söndag 29 november 2015

Suuuuupergoda LUSSESEMLOR med vitchoklad, mandelmassa och grädde

I fredags var bästa kompisen Milla här och vi advents bakade tillsammans med våra döttrar och gjorde då världens godaste semlor, nämligen LUSSESEMLOR med vitchoklad i degen, mandelmassafyllning och grädde =) Så Hiiiimla goda så ni bara måste prova dessa alltså! :) 

Har använt mig utav mitt alldeles egenpåhittade basrecept på lussekatter med vitchoklad som jag la ut receptet om här i bloggen för 5 år sen, dom blir väldigt saftiga och goda och ihop med allt de andra så blev den verkligen suverän :) 




Dock vill jag tipsa om att göra dom små och ta i beräkning att dom faktiskt jäser både på plåten och i ugnen, mina blev så enormt stora så det fick bara plats 7 stycken på en plåt och dom satt givetvis ihop som på bilden. Och när jag skulle lägga ner dom i en 2L glasslåda så tog en Lussesemla upp nästan hela lådan haha ;) Kan säga att det var väldigt roligt denna dagen med mycket skratt ;)



Ingredienser
150 gram  smör, eller margarin
5 dl  mjölk
50 gram  jäst
1 dl  socker
0,5 tsk  salt
1 pk saffran (0,5 g)
100 gram vit choklad
ca 1,4 l  Vetemjöl

Fyllning (räckte till 7 st stora Lusse semlor)
400 gram mandelmassa
ca 1 dl mjölk

5 dl grädde 


Till pensling och garnering

1 st uppvispat ägg
Russin eller pärlsocker

Florsocker på toppen

Gör så här:

1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en degskål på 3–4 liter.

2. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och saffran. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.

3. Tillsätt vit choklad (riven eller smält) och mjölet, men spar ca ½ dl av mjölet till utbakningen.

4. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma lussekatter och lägg på plåten med bakplåtspapper.

7. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. 

8. Pensla lussekatterna med ägg, stoppa i russen eller strö på pärlsocker och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter i 225ºC. (Mina enorma Lussekatter var inne ca 12-14 minuter)

9. Riv mandelmassan, vispa med elvisp och häll i mjölken lite i taget, häll i mer mjölk tills du tycker konsistensen verkar bra.

10. Vispa grädden (jag hade i lite vaniljsocker i min), fyll grädden i en spritspåse med stor tyll.

11. Skär av toppen på lussekatterna, fördela och bred på mandelmassablandningen på bottendelarna, spritsa på grädde, lägg på locket och sikta på lite florsocker på toppen.

torsdag 26 november 2015

Cake Internation Birmingham 2015 - Barntårtor -

På tårtutställningen fanns det också jättemånga fina tårtor som barn i olika åldrar hade gjort. Jag blev alldeles mållös när jag såg att så små barn kunde göra såååå fina tårtor. Så givetvis förtjänar även dom att visas fram lite extra här :)

Kategorierna för barnen såg ut så här:



Jag kommer dela in inlägget utefter dessa teman:
Barntårtor (detta inlägget)
Jul

På min FB sida finns dock mååååånga fler bilder, över 200st! Finns även bilder både där och här i bloggen från förra året när jag var i Birmingham på Cake International.

< OBS! Inte jag som gjort dessa dessa! >












söndag 22 november 2015

Cake International Birmingham 2015 - Blommor -

När vi besökte världens största tårtmässa och säkert såg över 2000 tårtor så fanns det även väldigt många sockerkonst blommor och buketter. Helt otroligt vad verklighetstroget man kan göra dom! :) Om man bortser från ståltråden så går dom alltså att äta då dom är gjorda i blomsterpasta/flowerpaste/gumpaste.

Jag kommer dela in inlägget utefter dessa teman:
Blommor (detta inlägget)
Barntårtor
Jul

På min FB sida finns dock mååååånga fler bilder, över 200st! Finns även bilder både där och här i bloggen från förra året när jag var i Birmingham på Cake International.

< OBS! Inte jag som gjort dessa dessa! >
















onsdag 18 november 2015

Gammelrosa Doptårta till Hillevi

En doptårta till lilla Hillevi helt enligt mammas bilder och önskemål, fylld med Hallonmousse och Dumlefluff :D   Antal bitar:20








söndag 15 november 2015

Cake International Birmingham 2015 - Cupcakes -

Även i år så fanns det väldigt många fina cupcakes (muffins) att titta på. Är så roligt att se vad mycket tid folk lagt ner på bara några muffinsar :) Och även allt runtomkring hur man ska ställa upp dom snyggt, någon tex hade ju byggt ett hus cupcakeställ (snobben) bara för detta ändamålet, någon har gjort en bro osv. Så unikt och sällan man ser annars :)
Reglerna var att man ska göra 2 sorters cupcakes och 6 st identiska av varje. Jag irriterar mig fortfarande på att domarna ska provsmaka bägge sorter hos alla, och det är ju bra på så vis så vet man ju att dom smakar bra också och inte bara se fina ut, men de som är irriterande är att dom inte tar bort dom muffinsarna dom provsmakat på utan att dom står kvar (halvuppätna) tillsammans med dom andra. Känns lite sisådär att ta kort på helheten när man ser 2 halvuppätna muffinsar bland dom, då hade det varit snyggare att dom tagit bort dom som dom ätit på så helheten ser fin ut.

Jag kommer dela in inlägget utefter dessa teman:
Cupcakes (detta inlägget)
Blommor
Barntårtor
Jul

På min FB sida finns dock mååååånga fler bilder, nästan 200st! Finns även bilder både där och här i bloggen från förra året när jag var i Birmingham på Cake International.

< OBS! Inte jag som gjort dessa dessa! >