onsdag 21 juni 2017

Midsommartårta till tidningen!

För tre veckor sen bakade jag denna midsommartårtan på uppdrag av tidningen VF som hälsade på hos mig och tog lite bilder och intervjua mig.  Tanken var egentligen att Gunilla Wall (vinnaren av Tårtslaget förra året som också bor i värmland) skulle ha varit med i samma artikel men med en egen tårta, men reprtern Victoria fick tyvärr inte tag på henne.
Jag fick då i uppdrag att baka en enkel midsommartårta som alla ska klara av att kunna baka, därav en lite enklare variant men guud så god! Innehåller saftiga citronbottnar fyllda med en härlig jordgubbsdröm som spacklades med en god chokladsmörkräm, dekorerad med massa jordgubbar och hasselnötsrån.

Det som kanske är svårast på denna är egentligen midsommarstången som jag gjort i sockerpasta runt en grillpinne. Men om man inte klarar göra en sån så finns det ju även färdiga bordsdekorationer som garanterat funkar att ställa som pynt på en tårta också..

Jag trodde detta skulle visas först på torsdag så jag blev lite chockad när jag kollade VF på internet igår och helt plötsligt såg min tårta, men himla rolig känsla att köpa tidningen när man är med på en stor bild på framsidan ;) 

Receptet och beskrivning på hur man gör tårtan hittar du längre ner i inlägget!
 


Insidan matchade utsidan :)

 Tog ett roligt kort på fotografen Helena när hon fotograferar mig ;)
Fotograf Helena Dahlgren tog detta kortet på mig :)

 Så här såg det ut i tidningen, för dom som vill läsa hela artikeln så kan ni se den här.
 Milli´s Midsommartårta
Innehåller saftiga citronbottnar fyllda med en härlig jordgubbsdröm som spacklades med en god chokladsmörkräm, dekorerad med massa jordgubbar och hasselnötsrån.

Citrontårtbotten: (20-22cm)
4 ägg
socker
mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
Finrivet skal från en halv citron
Pressad citronsaft från en halv citron
Blå och gul karamellfärg/gelefärg

Ta fram tre lika stora glas och knäck äggen i ett av glasen. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset (när glasen står brevid varandra ska mängden vara helt i linje med mängden ägg). I det tredje glaset mäter du upp mjöl blandat med bakpulver och vaniljsocker. Finriv citronen och pressa ut saften.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker länge tills det är vitt o pösig. Blanda försiktigt ner mjölblandningen och citronsaft + citronskal, dela upp smeten i 2 skålar där det ska vara 2/3 delar i den ena skålen och färga den blå och 1/3 del i den andra skålen som du färgar gul, blanda runt och häll smeten i varsin smord form. Grädda längst ner i ugnen i cirka 35 minuter, den gula går snabbare att grädda ca 17-23 minuter.

Jordgubbsdröm (fyllning)
400 g färskost
3 tsk vaniljextrakt
2 dl florsocker
3,2 dl grädde
 500g Jordgubbar, hackade
2-3 msk kallrörd marsanpulver (ekströms)
+ ca 500g jordgubbar till dekorering

Gör så här: Vispa färskost, vaniljextrakt och florsocker. Tillsätt ovispad grädde och vispa tills det tjocknar. Hacka jordgubbarna som ska vara i fyllningen och blanda ner i frostingen, tillsätt marsanpulver för att få en härlig tjock kräm igen. Eventuellt kan det behövas lite mer marsanpulver, detta beror på hur vattniga jordgubbarna är vilket gör att fyllningen blir lite lösare i konsistensen när dom blandas ner. Låt stå i kylskåpet några minuter så den stelnar lite mer.

Chokladsmörkräm
 175 gram rumsvarmt smör (normalsaltat)
350 gram florsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 msk kokhett vatten
Vispa smöret mjukt, tillsätt florsocker, vaniljsocker och  kakao och vispa ihop, smaka av så du är nöjd med smaken, tillsätt sist de varma vattnet lite i taget och vispa tills smörkrämen gått ihop och blivit mjuk.

Garnering:
* 2 pkt Hasselnötsrån (finns på glassavdelningen i mataffärer)
* Midsommarstång handgjord i sockerpasta eller i trä (bordsdekoration)
* Band

Beskrivning på hur du gör tårtan:
Baka bottnar enligt receptet, låt svalna och dela den blåa tårtbotten så det blir 2 lager. Gör i ordning fyllningen och ställ in i kylskåpet en stund så den stelnar till lite. Lägg en blå tårtbotten på en tårtbricka, häll på hälften av fyllningen och bred ut så det ser jämnt och snyggt ut, tillsätt ett lager gul tårtbotten och sen resten av fyllningen, lägg på sista blåa lagret tårtbotten. Plasta in hela tårtan och låt stå och stelna i kylskåpet några timmar (går även ha den så här över natten om man har tid). Gör sen i ordning smörkrämen enligt receptet och spackla den runt tårtan så det ser rakt och snyggt ut, låt stå kallt några timmar. Spara överbliven smörkräm till att fästa hasselnötsrånen, om du ska göra som denna designen. Klicka dit en rand smörkräm i en rand i mitten av tårtan, cirka en centimeter bred, lägg dit rånen och tryck till, återupprepa detta hela varvet runt. Knyt ett band runt om tårtan (valfritt) och dekorera efter tycke och smak. Eller som jag gjorde med en hög jordgubbar och en midsommarstång gjord i sockerpasta som legat och torkat några dagar. Men det finns ju även färdiga små bordsdekorationer som en midsommarstång som säkerligen också kan användas som dekor om man har ont om tid. 

Lycka till och njut av provsmakningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar