måndag 27 maj 2013

En 4 vånings Doptårta till Molly Adele

För 5 år sen så var Marie-Louise inom oss i butiken jätteofta och handla massa inför sitt bröllop. Hon är sådär supergo, glad och snäll hela tiden, nästan så man blir lite avundsjuk och önskar man hade lite mer av den sidan ;) Till och med när man pratar med henne 00.30 så är hon lika glad ändå ;) I lördags var de då äntligen dags för lilla dottern Molly Adele´s dop som jag vetat om i flera månader och ML ville ha tårtan precis som den jag gjorde till Milo´s dop fast den skulle vara i 4 våningar och rund, samt ha rosa istället för grönt.

För några dagar sen ringde ML till mig och undra hur de gick med dekorationerna och fråga om hon också fick ha ett par converseskor på tårtan, och undra på om jag hann beställa de med så kort varsel. Så när jag svara att de kan jag självklart fixa men de tillverkar jag själv i sugarpaste så de är inte köpta, alltså helt ätbara. Åh hon blev riktigt förvånad och hade aldrig trott att de var ätbara ;) Så tanken slog mig att de kanske inte är så självklart för alla men så gott som alla dekorationer jag gör är ätbara och gjorda utav mig.. :-)

Sammalagt tog tårtan 15 timmar att göra och då har jag inte räknat med de extra tidspålägget som blev när vi blev tvungna att lyfta av tre våningar helt färdigdekorerade ifrån tårtan för att sen sätta upp igen. Eller att de saknades 1 ägg så jag blev tvungen att åka till affären mitt i ;) Blev klar 00.40 i fredags så jag hann sova några timmar innan de var dags att åka till jobbet. Tråkigt nog så jobbade jag när hon och mannen hämtade tårtan men min gubbe överlämnade tårtan och meddelade mig deras hälsning om att de var nöjda :-)

Varje tårtbotten blev ca 11,5cm hög..



Allt du ser på tårtan går att äta, förutom tårtbrickor :))


Tårtan innehöll Jorgubbsmousse och Glasscreme (vaniljcreme).
Beräknad till 42 portioner men varje våning var 11,5cm hög så de räckte nog till mer än det ;)
Sammanlagt arbetstid 15 timmar

lördag 25 maj 2013

Fick lite hjälp...

... i köket idag... ;) Min stora lilla hjälpreda (23 månader) fick för första gången hjälpa mig och jag behövde knappt göra något ;) Hon blev snarare sur om jag tog över för att hjälpa till.. ;)) Vad det blev för gött får ni se en annan dag =)

Vad tror ni, kan de bli en bagerska eller tårtdekoratör? :))

måndag 20 maj 2013

Anna och Mark´s Bröllopstårta (5 våningar)

I lördags var jag och bästa kompisen Milla på Anna och Mark´s superfina bröllop i Spegelsalen på Rottneros park (i Sunne). Och Jag fick den stora äran att göra deras bröllopstårta :-)
Då tårtan skulle vara i 5 våningar och bröllopet hölls 7 mil bort, plus att de efter vägen finns en jättelång brant backe (frykdalshöjden) så vågade jag inte köra med tårtan monterad så jag frågade Anna innan om de fanns möjlighet att montera ihop den på plats någonstans. Och givetvis fixa så hon så jag fick samsas med cateringfirman och fick ett eget hörn i köket i källaren :) Sprang massa kockar och serveringspersonal förbi hela tiden och jag och Milla börja tänka på att vi faktiskt skulle kunna jobba med det dom gör, då vi båda gick Hotell och Restaurang. Dock har vi båda valt att inte jobba med de längre men man blev nästan lite sugen igen ;)

De krånglade en massa med tårtan och jag spackla och spackla ena tårtan i minst en timma och tyckte aldrig de blev så rakt och perfekt jag ville, hade säkert för höga krav på mig själv å så blev de veck på något ställe osv men i sitt stora hela så blev jag nöjd. Färgerna på bilden stämmer dock VERKLIGEN inte med verkligheten (den är cremevit och blommorna är aprikosa och så är hela tårtan sprayad med pärlemorshimmer), kortet togs i en källare med igensatta fönster så de var lite halvmörkt och svårt att få bra bilder och framförallt få fram rätt färger, vilket var omöjligt. Men fotografen som var där tog en massa bilder så jag ska få ett par kort när de är klara. Ska bli riktigt kul att få se proffskort på sin tårta.

Jag åkte hem vid 19.00 så jag skulle hinna hem till barnen innan de la sig, men först var jag tvungen att backa tillbacks flera hundra meter på en jättesmal skogsväg som man knappt trodde var en väg och sen hade någon parkerat i vägen så jag tog mig inte förbi genom grinden, tuta några gånger ifall någon var i närheten och de blev en del samtal till hovmästaren Sofia och hon skicka ut personal som kom för att visa mig andra vägar ut men de grindarna hade hänglås och de hade inte nycklarna till dom så jag fick ringa Sofia igen och be henne säga till toastmadame att ropa i högtalaren att den som har den gröna citroengen måste flytta på bilen. Pinsamt värre men efter en halvtimma kom jag äntligen ut genom portarna och var helt utsliten efter allt jobb senaste dygnet. Sammanlagt 17 timmar tog tårtan att göra!

Eftersom jag inte var kvar när de åt av tårtan så visste jag inte exakt vad Anna och Mark skulle tycka, jag fråga om de ville med till källaren och kika men de fick inte lämna spegelsalen, men de sa att de var säkra på att de skulle bli nöjda och att de var så glada åt att jag fanns så de slapp köpa en tårta från Maxi :)) Och idag fick jag veta vad de tyckte då hon skrev så här till mig:
TACK fina Milli för den underbara tårtan till vårt bröllop! Den var sagolikt vacker, finare än jag någonsin vågat drömma om och den var försvinnande god! Helt perfekt! Du är en fantastisk konstnär! Tårtan räckte och alla tyckte att den var så vacker och god! Förstår att du var trött efter allt jobb du lagt ned. Lovar att skicka bilder så snart jag fått dem. Stora kramar Anna & Mark





Alla pärlor har jag satt dit en och en med hjälp utav pincett. Och hela tårtan är sprayad med pärlemor shimmer vilket man ser mer av på bilen nedanför.

Här ser ni blommorna hemma i dagsljuset, dock innan jag penslat dom med shimmerpulver och lagt på pärlorna men då ser ni iaf lite mer hur färgen var, även om de ändå inte riktigt stämmer med verkligheten men de är iaf inte hudfärgade som de ser ut att vara på tårtbilderna..
Tårtan bestod utav vaniljbottnar, fyllda med Chokladmousse med crisp och Mango och Passionfruktsmousse.
Beräknad till 75 personer
Arbetstid: Sammanlagt 17 timmar
Vikt: 14kg

måndag 13 maj 2013

Oreokake - Oreo MousseTårta

Jag är ju ofta i Norge eftersom jag bor så nära gränsen, och alltid när man är i affären så står man och spanar in bakhyllorna för de har så mycket andra grejer (och trender) mot vad vi i Sverige har. För några månader sen såg jag ett paket med mix för att göra Oreokake som jag förstått är väldigt populärt i grannlandet nu. Blev lite sugen på den men då jag aldrig ens smakat oreo och heller inte gillar satser (då jag hellre gärna bakar ifrån grunden) så hoppade jag över de och fortsatte shoppingen.. Så var de lite lustigt när min vän Johanna som också är väldigt duktig på att göra tårtor sa till mig att hon gjort sån tårta och älskade den och ville gärna skicka receptet. Så var jag i Norge förra veckan igen och fick åter igen syn på Oreokakmixen och blev ju ännu mer sugen på att prova.. Man måste bara hitta ett tillfälle som passar, åh de gjorde jag i fredags då vi ganska sent fick reda på att några kompisar skulle komma över och grilla och umgås. Då tyckte jag de passa perfekt med efterätt och då denna tårta som jag sneglat på ett bra tag. Äntligen fick jag tid och anledning! :)) Dock ändrade jag receptet lite och tog bort lite mjölk samt la till mer grädde samt kaksmulor i sista lagret. Åh jag är så glad att jag fick detta tipset för den var verkligen suuuupergod!! Tack snälla Johanna, åh tack för all vägledning på sms under tiden! :)

Blev en del över så jag tog med tårtan till jobbet dagen efter och även där var den populär. Åh efter ena arbetskamratens kommentar så kan jag med säkerhet säga att den ÄR god och att de nog var den bästa kommentaren/betyget man fått ;) Hon sa nämligen: Mmmmmm, ååh vad god den var, de är ju nästan så de går för mig! ;) Hehe!


