle inte helt okända folk ha en aning om mässan så även därför tror jag att de hade kunnat dragit mer folk om de bara stått en skylt med scandinavian cake show (och de borde inte vara en så svår uppgift att fixa). Jag vet ju när och vart de är ändå så mig gör de inget utan de var bara ett tips till att få fler besökare som kanske inte har något att göra och bara "svänger inom". Men förra gången ni hade mässan så tyckte jag de var svårare att hitta fram eftersom de var nyöppnat och man inte visste exakt vart de var och på gpsén fanns inte gatnumret med så man fick leta sig fram, så även då tänkte jag att de hade varit bra med skyltar..

   Förra gången var de dessutom väldigt trångt och mycket folk (vilket var bra för eran del) men de var inte så roligt att behöva stå i kö för att handla i butiken i 2 timmar (ja så lång tid tog de faktiskt, hann göra massor under den tiden som att fika, gå ut till bilen och amma min då 3 veckors bebis, byta blöjor på både henne och 1åringen mm). Men i år var de mycket bättre om plats och de gick snabbt i butiken så de blir bättre :)

   Har skrivit till er flera gånger och tyvärr alltid upplevt att de tagit väldigt lång tid att få svar om ens alls, och de oavsett om jag haft frågor om kurs, velat beställt grejer eller tårtfrågor. Därför tyckte jag inte de var någon ide att maila direkt till er även om jag funderade på de!
   Visste inte att ni hade extraöppet på fredagen men jag vet ni hade 20 % på allt hela januari eftersom ni har de varenda år och jag fundera på om man kunde beställa någon dag innan för att sen hämta ut och på så vis få rabatten men visste inte om de gick. Och eftersom rabatten gick ut dagen innan jag var där så var de ju ännu mer störande, och vad kan en eller två dagar till göra? Jag jobbar själv i butik och vet att man kan sälja ut grejer till 70% och ändå ha förtjänst. Och även om du tycker att du förlorar 20% om du hade haft de så tror jag ändå att man handlar mer bara för att de ändå är billigt.
   Har även varit på några kurser och vissa butiker ger då även rabatt för de som gått kursen men de märkte jag att ni inte hade då jag gick kurs hos er i höstas. Inte för att de är de som avgör om jag går kurs eller inte men de hade varit en extra bonus..

   När de gäller era kurser på mässan så tycker jag de varit bättre kurser de tidigare gångerna, detta var som sagt tredje gången jag besökte eran mässa så jag har ju lite att jämföra med, de stod på hemsidan i flera månader på kursfliken att mer information kommer inom kort och jag väntade verkligen på den information och kallar inte de kort när de tar nästan ett halvår. Jag vågade inte boka kurs innan jag visste var de var eftersom jag vill veta vad de handlar om först. Jag gick en minikurs första gången jag besökte SCS med karen davies som jag tycker var väldigt bra. De jag skulle gilla som kurser är blombinderi (hinner kanske inte så mycket på de få timmarna men ni hade ju en blomkurs då för tre gånger sen, kanske även förra gången? Minns inte exakt nu). Även olika modelleringar eller kanske cold porcelin eller nya tekniker som man kanske inte hunnit få med sig..

   Radera
  2. Förstår att ni kanske inte har hört så mycket kritik då många kanske inte vågar/vill säga vad de tycker eller så kanske de är många nybörjare som inte bakar så mycket som var där första gången och då förstår jag om de tycker de är en wowfaktor men jag var ju lite besviken redan förra året av de anledningar jag skrev ovanför) men ändå så väljer jag att komma tillbaka för de kan ju bli bättre, de vet man inte förens man besökt och man kan alltid få med sig lite mer inspiration och nya tips. Men nu kände jag att de var dags att verkligen säga vad jag tycker (så att de kan bli ännu bättre) och jag har faktiskt fått flera kommentarer både på facebooksidan och även mail (t.o.m från en som vann förstapriset i år) där de skrivit att de jag skrivit var bra skrivet och att de håller med om mycket.. Har även fått flera synpunkter från andra som de tyckt skulle varit bättre som bland annat en pall/stege till scenen då den var väldigt hög (jag såg inte ens en scen så jag kan inte uttala mig om de). Även att ni kunde sålt mer avanccerad fika, nått annat än de vanliga lixom och även att ni skrivit annons i kunälvsposten men att de tyckte att ni åtminstoende kunde skriva i göteborgstidningen för att då nå ut till ännu fler. Men jag vet att annonser kostar väldigt mycket men de är lite av de som folk skrivit till mig..

   Självklart kommer jag inte sluta besöka er, speciellt inte nu när mina synpunkter kommit fram så ska de bli ännu mer intressant att se nästa utställning. Bara man får veta datum och tema långt i förväg så man hinner förbereda sig så ska jag absolut försöka skaffa tid så att även jag kan ställa ut, De tidigare gångerna har ju datumet för nästa utställning redan varit fastsatt och stått på reklamen man får. De jag är mest orolig över är bilresan på 4 timmar men de är kanske fler som åkt så långt och ändå kommit fram med en hel tårta? Å andra sidan så vet man ju inte förens man provat ;) Tack för att du tog dig tid att svara!

   Radera