torsdag 29 augusti 2013

Norska skoleboller (skolbröd)

Ugnen är aldrig kall några längre stunder i mitt hem ;) Denna gången har jag rotat i mina norska gamla rötter och gjorde skoleboller (skolbröd) Minns att vi nästan alltid åt de när vi hälsa på mormor på sommarloven innan vi flytta upp till Värmland. Eftersom vi bor så nära norska gränsen så säljs de ju numera i varenda cafe men jag tror inte de är så vanligt på andra platser i Sverige?? De är verkligen jättegoda och för mig är de nostalgiska :))

Betyg:
5.0/5 (1 röster, 0 kommentarer)
Smarriga vetedegsbullar med vaniljkräm, florsockerglasyr och massor av kokos! Yummie! Titta in på jexxicaa.blogg.se för fler smaskiga recept!
Typ: Övrig
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Tillagningstid: 15 min.
Total tid: 60 min.
Etiketter: Billigtvetedegbullar,kokoslättbakatmarsánkräm

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 225 grader, smält smör, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
  2. 2. Smula ner jästen i degbunken, tillsätt den ljumna mjölkblandningen och rör till jästen löst upp sig. Blanda ner socker och bakpulver och tillsätt mjölet, lite åt gången.
  3. 3. Arbeta ihop degen så den precis släpper från bunken, låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Koka under tiden marsánkrämen. Stjälp upp degen på bakbord, knåda ut degen och dela i ca 15-20 bullar.
  4. 4. Rulla till små bollar och gör en liten grop i mitten, fyll med marsánkräm. Låt bullarna jäsa ca 20 minuter, pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen i ugnen i ca 15 minuter.
  5. 5. Låt bullarna svalna, pensla på florsockersmeten och doppa bullarna i kokosflingor.
  6. Receptet är taget ifrån kokaihop.se
Bilderna är dock mina!

fredag 23 augusti 2013

MITT NYA KÖK :-)

Ni som följer mig på Facebook har ju redan sett dessa bilder (och några till) men för er andra bloggläsare så tänkte jag nu visa er bilder från vårat sprillans nya kök :-) Jag och mannen har gjort Precis allt själv, Så här blev de tillslut :) Längst ner ser ni bild på hur köket såg ut före renoveringen, har bland annat slagit igen dörren, och de jag är mest glad över förutom att ha fått bort all den fruktansvärt fula träíga är att vi har ett nytt helt och fint golv, nu slipper jag oroa mig för att barnen ska få fliser hela tiden som de fick var och varannan dag med de gamla..




Älskar också min ide om att sätta diskmaskinen i arbetshöjd, nu slipper man böja sig hela tiden och de går superfort både att plocka in disken (man når både vattnet och soptunnan, de gjorde vi inte tidigare) och fylla igen :) Och man slipper barn som både klättrar i den och stänger av och startar hela tiden. Är verkligen helt kär i denna lösning som vi byggde helt själv då de inte fanns färdiga stommar där vi köpte köket.
Och givetvis ville jag ha ett stort vitrinskåp till alla mina utställningstårtor och sockerkonstfigurer jag gjort vid olika tillfällen och sparat. Har tidigare haft dom i ett vitrinskåp men tårtorna var för breda för de men nu fick jag plats med allt och har massa plats över dessutom :)

Så här såg köket ut när vi köpte huset förra sommaren..
Känner mig väldigt nöjd med allt vi fått gjort i huset på löpet av ett år..!  Vi har bland annat totalrenoverat badrummet, totalrenoverat köket, byggt igen en dörr, lagt golv, tapetserat om i 4 rum, målat om alla 7 husen/byggnader på gården, byggt husvagnsgarage och förråd (9x3m), byggt ett till vedskjul, bytt panna och vattentankar, byggt in en vägg i garaget, kopplat in en massa belysning i alla uthus, tagit bort en hundgård, massa stenplattor, sått gräs, byggt en sandlåda, lagat taket och fixat en miljon andra små saker som förmodligen ingen annan än vi ser/sett. Och mitt i allt detta har vi båda jobbat på vanliga jobben, gjort tårtor samt tagit hand om våra 2 små barn, en ettåring och en tvååring =)

lördag 17 augusti 2013

Hemmagjord Chokladbollsglass

Kom på att jag faktiskt inte hunnit med att göra någon egen glass i sommar, de som jag annars gör massvis av, fast de kanske inte är så konstigt när man haft fullt upp med köksrenovering, tårtor, jobb och barn ;) Nu när köket är klart och de fortfarande är lite sommarvärme kvar (ibland) så skyndade jag mig att göra iaf en ny sort. Denna gången provade jag hälla ner hackade chokladbollar och de blev verkligen en hit :-) Och ihop med nougatsås så var den supergod, mmmmm :))
De är jag själv som komponerat ihop glassen.. Har utgått från mitt vanliga superenkla och snabblagade grundrecept..
Det här behöver du:
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
5 st Chokladbollar/negerbollar
GÖR SÅHÄR:
Hacka chokladbollarna. Vispa grädden hårt. Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden. Blanda ner vad du nu vill smaksätta med, i detta fall chokladbollar. Häll ut i en form, täck med plastfolie eller sätt på locket och frys 5-6 timmar. 

tisdag 13 augusti 2013

Svarta Bröllopstårtor med dödskallar...

