söndag 29 juli 2012

STOR bröllopsbeställning (Cupcakes + tårtor)

Nu kommer äntligen bilderna från Isabell och Kjetil´s bröllopsbeställning som jag grejat med lite varje dag och gjorde klart i fredags :-) Sammanlagt tog denna beställning 18 timmar att göra!! Bella är kompis med syrran och frågade för ett bra tag sen om jag hade lust att fixa cupcakes och tårtor till hennes bröllop. När hon var hos mig för att kolla på bilder till inspiration och för att jag skulle få reda på mer vad som var hennes stil så hade hon med sig sina 3 små barn och jag hade ju min lilla dotter och jag kan säga att de var inte lätt att kolla datan med så många barn hehe. Men de gick och jag fick någorlunda hum om vad hon gillade även om jag fick mycket fria händer :)

På bilden är de alltså 82 cupcakes + 3 tårtor. Cupcaksen består utav saftiga amerikanska muffins toppade med jordgubb och lime frosting, Tårtorna är fyllda med chokladmousse + lemoncurdgrädde. Gjorde 150 blommor och sammanlagt har jag petat dit ca 346 silverpärlor (strössel) med pinsett en och en (tar man i dom med fingret så försvinner ju färgen) i både blommor och hjärtan så som ni kanske förstår så tog de litt tid ;)

Brudparet var här idag och lämnade tillbaks tårtställningen och de berätta att de verkligen var supernöjda och de var verkligen jättegott och många av gästerna hade verkligen skrytit och njutit och tyckt allt varit perfekt :-)







lördag 28 juli 2012

Jordgubb och Fläderglass

Usch är verkligen helt slut efter helgens storbeställningar, har gjort 100 cupcakes + 5 tårtor (om man räknar våningstårtan som två) och har hållt på varje dag hela veckan men mest intensivt har de varit torsdag, fredag och idag lördag. Igår blev jag inte klar förens närmare 12 slaget trots att jag börja efter frukost och nu är jag precis klar med de sista, förutom disken. Kan säga att när man är höggravid så behövs de inte mycket för att svetten ska rinna! Och inte har de varit bättre med kanon solskensväder och en ugn som står på hela dagarna.. Men nuu så äntligen ska jag ta en dusch och en kall härlig glass och kom på att jag ju måste visa er den glassen jag gjorde härom dagen som jag inte haft tid att blogga om. Använde min hemgjorda flädersaft och denna glassen blev även den otroligt god och receptet hitta jag på kryddburken. Otroligt lättvindigt recept då man inte behöver ägg och så går den så snabbt att göra =)

jordgubb och fläderglass
Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
½ liter jordgubbar
½ dl koncentrerad flädersaft (ta lite mindre om du inte vill ha den så söt, för den blev väldigt söt)

GÖR SÅHÄR:
 Vispa grädden till mjuka toppar. Tillsätt den koncentrerade saften och vispa lite till om det behövs, den ska inte rinna men ändå vara lösvispad. Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skiva ner jordgubbarna. Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar. Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.

onsdag 25 juli 2012

Flädersaft

Härom dagen gjorde jag min första saft någonsin ;) Känner mig verkligen som en gammal mormor haha, men nu när man bor på landet och har massa roliga saker i trädgården så måste man ju utnyttja de ;) När grannen berätta att vi hade ett fläderträd så blev man ju genast sugen på att testa just flädersaft :) Vet inte om jag hade tänkt på att de var fläder om inte grannen sagt något så de var ju snällt :)) De tråkiga var att behöva vänta några dagar innan den blev färdig men nu så kunde vi äntligen gå ut och sätta oss i solstolen med ett varsitt svalkande glas flädersaft =)


Flädersaft
ca 5 liter koncentrerad saft

Det här behöver du:
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR:
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié. Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven. Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel. Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

söndag 22 juli 2012

Lemoncurd Glass *superenkelt recept*

Nu när de är sommar passar de ju perfekt att fylla upp frysen med massa glass och de är ju så roligt att prova nya recept hela tiden. Detta recept hitta jag på kryddburken och de är verkligen superenkelt och de jag älskar med detta recept var att man inte behövde några ägg och så gick de jättesnabbt att göra, ca 10 minuter + frystiden då ;) Var lite skeptiskt till om de verkligen skulle smaka glass när de inte var några ägg i och trodde de skulle likna mer vattnig sorbeé men den var verkligen jättekrämig, len, frisk och jättegod =)
Den ända nackdelen med glass är att de smälter fort så man måste vara jäkligt snabb på att ta kort. Provade dessutom att använda trädgården som fotostudio och några av alla vackra blommor vi har men de var riktigt blåsväder och jag fick springa och hämta blommorna flera gånger under fotosessionen ;)

Tog lite bilder under tidens gång så de blir en mini steg för steg :)
Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
200 gram lemoncurd

GÖR SÅHÄR:
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden.
Blanda ner vad du nu vill smaksätta med, i detta fall lemon curd.
Häll ut i en form, täck med plastfolie eller sätt på locket och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen. ((jag använde min efter att den stått framme 10-15 minuter och då var den redan mjuk så håll koll på den så den inte rinner iväg))

tisdag 17 juli 2012

Vad kan man göra med fläder?

