måndag 18 december 2017

Daimbräck med valnötter

Härom dagen bakade jag (eller vad man nu säger) 3 olika julgodisar, alla för mig helt nya sorter eftersom jag tycker det är roligt med nya sorters julgodisar. Först tänkte jag visa er dessa jättegoda daimbräcken med hackade valnötter. Man gör dom på en plåt så det blir många bräck och räcker därmed till många.Väldigt lätta att göra men det tar lite tid att koka upp själva daimen innan den når rätt temperatur.

Ca 35-40 bitar daimbräck
450 g smör
4,5 dl socker
0,5 dl vatten
1,5 tsk vaniljsocker
Chokladgarnering:
250 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad
Nötter som garnering (kan uteslutas):
2 dl grovhackade nötter av valfri sort (tex mandel, pekan-, hassel- eller valnötter)
Gör såhär:
Börja med att grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Klä en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Lägg smör, socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra tills smeten når 145 grader. Ha koll på smeten och rör om med jämna mellanrum, den kan lätt brännas vid i botten av kastrullen. Viktigt att du låter kolan koka till rätt temperatur så du får en krispig och knäckig daim. När den fått rätt temperatur tillsätter du vaniljsockret, rör om och häll sedan ut på plåten med bakplåtspapper.
Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen och låt kallna helt. Smält chokladen över vattenbad och häll sedan över den kalla daimen. Bred ut chokladen jämnt och strö direkt på nötterna innan chokladen stelnar. Låt stelna och kallna i kylen. Bryt bräcket i bitar och lägg i en kakburk. Förvara i kylen.
Receptet hittade jag hos Zeinas Kitchen :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar