onsdag 21 december 2016

Chokladknäck

Har genom åren provat provat lite olika sorters knäck, och i år provade jag chokladknäck för första gången. Väldigt gott och maken som egentligen inte gillar knäck tyckte att detta var den godaste sorten så då måst dete väl vara ett riktigt gott betyg ;)
För några år sen skrev jag detta inlägget, med recept till 4 olika sorters knäck, traditionell knäck, polkagrisknäck, pepparkaksknäck och apelsinknäck. Tycker det är väldigt spännande att prova nya smaker! Och för er som inte hört talas om knäcktratt så säger jag bara KÖP KNÄCKTRATT, den är världens bästa vän i detta sammanhanget och det blir inget söl eller kladd på plåten. Sett många som fortfarande håller på och skedar i smeten och det gör man inte efter man provat knäcktratten, det lovar jag ;) 


Man får olika hårda karameller genom att koka smeten olika länge, hemligheten ligger i smetens temperatur så en matlagningstermometer är verkligen att rekomendera! (Annars funkar de hederliga gamla kulprovet.) 
 
122 grader: Knäcken blir ganska mjuk
125 grader: Knäcken blir seg utan hård yta
126-130 grader: Knäcken blir segare och lite hård
130-145 grader: Hårda kolor som blir lite sega i mitten
150-160 grader: Knäcken blir lika hård som karameller 
 
Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.


 Recept!

Ingredienser
ca 50-60 st

    2 dl strösocker
    2 dl vispgrädde
    2 dl ljus sirap
    2 msk kakao
    2 msk smör eller margarin

Så här gör du

    Blanda socker, grädde, sirap och kakao i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 127°C, rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 20-60 minuter beroende på hur vid kastrullen är.
    Blanda i matfettet. Fördela smeten i knäckformar, lättast är med hjälp av en knäcktratt så slipper du spill. Låt stelna. Förvara svalt, ej i kylskåp (håller sig ett par månader men det går bra att frysa dom också).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar