Nöjd dotter som får vara med och baka och bestämma hur allt ska se ut och vad det ska smaka :)
Recepten jag använde denna gången var mitt vanliga basrecept på saftiga vaniljmuffins men jag bytte ut 4 msk mjöl mot 4 msk kakao istället. Hallonfrostingen gjorde jag enligt detta receptet med hallonflorsocker i vilket ger en väldigt tydlig och god smak. Sen tog jag lite av frostingen i en annan skål och färgade grön och fyllde i en spritspåse med en grästyll i. Sen spritsade jag på den vita frostingen med en vanlig tyll och strödde över lite muffinssmulor och sen spritsade jag på lite "gräs" och till sist satte vi på plastfigurerna. Väldigt snabbt och enkelt! Jag frös ner alla 36 muffinsarna färdiga som dom var så det bara är att plocka fram lagom till kalaset på söndag.
tisdag 26 juni 2018
Dinosaurie Cupcakes -Choklad+Hallon-
Dinosauriemuffins måste man ju också givetvis ha till ett dinosauriekalas :) Dottern har varit med och bakat till sitt kalas och det är även hon som bestämt att det skulle vara saftiga chokladmuffins med hallonfrosting med chokladsmulor och en plastfigur ovanpå :)
söndag 24 juni 2018
Dinosaurie 3D stående Kakor
Här kommer ännu en förhandsvisning av vad som kommer att serveras på dotterns Dinosauriekalas nästa helg. Nämligen 8-12 centimer höga Dinosaurie 3D kakor som kan stå upp, och inte nog med att dom kan stå upp och är väldigt fina så är dom även smaksatta med jordgubbsessence och smakar jättegott :) Dock blev det "bara" 18 stycken kakor av en sats och det kommer 20 barn så jag hoppas innerligt att dom räcker så det slipper att bli slagsmål ;)
VANILJKAKOR UTAN BAKPULVER
100 g strösocker (1,1 dl)
100 g florsocker (1,7 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
450 g vetemjöl (7,5 dl)
200 g smör
(eventuellt valfri essence, jag använde 24 droppar jordgubbsessence)
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser snabbt i en matberedare (eller använd rumsvarmt smör och kör med elvispen). Låt degen stå i kylskåpet minst en timme.
Ta lite deg i taget från kylskåpet och kavla ut degen på mjölat bakbord. Degen ska vara ca 5 mm tjock. Ta ut kakor med kaksmått. Lägg kakorna på en plåt och grädda 8-16 minuter i 170 grader. I originalreceptet står det att kakorna ska gräddas 15-20 minuter, men mina började få färg redan efter några minuter så det beror nog mycket på storleken av kakorna och hurdan ugnen är. Titta på kakorna istället för tiden när ni gräddas dem. Ta ut kakorna när de börjar få lite färg i kanten. Låt de ligga på plåten någon minut, använd sedan en stekspade och lyft försiktigt över kakorna till ett galler och låt dem svalna där.
Bygg sedan ihop kroppskakorna ihop med benen, jag limmade på dom för säkerhetsskull med en kristyr som jag gjorde på egen hand (utan recept) och färgade till samma grönfärg som kakorna. Sedan limmade jag på godisögon med hjälp av en liten klick glasyr och lät allt stelna. Funkar även att frysa dom färdiga.
Både ögon och kakformar finns att köpa på Panduro.
Här finns massvis av olika kakor som jag gjort utifrån detta receptet men smaksatt på olika vis och med olika utseenden. Det bästa med detta receptet är att kakorna inte ändrar form i ugnen, dom jäser inget eftersom det inte finns något bakpulver och behåller därmed sin exakta form superbra.
100 g strösocker (1,1 dl)
100 g florsocker (1,7 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
450 g vetemjöl (7,5 dl)
200 g smör
(eventuellt valfri essence, jag använde 24 droppar jordgubbsessence)
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser snabbt i en matberedare (eller använd rumsvarmt smör och kör med elvispen). Låt degen stå i kylskåpet minst en timme.
Ta lite deg i taget från kylskåpet och kavla ut degen på mjölat bakbord. Degen ska vara ca 5 mm tjock. Ta ut kakor med kaksmått. Lägg kakorna på en plåt och grädda 8-16 minuter i 170 grader. I originalreceptet står det att kakorna ska gräddas 15-20 minuter, men mina började få färg redan efter några minuter så det beror nog mycket på storleken av kakorna och hurdan ugnen är. Titta på kakorna istället för tiden när ni gräddas dem. Ta ut kakorna när de börjar få lite färg i kanten. Låt de ligga på plåten någon minut, använd sedan en stekspade och lyft försiktigt över kakorna till ett galler och låt dem svalna där.
