Hade ju helt glömt bort att visa er denna "låtsastårta" jag gjorde för flera veckor sen. Den är gjord speciellt för en utställning och tävling som Tårtpinglan ska ha i samband med sin flytt till större lokaler. Att jag kallat den låtsas tårta är för att de inte är en riktig tårta utan innehåller en dummie (frigolit). Eftersom jag har ganska långt till Karlstad så ville jag hinna med att göra tårtan så jag kunde lämna den när jag ändå hade ärende dit, från anmälningsdagen innebar de att jag bara hade en vecka på mig och på den veckan gjorde jag dessutom 2 riktiga tårtor + att jag var bortrest 3 dagar (och höggravid på det) så jag är verkligen imponerad över att jag hann med..! Maria som äger tårtpinglan trodde denna tårtan redan var klar när jag anmälde mig men så var de alltså inte, har gått upp klockan 05.00 vissa mornar för att hinna med lite innan dottern vaknar å sen har de blivit en liten stund då och då och även sena nätter!
Tårtan är bara 15 cm i diameter så allt på tårtan är riktigt smått, tex så är spisplattorna 1cm, kaveln 2cm bred, bullarna ca 5mm breda, blomkrukorna 5mm + 8mm breda, kitchen aidén och tårtan ca 3cm hög, skåpluckehandtagen är ca 6mm långa, bananskalet ca 1cm och bagerskan ca 7cm lång så som ni förstår så var de ett riktigt pillerjobb med alla de små detaljerna..
Jag hade så mycket ideer och så mycket mer jag ville göra med tårtan tex en äggkartong, mjölpåse, kokbok, sopskyffel mm men tiden räckte tyvärr inte till och sen tyckte jag ändå de vart ganska mycket på tårtan i och med att den är så liten. I sin helhet och med tanke på den lilla tiden så är jag helnöjd!! Ska bli spännande att få se utställningen och de andra tårtorna och sen givetvis få se vem som vinner :-)
Syns kanske lite halvdåligt men de två stenbårderna längst ner är fyrkantiga stenar medans de ovanför är rektangulära. Sen har jag borstat på svart ätbar pulverfärg för att få de att se mer slitet ut :)
onsdag 29 augusti 2012
lördag 25 augusti 2012
Hello Kitty tårta
Hello Kitty är precis som Blixten McQueen väldigt populär hos barn, har faktiskt fått förfrågningar om att göra en HK tårta flera gånger tidigare men de har aldrig passat förens nu. Önskemålen var rektangulär tårta, färgerna vit, röd och rosa. Min mamma lärde mig när jag var liten att rött och rosa skär sig så de ska man inte blanda, men nu för tiden verkar de vara mode och blanda dom och jag tycker tårtan blev väldigt gullig :) Var riktigt roligt att få göra en sådan flickig tårta :-)
Tårtan fylldes med jordgubbsmousse och lemoncurdgrädde.
söndag 19 augusti 2012
Linnéas Doptårta
Denna tårta skulle egentligen göras för 2 veckor sen men då Linnéas storebror fick magsjukan några dagar innan så våga de inte chansa på att resten av familjen skulle klara sig ifrån magsjukan och skjöv dopet till denna helgen istället.
Mamma Maries önskemål om tårtan var sån mönsterkant som jag gjorde på Emma och Jan´s bröllopstårta, sån bebis som sover på en bädd som jag gjorde på Minnah´s doptårta och såna rosetter jag gjorde på en av mammas födelsedagstårtor, utöver de ville hon ha lite blommor och namnet Linnéa såklart :)
Känns som jag fick med allt och Marie och Pär verkade bli väldigt nöjda och glada då de hämtade tårtan och jag fick även sms lite senare på dagen att alla gästerna hade tyckt den varit jättefin och god och tackade än en gång för att jag orkat ta mig ann detta trots så kort tid kvar till förlossning ;)
Tårtan fylldes med Chokladmousse + Glasscreme
måndag 13 augusti 2012
Sportig Blixten McQueen Tårta 3D
Lille Wilmer fyller om några dagar 2 år men hade kalaset redan igår och givetvis ville hans mamma som vi för övrigt köpte huset av plus att jag gjorde deras Bröllopstårta att han skulle ha en speciell tårta. Stor favoriten som hos många andra småkillar är filmen Cars och Blixten McQueen, är sjätte gången jag gör en tårta med detta tema och tredje gången då hela tårtan är i 3D, och för att alla inte ska bli allt för lika (är ju roligare med variation) så fråga jag om jag kunde göra alá Cars 2 filmen och de gick alldeles utmärkt :-) Så med en pokal på huven istället för rostiveck dekalen, andra rutor, däck, lycktor och sportigare vinge så blev de en lite tuffare bil.
Kan säga att jag var bra nervös över hur jag skulle få på vingen och om de ens gick men med ett handtag från gubben gick de superbra och jag är jättenöjd, om man får säga de själv ;) Som tur är blev även föräldrarna nöjda och de viktigaste av allt, födelsedagsbarnet var överlycklig :-)
Kan säga att jag var bra nervös över hur jag skulle få på vingen och om de ens gick men med ett handtag från gubben gick de superbra och jag är jättenöjd, om man får säga de själv ;) Som tur är blev även föräldrarna nöjda och de viktigaste av allt, födelsedagsbarnet var överlycklig :-)
Tårtan fylldes med Chokladmousse + Ahlgrens bilar fluff
söndag 12 augusti 2012
Frusen fläder och jordgubbscheescake
Härom dagen testade jag ytterligare något nytt med min goda flädersaft och givetvis jordgubbar, de smakerna gifter sig verkligen ihop! Denna gången använde jag ett recept på jordgubbscheesecake som grundrecept men som jag ändrat om en hel del, både lagt till grejer och tagit bort en del ;)
Kan säga att den verkligen blev härligt frisk och god :-) Rekommenderas!
Gör så här:
Välj en form 24-28 cm i diameter. Gärna med löstagbar kant, men även en vanlig pajform går att använda.
Smält smöret och låt det svalna något. Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i botten på formen.
Skär jordgubbarna i tunna skivor. (Om du använder frysta bär behöver de inte tina helt utan bara så att de går att skiva.)
Använda tre bunkar till smeten:
Knäck äggen och separera vita från gula i olika bunkar.
Vispa vitan till hårt skum.
Blanda gulan med sockret och vispa slätt.
Blanda samman färskost med jordgubbssylten.
Vispa grädden i en separat bunke, tillsätt flädersaften och vispa lite till om de blir för löst.
Rör nu samman färskosten och sylt, med äggulan och sockret. Blanda försiktigt ner den vispade grädden i smeten. Rör till sist försiktigt ner de vispade äggvitorna. Varva smet och skivade jordgubbar i formen. Frys formen i minst fyra timmar, gärna över natten. Tag fram och låt tina i kylskåp cirka 45 minuter före servering.
* Dekorera gärna med färska jordgubbar vid serveringen.
* Om du fryser kakan en kortare tid än över natten behöver den troligtvis inte tina innan servering. Risken är att den blir för lös i konsistensen.
Du behöver
Receptet är för 6-8 personer.
16 digestivekex
100 g smör
5 dl jordgubbar (ca 350 g, frysta går bra)
4 ägg
2 dl vispgrädde
400 g färskost
2 msk jordgubbssylt
2 dl råsocker (eller strösocker)
1 dl flädersaft (koncentrerad)
Gör så här:
Välj en form 24-28 cm i diameter. Gärna med löstagbar kant, men även en vanlig pajform går att använda.
Smält smöret och låt det svalna något. Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i botten på formen.
Skär jordgubbarna i tunna skivor. (Om du använder frysta bär behöver de inte tina helt utan bara så att de går att skiva.)
Använda tre bunkar till smeten:
Knäck äggen och separera vita från gula i olika bunkar.
Vispa vitan till hårt skum.
Blanda gulan med sockret och vispa slätt.
Blanda samman färskost med jordgubbssylten.
Vispa grädden i en separat bunke, tillsätt flädersaften och vispa lite till om de blir för löst.
Rör nu samman färskosten och sylt, med äggulan och sockret. Blanda försiktigt ner den vispade grädden i smeten. Rör till sist försiktigt ner de vispade äggvitorna. Varva smet och skivade jordgubbar i formen. Frys formen i minst fyra timmar, gärna över natten. Tag fram och låt tina i kylskåp cirka 45 minuter före servering.
* Dekorera gärna med färska jordgubbar vid serveringen.
* Om du fryser kakan en kortare tid än över natten behöver den troligtvis inte tina innan servering. Risken är att den blir för lös i konsistensen.
onsdag 8 augusti 2012
Tårtöversikt 7
Nu har jag åter igen gjort mer än 10 nya tårtor och de som följer bloggen vet ju att jag uppdaterar tårtöversikten efter var tionde tårta. För mina nya besökare är de väldigt lätt att se vad jag kan och vad jag gjort då allt är samlat på samma ställe :)) Alla tårtor finns såklart i varsitt inlägg ifall man vill se mer bilder men då får man antingen söka eller leta sig fram genom kategorierna ;)
Första bilden visar översikten med tårta nummer 1 till och med 10. Den första längst upp till vänster och den sista längst ner till höger.
Första bilden visar översikten med tårta nummer 1 till och med 10. Den första längst upp till vänster och den sista längst ner till höger.
måndag 6 augusti 2012
Kladdkaka med hasselnötschoklad
Oj oj vad tiden springer iväg, är nog redan en vecka sen eller snart iaf sen jag gjorde denna nya variant av kladdkaka =) Receptet hitta jag hos Rebeccas tårtor och de påminner en del av den Sweichernöttårtan jag gjorde för ett bra tag sen bara att den sista är full av nötter även i kakan :)
Den var verkligen enkel att göra och jättegod, perfekt att bjuda på till eftermiddagskaffet (för dom som dricker de). Frös även ner några bitar så att man lättvindigt kan ta upp när man får oväntat besök :))
125 g smör
3 st ägg
2 dl socker
2 ½ dl mjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Hasselnötschoklad:
100 g smör
2 dl socker
2 msk sirap
2 msk mjölk
2 msk kakao
2 msk mjöl
ca 180 g grovhackade hasselnötter
Botten:Sätt ugnen på 150°C.