Oreokake

Botten:
350 gr oreokakor
100 g smör

Lager 1:
1 pkt philadelphia (200 g)
2 dl vispgrädde
2,5 dl florsocker

Lager 2:
1 paket ekströms chokladmousse med crisp
1,75 dl Mjölk (lite mindre än vad som står på paketet)
(eller hemmagjord)

Lager 3:
2,5 dl vispgrädde
1 msk socker
80gram oreokakor

Chokladsås/krossade oreokakor till dekoration

Krossa/mixa sönder oreokakorna och smält smöret. Blanda samman detta och "kläm" ut det i en springform ca 24cm. Vispa grädden till första lagret, blanda den med florsockret och philadelphian till en len, fluffig kräm. Bred krämen över bottnen, sätt sedan kallt så den stelnar lite innan nästa lager läggs på.

Gör chokladmoussen som det står på paketet (Den kan bli lite lös så det är bättre att minska lite på mjölken för att få en fastare konsistens). Häll den sedan över tårtan och sätt in i kylskåpet igen. Låt stå ett par timmar (eller tills man ser att moussen har stelnat nog).

Krossa oreokakorna till sista lagret plus eventuellt till dekorering. Vispa grädden till översta lagret, och ha i sockret + kaksmulorna.
Bred grädden över moussen och dekorera med hela kakor, krossade kakor, chokladsås, vit choklad eller något annat.

torsdag 9 maj 2013

Mjukglass Vanilj - Arla´s Nyhet

För inte alls många dagar sen så släppte Arla sin nya nyhet Mjukglass som finns i 3 olika smaker, vanilj, jordgubb och choklad. Jag fick tipset om detta redan innan den släpptes så samma dag den började säljas i affären så var jag snabb nog att köpa en för att genast prova att göra egen mjukglass.. Den var väldigt smidig att göra, fanns en enkel steg för steg beskrivning på baksidan och massa tips på vad man kan ha ovanpå mjukglassen så som hackade nötter, choklad som stelnar, kolasås, jordgubbar mm.. Jag blev positivt överaskad, den smakar verkligen precis som mjukglass ska göra :) Så lättvindigt att göra de hemma men jag kommer nog ändå inte sluta köpa mjukglass på varma sommardagar när man är ute på vift :))
Någon annan som provat/prövar de andra smakerna får gärna dela med sig av vad ni tyckte :))
Så här ser förpackningen ut, blir ca 6dl när den är färdig..
Uppvispad för första gången och på väg in i frysen några timmar innan den sen ska vispas upp ytterligare en gång..


För alla nya besökare så vill jag passa på att säga att jag har experimenterat ihop massa olika glassrecept, och alla recept hittar du i kategorin glass här till vänster, eller så kan du använda denna snabblänk :)
Åh ni har väl inte missat att jag nu även finns på Facebook?? Med samma namn som bloggen ;) Där får man reda på allt innan de kommer ut i bloggen och vad som händer just nu och andra tankar & funderingar som aldrig skrivs här ;) Välkommen! :))

lördag 4 maj 2013

Hallonpaj med daimglass

Gårdagens dessert fick bli ihopslängd hallonpaj med daimglass. Halverade receptet och gjorde 2 portionsformar vilket var alldeles lagomt :)


HALLONPAJ
Ingredienser 4 portioner:
• 150 g smör
• 3 dl vetemjöl
• 1 dl socker
• 1 tsk vaniljsocker
• 1/2 tsk bakpulver
• 1 krm salt
 
Fyllning:
• 3-4 dl hallon
• 2 msk socker
• 1 tsk potatismjöl
• Till servering:
• florsocker
• vaniljkesella, vispad grädde  eller glass

Så här gör du:
Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt. Tillsätt det smälta smöret och arbeta ihop alltsammans till en deg. Tryck ut degen i portionsformar eller i en stor form som är cirka 22 centimeter i diameter. Lägg bären ovanpå degen. Blanda socker och potatismjöl. Strö sockerblandningen över alltsammans. Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 15-20 minuter. Beräkna 5-10 minuter längre tid om en stor form används. Låt pajerna svalna något. Pudra över florsocker och servera hallonpajerna ljumma med vaniljkesella, vispad grädde eller glass. Receptet hitta jag på Tasteline