Stod och prata med en av grannarna häromdagen och han berätta att han var väldigt förtjust i vårat fläderträd och brukade få plocka för dom som bodde här innan. Jag har ju inte haft tid att kolla igenom trädgården riktigt och hade inte ens sett detta men nu blev jag ju riktigt nyfiken på vad man kan hitta på med fläder..? Ska självklart koka saft men finns de något gott man kan baka med fläder? Ska jag vara ärlig så har jag nog bara hört talas om just flädersaft men ngågot annat borde man ju också kunna göra? Tar gärna emot alla tips och recept ni har =)

*****************

Är lite lugnt på bloggfronten nu men de är de snart inte med bakfronten. Har flera storbeställningar och kommer ha fullt upp varje helg nu ett tag framöver med teman bröllop, dop, ännu ett dop, Blixten McQueen och Hello Kitty. Just nu har jag 104 ägg i kylskåpet och jag hoppas de ska räcka en månad, vi får se ;)

tisdag 10 juli 2012

Dotterns 1 års tårta - APA - Dessertbord

Inför dotterns 1 års kalas så tänkte jag mycket på vad de skulle vara för tema. Man märker ju inte att hon har någon favorit ännu och gillar mest fjärrkontroller, mobiltelefoner, kastruller och allt annat framför sina leksaker men jag tyckte inte de skulle bli en så fin tårta med alla de prylarna ;) Istället fick temat bli klätterapa just för att hon är en sån och klättrar precis överallt, upp på bord och stolar, upp på spisen, upp i våran säng, ställer sig på hopphästen och ska klättra i sin säng, upp på fönsterbrädan och ja ni förstår nog ;) Sen fick hon en apa-nallebjörn för ett par månader sen som hon verkligen älskade så temat apa kändes bra =) Dock är jag inte riktigt nöjd med tårtan men kan inte säga vad de är som gjorde de, kanske att den var rörig eller alla färgerna eller att apan inte ser ut som en apa..? Aja mina 30 gäster tyckte iaf att den var kanonfin och ville som vanligt inte skära i den ;)

Tårtan blev väldigt hög, tror de var 11 cm per botten och därmed beräknad till 35 pers. Den består av bananbottnar fyllda med Ahlgrens bilar fluff och jappmousse :)






Blev ett litet dessertbord men hann inte baka så mycket eftersom jag flyttade samma helg och dessutom gjorde 5 eller var de 6 tårtor sista månaden. Bjöd på saftiga amerikanska muffins med päronfrosting, pistagebullar, och kladdkaka med kokostosca . Recepten hittar ni om ni klickar på namnen :)

lördag 7 juli 2012

Cupcakes med tema: Apa

Som ni kanske minns så fyllde min dotter ett år förra helgen och eftersom vi flyttade då så hade vi kalaset först idag. De betyder ju att ni nu får se iaf en av de grejer jag serverade ;) Tårtan får ni se i morgon, även den har temat Apa eftersom våran tjej är världens klätterapa och ska klättra på precis allt..! Gjorde alla bakverk för flera veckor sen och frös in så jag inte skulle behöva baka första veckan efter vi flyttat, och tur är väl de för vi har haft mer än fullt upp. Speciellt med tanke på att vi fick världens vattenläcka första gången vi duschade och de bara forsa vatten från kökstaket som ligger precis under badrummet, bara 2 dagar efter vi flyttat in så nu är vi igång med att riva och renovera badrum också. Något som vi absolut inte hade räknat med!!

Cupcaksen består av saftiga amerikanska vaniljmuffins med päronfrosting. 


fredag 6 juli 2012

Tårt & Bak relaterade tv program


Tidigare bodde jag ju i lägenhet och hade inte så många tv kanaler, gjorde mig inte så mycket men om de var någon kanal jag saknade så var de TLC eftersom de verkar ha mycket bak & tårtprogram. Är nu en vecka sen vi flyttade in i huset och först igår installera vi TV´n och boxen. Och nu när jag har så många tv-kanaler så vill jag få alla tips ni har på bakrelaterade program, vilka följer ni?
Kollade lite snabbt på TLC igårkväll och fick då syn på ett program som heter chokladfrossa där de gjorde en stor bröllopstårta helt i choklad, riktigt häftigt! Vet att Cake Boss finns också men då jag har 3 av hans säsonger på dvd så har jag säkert sett de flesta av de programmen. Såg även i prognosen att han har ett program som heter konditorskolan med flera tårtkreatörer där de får olika uppdrag och en röstas ut varje gång..? Har inte hunnit se programmet än men har satt påminnelse på telefonen för detta får man ju inte missa ;)