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 20-25 cm i diameter. Grädda i 25 minuter.
Hasselnötschoklad:
Blanda alla ingredienser utom nötterna i en kastrull och låt blandningen sjuda några minuter. Rör ner nötterna och häll sedan över kakan. Grädda ytterligare 5 minuter. Låt svalna.
Ät och njut! Kan serveras med grädde men den är god som den är :)
Recept
Botten:125 g smör
3 st ägg
2 dl socker
2 ½ dl mjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Hasselnötschoklad:
100 g smör
2 dl socker
2 msk sirap
2 msk mjölk
2 msk kakao
2 msk mjöl
ca 180 g grovhackade hasselnötter
Botten:Sätt ugnen på 150°C.
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 20-25 cm i diameter. Grädda i 25 minuter.
Hasselnötschoklad:
Blanda alla ingredienser utom nötterna i en kastrull och låt blandningen sjuda några minuter. Rör ner nötterna och häll sedan över kakan. Grädda ytterligare 5 minuter. Låt svalna.
Ät och njut! Kan serveras med grädde men den är god som den är :)
onsdag 1 augusti 2012
Leo´s doptårta (50 pers)
Ni vet dagen efter jag gjorde den stora bröllopsbeställningen till 80 pers så gjorde jag denna doptårtan som är beräknad till 50 personer.
Leo´s mamma Linn som beställde tårtan berätta att hon gillade ränderna och skylten jag hade på Minnah´s doptårta väldigt mycket, och utöver de så ville hon väldigt gärna haen bebis med dopklänning, Converse skor och en sån lilja jag hade på Rebeckas doptårta.
Tråkigt nog så gick liljan sönder samma dag jag skulle göra tårtan :( Väldigt tråkigt då jag skärt ut och gjort allt på fri hand och den tagit 2 timmar att göra och dels för att Linn så väldigt gärna ville ha en. Skickade sms till henne om detta och hon tyckte inte de gjorde något och var säker på att jag skulle få ihop tårtan bra ändå :) Så störande när de inte blir som man tänkt sig! Denna tårtan tog sammanlagt 16 timmar att göra (2 timmar var ju bara på lijan och helt i onödan) och bröllopstårtorna och cupcaksen jag gjorde dagen före tog ju 18 timmar så som ni förstår så hade jag väldigt mycket den veckan, som tur är gör man ju inte allt på en dag ;) Räknar faktiskt alltid ut på ett ungefär hur lång tid tårtan tagit och antecknar i min tårtbok där de även står hur mycket mousser som gick åt, sugarpaste, smörkräm osv. De underlättar verkligen när man ska göra en annan tårta så kan man bara gå tillbaks och se hur mycket jag använt till den storleken osv.. :)
På söndagen när dopdagen var här så hämtade pappa Björn tårtan och han tyckte den blev kanonfin och var säker på att de andra också skulle bli nöjda trots liljan. Och senare på kvällen fick jag sms från Linn med texten: "Ville bara säga att du är HELT FANTASTISK!!! Vilken tårta!!! Är mer en nöjd å jag kan lova att de inte var sista gången jag beställde en tårta av dig!!! Ett enormt stort tack!!! Jätte god och super super fin!! Mycket uppskattad!". Så de tolkar jag som att hon blev nöjd :-)
Bebisens dopklänning fick matchande spetsvolanger som skylten med datumet i.
Ni har väl inte missat att jag gjort en Steg för steg beskrivning på Converse skor?
Å en bild på liljan som tyvärr gav upp i sista stund :( Vill ändå visa hur den hade kunnat blivit :))
På söndagen när dopdagen var här så hämtade pappa Björn tårtan och han tyckte den blev kanonfin och var säker på att de andra också skulle bli nöjda trots liljan. Och senare på kvällen fick jag sms från Linn med texten: "Ville bara säga att du är HELT FANTASTISK!!! Vilken tårta!!! Är mer en nöjd å jag kan lova att de inte var sista gången jag beställde en tårta av dig!!! Ett enormt stort tack!!! Jätte god och super super fin!! Mycket uppskattad!". Så de tolkar jag som att hon blev nöjd :-)
Bebisens dopklänning fick matchande spetsvolanger som skylten med datumet i.
Ni har väl inte missat att jag gjort en Steg för steg beskrivning på Converse skor?
Å en bild på liljan som tyvärr gav upp i sista stund :( Vill ändå visa hur den hade kunnat blivit :))
Tårtan bestod av vaniljbottnar och var fylld med Kinderäggsmousse + Ahlgrens bilar fluff