Bygg sedan ihop kroppskakorna ihop med benen, jag limmade på dom för säkerhetsskull med en kristyr som jag gjorde på egen hand (utan recept) och färgade till samma grönfärg som kakorna. Sedan limmade jag på godisögon med hjälp av en liten klick glasyr och lät allt stelna. Funkar även att frysa dom färdiga.
Både ögon och kakformar finns att köpa på Panduro.
Här finns massvis av olika kakor som jag gjort utifrån detta receptet men smaksatt på olika vis och med olika utseenden. Det bästa med detta receptet är att kakorna inte ändrar form i ugnen, dom jäser inget eftersom det inte finns något bakpulver och behåller därmed sin exakta form superbra.
torsdag 21 juni 2018
Syltkakor med dinosaurie fotavtryck
Kommer att visas en hel del dinosaurie bakverk framöver då det närmar sig dotterns kalas och vi redan nu laddar upp fryserna :) Dottern har själv fått vara med och bestämma vad hon vill ha och inte och en sak som hon var väldigt tydlig med var syltkakor som hon älskar men att dom istället för den vanliga gropen skulle ha ett fotavtryck från en dinosaurie. Gjorde först en sats enligt mitt vanliga syltgrottor recept men då jag inte ville använda några små muffinsformar så flöt dom ut och blev helt platta och missbildade (fast dom blev goda ändå), så då testade jag att göra samma deg som jag gjorde igelkottarna i för några veckor sen och då gick det bättre, dom flöt fortfarande ut lite men det syns iaf vad det föreställer, hoppas jag ;)
Recept!
Blir ca 30 stycken
200 gram kallt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl mjöl
hallonsylt
Gör så här:
Kör alla ingredienser till degen i en matberedare. Forma till små bollar, platta till dom lite lätt och tryck till med en lagomt stor dinosauriefot så det blir ganska djupt och lägg på en plåt, fyll sen fotavtrycket med hallonsylt (lättast är att använda en liten spritspåse och spritsa i försiktigt). Grädda i ugnen i ca 13 minuter, 160 grader i mitten av ugnen. tisdag 19 juni 2018
Tårttips inför midsommar!
Då jag inte kommer baka någon midsommartårta i år så visar jag förra årets midsommartårta som jag gjorde i uppdrag åt tidningen. Den innehöll saftiga citronbottnar fyllda med en härlig jordgubbsdröm och spacklades med en god chokladsmörkräm, dekorerad med massa jordgubbar och hasselnötsrån. Receptet och fler bilder hittar ni här!
söndag 17 juni 2018
Peniscupcakes med Möhippegäng ;-)
Karin älskar ju själv att baka och göra egna tårtor osv så det är ofta jag har fått ge henne råd och tips. Så därför tyckte hon nog denna händelsen var extra rolig och uppskattade verkligen att jag kom och visade dom lite tips och trix i hur man först dekorerar snoppar som ju kan se ut på alla möjliga vis, ingen blev den andre lik med olika färger och fomer, och sen fick alla spritsa och dekorera två muffins var :)
Och mycket skratt blev det givetvis även denna kvällen, så himla roligt att se när dom lägger ner all sin själ i att få till snygga cupcakes som dom såklart lyckades galant med =)
På förra möhippan jag fixa med denna kursen så fick den blivande bruden i uppdrag att sälja muffinsarna vi gjort på stan vilket var väldigt svårsålt ;) Men detta slapp iaf Karin som tur var och dom smaskades upp i lugnan ro, med mycket skratt även i det momentet och efteråt kom en tjej och fixade så dom fick ett sexparty. Så sammanfattningen av kvällen blev nog Snopp / Penis då dom även allihopa hade så fina sugrör i sina drinkar som var formade som just penisar =) Ja och så pratades det väldigt mycket om mina chokladmaränger som såg ut som bajshögar som jag la upp bild på kvällen innan ;)
Jag lyckades aldrig bli av med barnen då jag skulle förbereda några snoppar i förväg så tjejerna såg vad jag gjorde och hade väldiga diskussioner kring om dom ser ut så och om mammorna på hennes skola verkligen skulle äta snopparna, för de kunde man väl inte göra. Och sen när hon såg bilder från kvällen så skratta hon massvis och tyckte att nää dom hade nog inte så bra koll för den och den var ju alldeles för lååånga osv ;)
Tack återigen allihopa för denna kanontrevliga kväll!
Vi gjorde saftiga hallonmuffins med hallonfrosting gjord med hallonflorsocker, receptet finns i
fredag 15 juni 2018
Chokladmaränger som ser ut som Bajshögar!