Tårtor.net

För ett par veckor sen fick jag mail från Jenny som startat en relativt ny jättefin hemsida, Tårtor.net där man bland annat hittar massa fantastiska recept, kan läsa mer om olika tårtkreatörer och få sig ett gott skratt om man läser tårtskoj.
Hon frågade iaf om hon fick skriva om mig och använda några bilder. Tycker såna frågor är jätteroliga så självklart svarade jag att det var okej =)

Så här skrevs de om mig: Millis stora intresse är att baka och dekorera tårtor för speciella tillfällen. Och det är inte vilka tårtor som helst hon skapar utan tårtor som är riktiga mästerverk enligt oss! Millis har naturligtvis en underbar blogg Millis Tårtor och annat som fylls på med hennes bilder, allmänna tankar och funderingar, recept, steg för steg beskrivningar osv…
Nedanför visar vi ett urval av hennes vackra tårtkreationer, låt dig inspireras!

Tack snälla för alla de underbara orden, blev alldeles rörd när jag läste dom!! :)

onsdag 4 juli 2012

Steg för steg beskrivning: Leopardmönster

Häromdagen då jag gjorde kanintårtan med leopardmönster så tog jag också lite kort under tiden jag gjorde själva leopardmönstret och tänkte nu visa er hur man gör.
Det är inte alls så svårt men man måste arbeta snabbt och ha alla saker framme när man börjar så de inte hinner stelna under tiden ;)


Du behöver:
Sugarpaste i färgerna ljusbrunt, mörkare brunt och svart
evt flowerpaste om du ska göra exempelvis en rosett
Kavel
Skärverktyg


Gör så här:
Börja med att blanda sugarpaste till de färger du behöver, de färger som ska vara fläckarna behövs de bara en liten boll av. Den ljusbruna som är basen behövs de mest av, hur mycket beror ju på vad du ska göra med biten om du ska göra en lång remsa som jag runt en stor tårta så får man tänka på att de går åt en del. Min längd var 120cm + extra för rosetten.


Kavla sen ut en remsa så lång som du behöver av den ljusa färgen, man kan blanda i lite gult om man vill ha de lite mer levande. Den bör vara ca 5-6mm tjock eftersom den ska kavlas en gång till senare..
Rulla sen små duttar och korvar av den mörkare bruna sugarpaste mellan fingrarna och lägg på den utkavlade sugarpasten lite här och där. Du behöver inte limma fast dom för de trycks ner i sugarpasten ändå sen när du kavlar och de är finast om de är olika former och storlekar och inte bara lika stora prickar.
Sen rullar man smala korvar av den svarta sugarpaste och lägger halvvägs runt om de bruna fläckarna. De måste inte vara svart runt varje fläck och lägg dom gärna åt olika håll så de blir mer oregelbundet och verklighetstroget.
Sen la jag till lite extra duttar och korvar av den svarta för att fylla ut mönstret lite..
Sen är de bara att kavla ut hela remsan till den tjocklek du vill ha.
Ska man ha en remsa så skär man bara till den och limmar på den på tårtan med lite vatten. Vill man göra en rosett måste man ha blandat i flowerpaste i den ljusbruna sugarpasten så den stelnar.
Tadaaa, hoppas den var till hjälp för någon :) Nästa gång hade de varit tufft att gjort hela tårtan med ett leopardmönstrat lock =) Har ni gjort tårtor med leopardmönster eller tänker göra en framöver så får ni gärna skriva en kommentar med länk så jag får kika :))

söndag 1 juli 2012

Födelsedagstårta med leopardmönster

I torsdags gjorde jag klart Stellas tårta eftersom jag flyttade på fredan då jag egentligen skulle ha gjort den. Stella fyllde år igår och mamma Ann-Charlotte som tidigare beställt en blixten tårta till sin son ville denna gången ha en lila tårta med en rosa kanin och leopardrosett till sin dotter:) 

Kan säga att internethastigheten är lite sämre såhär på landet..! Började ladda upp bilder inför detta inlägg för 3 timmar sen, tur man har massa saker att packa upp imellanåt så man sitter ju inte framför datorn konstant ;) Åh idag fyller min dotter 1 år så snart får ni se även hennes tårta, och så ska jag försöka lägga ut en steg för steg beskrivning till veckan, om jag orkar vänta på att bilderna laddas upp hehe ;) 
















Tårtan bestod utav vaniljbottnar fyllda med Kinderäggsmousse och Ahlgrens bilar fluff