måndag 7 november 2011

Lyckad Dubbel-Experiment-Paj

I fredags var jag sugen på att fixa något fredagsfika till mig och gubben och kolla in i kylskåpet men både mjölk, grädde och äggen var slut..! Shit vad kan man göra utan de basingredienserna..?! Så jag bläddrade igenom massa kokböcker och jag kan säga att man är väldigt beroende av iaf mjölk och ägg för de är garanterat något utav de i så gott som alla recept. Har ni något recept där man inte behöver något av ovanstående så får ni gärna tipsa :) Tillslut kom jag på att jag kunde göra pajdeg utan ägg, tog fram rabarber och jorgubbar i från frysen och tina i micron på lägsta effect. Gjorde sen pajdegen och hällde ner rabarberkompotten i formen så kom jag på att jag ju egentligen gillar smulpajer bättre så jag kolla receptet på det och de behövdes varken ägg, grädde eller mjölk i den heller så jag gjorde en halv sats med de också och slängde på pajen. Var verkligen ett experiment att först blanda jordgubbar med rabarber (har aldrig ätit de ihop tidigare) och sen blanda två olika pajdegar med olika ugnstemperaturer men de gick =) Var faktiskt fantastisk gott =) Älskar ju pajdeg och tyckte de var lagomt mycket :) Gubben som egentligen inte gillar rabarber tyckte att denna paj var jättegod och gav mig MVG :-)



Recept på Dubbel-Experiment-Paj

Pajdeg utan ägg
3 dl mjöl
125 gram kylskåpskallt margarin
2-3 msk vatten

Blanda ihop mjöl och margarin till en smulig massa, tillsätt vatten och arbeta till en smidig deg. Låt ligga i kylskåp 20 minuter och tryck sen ut den i formen. Den jag använt var ca 20cm i diameter. ställ in formen ikylskåp medans du gör fyllningen.

Fyllning
240 gram rabarber
60 gram jordgubbar
0,75 dl socker

1 msk potatismjöl (mina bär hade varit frysta så jag hade lite extra pga vattnet)
Blanda ihop allt i en skål och häll sedan i pajformen, ställ sen in den i kylskåpet medans du gör smullocket. Sätt på ugnen på 225 grader.

Smuldeg till locket
50 gram margarin
1-1,5 msk socker
0,75 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl

Smällt fettet i en kastrull och blanda sen i de andra ingredienserna, de tjocknar lite med tiden och blir härligt grynig. Ta fram pajen och klicka ut smuldegen lite här och var på rabarberkompotten. Ställ in i ugnen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter.

4 kommentarer:

  1. Inte illa Milli! ;) Vet inte om jag hade kunnat trolla utan ägg och mjölk!

    SvaraRadera
  2. Åh så gott! Lite evundsjuk på rabarberna :D Sånt vill jag också ha i frysen... :)

    SvaraRadera
  3. Nä ägg och mjölk är ju med i nästan alla recept :-) Men det verkar som du lyckades bra, jordgubbar och rabarber är ju så gott ihop :-)

    SvaraRadera
  4. åh nu tar du mig tillbaka till sommaren,och de är ju allt för härligt.rabarber och jordgubbar är ju så attans gott,synd bara att ja inte fick tag på de i år.

    SvaraRadera