Dessa tårtor gjorde jag till Jessica och Robin´s bröllop där dom hade dödskallar som tema, t.o.m på inbjudningskorten fanns det dödskallar och de hade köpt en egen caketopper med dödskallar som brudpar men den hann jag aldrig se. 
Tror allt som bara gick krånglade för mig, de jobbigaste var att sugarpasten var som gummi och gick verkligen inte ens att knåda ihop! Och verkligen inte att kavla ut heller, mannen fick hjälpa mig då han är starkare men de gick typ inte att kavla ut tunnare än 6mm och då hade vi kavlat, kavlat och kavlat ett bra tag och tillslut var jag tvungen att slänga på locket så de inte stelnar, och i och med att de inte var elastisk som de brukar så gick de typ inte att räta ut veck.. Provade även att micra sugarpasten så den blev lite mjukare men den var långt ifrån vanlig konsistens.. Var så irriterad men de fick bli som de blev, ibland blir de helt enkelt inte som man tänkt sig. Och inte nog med de så krångla de massa med de som skulle hämta tårtan (min arbetskamrats gubbe) och vi hade gjort upp tid eftersom vi skulle iväg tidigt på morgonen med några kompisar till Boda Borg, hade bokat tid för besöket men en halvtimma efter han som skulle ha varit här så ringde brudgummens pappa och sa att de blev strul och att han fick ge sig iväg från Sunne (flera mil bort) så han kom 1,5 timma senare än vad de var tänkt och våra vänner fick stå ute och vänta i 45 minuter och allt blev en enda stress...! Men tillslut löste de sig för dom iaf och jag hoppas tårtorna kom fram hela och att ni blev nöjda och hade en toppendag utan fortsatt strul :-)
Denna Liemannen ställde jag bara på för att de inte skulle se så tomt ut på tårtan då paret själva hade beställt en dödskallecaketopper :)







Den stora tårtan bestod utav vaniljbottnar fyllda med Chokladmousse och Passionfruktsmousse och den lilla tårtan bestod utav vaniljbottnar fyllda med Kinderäggsfluff och Vitchokladsmousse.
Båda tårtorna är sammanlagt på 47 portioner.

torsdag 8 augusti 2013

Pizzabullar på picknick =D

För några år sen, precis när de var en nyhet bland felix (eller var de findus) frysdisk så hitta jag något som lät så spännande, nämligen pizzabullar. Köpte ett paket och provsmaka och de var något av de vidrigaste jag ätit, aldrig mer tänkte jag då...! Ändå tills jag fick se ett inlägg om just pizzabullar på Smulans bakblogg. Hon skrev att de passar perfekt även som mellanmål till barnen och de såg så gott ut så jag tänkte jag skulle ge de en chans och prova göra egna.. Och i måndags hade vi besök av sambons syster med familj som annars bor i Frankrike och inte är i Sverige så ofta, vi skulle ut och bada och grilla och jag tänkte de passa perfekt att ta med picknickkorgen och fylla den med bland annat dessa pizzabullar och även dessert/kakor. Glömde såklart att ta kort på den.. Men dessa pizzabullar var iaf klart mycket bättre än vad jag minns :)

Ingredienser: 
Pizzadeg: 3-3.5dl vatten(ljummet) 
1/2pkt jäst 
1/2dl rapsolja 
2dl dinkel mjöl fullkorn 
4dl vetemjöl salt & svartpeppar 
 Fyllning: 
Tomatsås finkrossad(Heinz) 
Rökt skinka 
 Riven ost 
 Pensling: 
Ägg,oregano 
Gör så här: 
1.Lägg alla ingredienserna till pizzadegen i din assistent och låt den gå i 5min.
2.Jäs i bunken i 25min.
3.Dela degen i två delar.Kavla ut till en avlång platta och lägg på valfri fyllning.
4.Jag la på tomatsås,riven ost,strimlad skinka och lite oregano på.
5.Rulla i ihop och skär ca 2cm tjocka skivor.Lägg på bullformar och på ett muffinställ så de håller fin form. 6.Låt jäsa tills de blir dubbel storlek.Pensla med uppvispat ägg och strö på lite oregano om så önskas.In i ugnen på 225-250grader i ca 10-15min. Tips:För bästa resultat frys in så fort de svalnat så är det bara och plocka fram när det är dags och äta.