Flädersaft
ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du:
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten
GÖR SÅHÄR:
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié. Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven. Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel. Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.
Hmm, jag tänker flädersorbet! Låter inte det himmelskt så säg ^^
SvaraRaderaÅh, vad underbart gott med flädersaft! Tyvärr har jag inget träd själv, jag får köpa min, men hemgjord är alltid godast!
SvaraRaderaTips till nästa gång: Ta tillvara på citronskivorna och gör marmelad på dom! Det blir himmelskt gott och jag tror säkert att du kan använda den i något av dina fina bakverk också. :)
SvaraRaderaaldrig smakat fläder men ser ju gott ut,skulle inte tacka nej till ett kallt glas saft en varm solig dag
SvaraRaderaUnderbart!
SvaraRadera