Det närmar sig kalas och dottern ville bland annat servera kakor som ser ut som bajshögar på hennes Dinosauriekalas. Därför gjorde jag dessa chokladmaränger, å trot eller ej men dom är faktiskt väldigt goda, godare än vad man kanske tror ;)
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitror och citronsaft till ett vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du får ett fast skum, tillsätt brun gelefärg och vispa runt ordentligt. Sikta ner florsockret och kakaon i marängsmeten och vänd runt med slickepott. Spritsa bajshögarna med en rund tyll (håltiameter ca 8mm) på bakplåtspappret. Grädda 4 minuter mitt i ugnen i 150 grader och sänk sedan värmen till 100 grader och låt dom stå i ytterligare 45 min. Stäng slutligen av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka ut ytterligare 30 min. Ta sedan ut dom från ugnen.
När dom svalnat spritsade jag dit små klickar ganska högt upp med lite avstånd emellan och "limmade" fast godisögonen som jag köpt på Panduro, sen spritsade jag på en mun och lät dom stelna helt.
Jag gör alltid kristyr på egen hand och har därför inget exakt recept på den men det finns ju att köpa färdig på tub också.
Förvaras i burk/glasslåda med lufttätt lock så står dom sig i flera veckor.
Milli´s Chokladmaränger
3 äggvitor (M)
2 tsk pressad citron
1dl strösocker
2dl florsocker
3 tsk kakao
Brun gelefärg/pastafärg tex Progel
Godisögon
Kristyr
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitror och citronsaft till ett vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du får ett fast skum, tillsätt brun gelefärg och vispa runt ordentligt. Sikta ner florsockret och kakaon i marängsmeten och vänd runt med slickepott. Spritsa bajshögarna med en rund tyll (håltiameter ca 8mm) på bakplåtspappret. Grädda 4 minuter mitt i ugnen i 150 grader och sänk sedan värmen till 100 grader och låt dom stå i ytterligare 45 min. Stäng slutligen av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka ut ytterligare 30 min. Ta sedan ut dom från ugnen.
När dom svalnat spritsade jag dit små klickar ganska högt upp med lite avstånd emellan och "limmade" fast godisögonen som jag köpt på Panduro, sen spritsade jag på en mun och lät dom stelna helt.
Jag gör alltid kristyr på egen hand och har därför inget exakt recept på den men det finns ju att köpa färdig på tub också.
Förvaras i burk/glasslåda med lufttätt lock så står dom sig i flera veckor.
söndag 10 juni 2018
Egengjorda Chokladkakor till fröknar!
Både inför dagisavslutningen och skolavslutningen så gjorde jag och barnen presenter till deras fröknar i form av egengjorda chokladkakor med jordgubbsströssel och hjärtströssel :) Sedan slog vi in dom i livsmedelsgodkänd cellofan och satte på en egengjord etikett.
I julas gjorde jag ju liknande chokladkakor men med pepparkaksströssel och pepparkakssmulor på baksidan, för att se hur jag gjorde dom så hittar du länken här.
I julas gjorde jag ju liknande chokladkakor men med pepparkaksströssel och pepparkakssmulor på baksidan, för att se hur jag gjorde dom så hittar du länken här.
fredag 8 juni 2018
Studenttårta med champangeflaska och ätbart glas!
Att ta Studenten är något alldeles speciellt, minns min egna student som en av de roligaste dagarna någonsin :) Och att få göra en studenttårta till någons student är även det en stor glädjekänsla, jag tror inte jag gjort en studenttårta sedan brorsan tog studenten för några år sen.. Denna gången var det chefens dotter som jag lovade för flera månader sen att göra en tårta efter hennes önskemål, quiltad creme och rosafärgad tårta med blågula band och blommor, ishink med champange, glas, innehåll med mycket oreokakor och givetvis en studentmössa såklart!
Hinken gjorde jag med hjälp utav en liten frigolitdummys och byggde på med Rice krispies treat, glaset som givetvis är ätbart är gjord av isolmalt och även "isbitarna" är ätbart glas, mössan är också gjord i RKT. Tårtan innehöll chokladbottnar, oreomousse i 2 lager med skivade färska jordgubbar och spacklades med jordgubbssmörkräm. Täckt och dekorerad med sockerpasta. Antal bitar 26.
Hinken gjorde jag med hjälp utav en liten frigolitdummys och byggde på med Rice krispies treat, glaset som givetvis är ätbart är gjord av isolmalt och även "isbitarna" är ätbart glas, mössan är också gjord i RKT. Tårtan innehöll chokladbottnar, oreomousse i 2 lager med skivade färska jordgubbar och spacklades med jordgubbssmörkräm. Täckt och dekorerad med sockerpasta. Antal bitar 26.