söndag 14 april 2019

Studiebesök i Arvika´s Rawchokladfabrik!

I onsdags så hade jag turen att ihop med Ladies Cirkel gänget göra ett studiebesök i vår stads egna lilla Rawchokladfabrik här i Arvika. Eller liten och liten, lokalen var ganska liten men jag blev förvånad över vad många chokladkakor dom faktiskt tillverkar i dom lokalerna, dom gör cirka 8000 chokladkakor varje månad. Och det är inte vilken choklad som helst utan dom är först i Sverige och dessutom Sveriges enda med att tillverka Rawchoklad som är tillverkade av den finaste kakaon man kan tänka sig, som köps i 30 kilos block direkt från Pangoakooperativet i Peru och genom att kakaobönorna ej är rostade och chokladen behandlas på låg värme så behåller den all den fantastiska näringen från den ursprungliga kakaobönan och från övriga ingredienser. Rawchokladen som är ekologisk är dessutom vegansk, mjölkfri, sojafri, glutenfri, nötfri, tillsatsfri och fördomsfri och finns med många olika smaksättningar.

Vi började besöket med lite info och sen fick vi en ordentlig genomgång i fabriken där personalen berättade om hur dom tillverkar chokladen och hur dom olika maskinerna fungerar och vad dom gör. Detta var oerhört intressant och väldigt spännade, efter rundturen i lokalerna fick vi dessutom turen att provsmaka alla sorterna, om jag har räknat rätt så var det nog 13 olika smaker varav en som dom inte säljer (än iaf) :) Jag måste erkänna att jag inte är något stort fan av just mörk choklad men jag blev så imponerad att jag efter besöket köpte med 3 chokladkakor med mina favoritsmaker apelsin, mint nibs, passionsfrukt och chili. Andra smaker vi fick smaka var bland annat, lakrits, isländsk havssalt, kaffe, chili, mullbär vanilj, poppad amarant, kokos, kardemumma och några till. Fabriken säljer sin choklad till 200 butiker runt om i Sverige och till länder som Nederländerna, Hong Kong och Finland. En chokladkaka på 50 gram kostar i affärerna 55kr styck. Dom tillverkar även en superstark liten chokladkaka med Carolina Reaper som anses vara världens hetaste chili, den är så stark att personalen måste ha simglasögon på sig när den tillverkas och den äts på egen risk. Denna pyttelilla chokladkaka på 15 gram ska räcka till 10 personer då man bara bör ta en liten, liten bit och den kostar 59kr. Mer info om fabriken och dom olika smakerna finns på deras hemsida. 

Jag som älskar att baka och dessutom gjort en del egna dekorerade chokladkakor njöt verkligen av detta studiebesöket, kanske lite mer än alla andra ;) När jag berättade för barnen att jag skulle besöka en chokladfabrik så tänkte ju dom givetvis på filmen Kalle och chokladfabriken med Willy Wonka och undrade om jag hade fått en guldbiljett som ger inträde till fabriken. Riktigt så var det ju inte men det var som sagt väldigt spännande iaf och jag rekommenderar både ett besök i fabriken och deras choklad. 
Tänk vilken dröm att få jobba i en chokladfabrik!
Här står vi allihopa och lyssnar med spänning på Sebastian. Man kan även se lite på det coola brytmönstret som chokladkakorna har och då den är så tunn så kan man enkelt bryta av en bit med bara en hand på ett nyp, något som inte går med tex Marabous chokladkakor där man först måste bryta av en rad med två händer och sen bryta en gång till för att få en ruta. Smart tycker jag!
En samlingsbild på alla deras chokladkakor. Dom har dessutom 2 nya sorter på gång som ska släppas innan sommaren. Jag är väldigt nyfiken på att höra vilka det blir, jag frågade givetvis under mötet men det var hemligt ;)
Här visar jag mina favoritsmaker som jag köpte med hem :)
Så här ser chokladkakorna ut som jag gjutit och dekorerat själv och slagit in i livsmedelsgodkänd cellofan som varit uppskattade presenter till fröknar och släktingar. 
Den ena är en pepparkakschoklad med pepparkakssmulor strödda på undersidan och har pepparkaksgubbeströssel på ovansidan och den andra har frysta jordgubbskulor på undersidan och strössel i form av hjärtan på ovansidan, dekorerade med en egendesignad klisteretikett. Väldigt gott! Mer info om hur jag gjorde dessa hittar du i detta inlägget.
Jag tog aldrig med telefonen/kameran in i fabriken vilket jag ångrade direkt efteråt men som tur var så fick jag låna dom tre första bilderna av mina LC vänner Maria F och Annika, Tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar