söndag 31 mars 2013
Påskcupcakes!
torsdag 28 mars 2013
Urgoda tekakor
I söndags eftermiddag/kväll upptäckte jag att brödet i frysen var slut...! Åh de är ju inte så roligt att köpa bröd i butiken på söndagar då de inte får leverans på helger så är de ofta väldigt dåligt utbud och torrt och ibland till och med mögligt... Tyvärr har man råkat köpa även mögligt bröd när man är för snabbt med att inte kolla datum eller så noga på vad som ligger i.. :(
Därför passade de ju perfekt för att ta fram hushållsassistansen och baka lite bröd så där klockan 20.00 när barnen lagt sig :)) Googlade på "världens bästa bröd" och hitta ett recept där skribenten kallat receptet "urgoda tekakor" och de lät ju helt klart intressant och jag ville såklart prova dom.. Jag kan bara hålla med, de var urgoda!! :-)
Det här behöver du :
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special
Gör så här :
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
tillsätt resten av vätska, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
Receptet hittade jag här!
måndag 25 mars 2013
Gammelrosa Doptårta till Noomi
I lördags gjorde jag min femte tårta (sjätte om man räknar antal bottnar) på löpet av 8 dagar :) Denna tårta gjorde jag till lilla Noomi och de var mamma Ulrika som hade bestämt exakt hur den skulle se ut så som vit & gammelrosa färg, rosmönster på bägge bottnar, hjärta med datum, äppelgröna blad till rosen, bebis på bädd med mörkt hår och spets längst ner på dopklänningen mm.
När Ulrika kom och hämta tårtan så blev hon jätteglad och sa hon var supernöjd. Sen bara typ en halvtimma senare så fick jag sms med texten: "Hej igen! Jag kan inte beskriva med ord hur nöjda vi är!! Tack så mycket verkligen, du är sååå duktig! Den var helt perfekt! Om du ska lägga ut bild på FB kan du tagga Anders. Med vänlig hälsning Ulliz" Och efter dopet fick jag sms med texten: "Som vi trodde så blev tårtan en succé :-) Tack igen!!"
När Ulrika kom och hämta tårtan så blev hon jätteglad och sa hon var supernöjd. Sen bara typ en halvtimma senare så fick jag sms med texten: "Hej igen! Jag kan inte beskriva med ord hur nöjda vi är!! Tack så mycket verkligen, du är sååå duktig! Den var helt perfekt! Om du ska lägga ut bild på FB kan du tagga Anders. Med vänlig hälsning Ulliz" Och efter dopet fick jag sms med texten: "Som vi trodde så blev tårtan en succé :-) Tack igen!!"
Man blir verkligen helt varm i hjärtat efter såna kommentarer! :-) Tack själv!! :))
Tårtan innehåller chokladmousse med crisp och Mango och Passionfruktsmousse.
Tårtan är beräknad till 34 personer och tog sammanlagt 13 timmar att göra!
******************
Ni har väl föresten inte missat att jag nu även finns på facebook, där får ni se bilder på tårtor och bakverk innan de läggs ut i bloggen och ni får även veta vad jag bakar precis när de händer, hur många tårtor som är på gång och vilka teman, få en tjuvkik på mitt nya kök med mera... :))
******************
fredag 22 mars 2013
Douglas Monstertruck tårta
För några dagar sen fick mannen ett samtal från en av hans kompisar som hade hittat min blogg och verkligen öste ur med massa beröm om mig och mina tårtor och tyckte absolut att jag skulle vara med i "hela sverige bakar" (var verkligen superroligt när sambon ringde mig och berätta allt han sagt). Vanligtvis brukar ju inte män tycka något (eller visa något) så vi blev lite snopna och förvånade ;) Och med detta samtal undra Gustav om jag hade lust att göra en tårta till hans son Douglas, men männen hade kommit fram till att de är bäst att kvinnorna skötte de hela hehe ;) Så mamma Anna berätta att Douglas är helt inne i monstertruckar nu och hade blivit helt förälskad i monstertruck tårtan jag gjorde till min systerson Liam när även han fyllde 3. Med tanke på att de var lite halvkort med tid kvar så gav hon mig fria händer och blev jätteglad för att jag kunde ta mig ann uppdraget.. :)
Åh "dum" som man är och trots många tårtor som ska iväg nu så ville jag ändå lägga ner lite extra tid och inte bara göra en platt motivtårta så som hon förväntat sig. Och när hon och Douglas kom och hämta tårtan idag så blev dom verkligen jätteglada, eller som hon: "Jag är verkligen supernöjd, den är ju supe-super-superduperfin, rena konstverket som man knappt skulle våga skära i" och hon tackade så hemskt mycket säkert tio gånger.! De tar jag som ett riktigt bra betyg! :-) Och hon hade ju med sig en jättefin blomma som jag fick för att jag var så snäll och gjorde tårtan med så kort varsel :)
Bara monstertrucken tog närmare 4 timmar att göra då jag ville göra den så "riktig och verklighetstroget" som möjligt. När jag googlat på monstertrucktårtor så är de inte ofta man såg bilder på monstertruckarna framifrån men de få man gjorde de av så förstod man ju varför, de var uppallade med antingen sugrör eller klossar av olika slag..! Och därför vill jag bara skryta lite för jag byggde stabilar hjulaxlar (med sugarpaste) som håller bilen uppe så den vilar inte på något. Inget fusk alls alltså ;) Vilket kanske syns lite på bilden här under..
Åh "dum" som man är och trots många tårtor som ska iväg nu så ville jag ändå lägga ner lite extra tid och inte bara göra en platt motivtårta så som hon förväntat sig. Och när hon och Douglas kom och hämta tårtan idag så blev dom verkligen jätteglada, eller som hon: "Jag är verkligen supernöjd, den är ju supe-super-superduperfin, rena konstverket som man knappt skulle våga skära i" och hon tackade så hemskt mycket säkert tio gånger.! De tar jag som ett riktigt bra betyg! :-) Och hon hade ju med sig en jättefin blomma som jag fick för att jag var så snäll och gjorde tårtan med så kort varsel :)
Bara monstertrucken tog närmare 4 timmar att göra då jag ville göra den så "riktig och verklighetstroget" som möjligt. När jag googlat på monstertrucktårtor så är de inte ofta man såg bilder på monstertruckarna framifrån men de få man gjorde de av så förstod man ju varför, de var uppallade med antingen sugrör eller klossar av olika slag..! Och därför vill jag bara skryta lite för jag byggde stabilar hjulaxlar (med sugarpaste) som håller bilen uppe så den vilar inte på något. Inget fusk alls alltså ;) Vilket kanske syns lite på bilden här under..
Backen är gjord av rice crispies treat och täckt med chokladsmörkräm och muffinssmulor :)
Tårtan innehöll Kinderäggsmousse och Glasscreme
Åh slutligen en bild på den jättefina blomman jag fick :-) TACK återigen!! :))
måndag 18 mars 2013
Min första TÅRT-DEMO avklarad :-)
Nu kära bloggläsare kommer ni få reda på en "hemlighet" som jag höllt i över 6 år :-) Nämligen vart jag jobbar.. Har inte velat skylta med det dels för att jag inte haft något behov av det och också för att jag inte vill att "äckliga gubbar" ska komma och besöka mig på jobbet ;) (Hoppas att de håller sig undan trots att hemligheten läckt ut men alla ni andra får jättegärna säga Hej om ni ser mig). De står ju här på bloggen att jag är mammaledig just nu men faktum är att jag faktiskt började arbeta igen 4 januari när lilltjejen bara var 4 månader gammal för att få komma ut lite, saknade arbetet så mycket och så fick sambon möjlighet att vara hemma lite mer..
Men nu till varför jag skriver detta inlägget, under tiden jag var mammaledig så har vi fått en ny chef och jag hade inte jobbat speciellt länge (efter föräldraledigheten) förens hon ringde mig och frågade om jag hade lust att hålla en demostration i hur man dekorerar tårtor med tips och allt vad det innebär. Ja ni kan säkert gissa vad jag svara ;) Blev sååå glad och de kändes såå roligt att jag knappt sov något den natten då jag bara fundera på hur jag skulle göra och vilka produkter jag ville använda mig utav och visa fram osv.. ;) Sen hade jag ju fullt upp med allt inför dopet så det blev lite framflyttat men i lördags äntligen var det dags..
Jag gjorde 3 tårtor med bara material från Panduro, exempelvis så är tårtbotten bakade på cupcakemixen och så är dom fyllda med smörkrämsmixen som jag smaksatte hälften med Lime och mango essence. Och allt som jag dekorerat med och alla verktyg jag använde finns så klart att köpa på jobbet.. Hur som helst så stod jag i ca 3,5 timme och bara dekorerade och dekorerade. Gud vilket fantastisk jobb jag har, att få stå och göra det jag brinner allra mest med att göra, nämligen tårtor (ja annat pyssel också förstås). Ställde även ut min utställningstårta som jag vann med i en tävling och jag fick så himlans mycket kommentarer (och frågor) både från barn och vuxna så man blev alldeles rörd! :)) Och det var många som ville peta och känna och inte trodde att det var riktiga tårtor, och det var ingen till att börja med som våga skära i tårtan för att smaka så vi blev tvugna att skära upp åt dom ;) Var svårt att komma iväg på lunch för jag ville lixom inte ge mig hehe :) Riktigt roligt var de!! :-)
Till och med smyckerna har jag gjort med pärlor från Panduro och även förklädet har jag sytt ihop med tyger och tråd från jobbet. Dock tyckte jag det blev så fint så jag har aldrig använt det och tyckte det passade perfekt nu efter att bara hängt i köket som prydnat några år och samlat damm ;) Pysslar väldigt mycket med allt möjligt egentligen men nu sen man fick barn så har det mest hållt sig till bakning och scrapbooking :))
Men nu till varför jag skriver detta inlägget, under tiden jag var mammaledig så har vi fått en ny chef och jag hade inte jobbat speciellt länge (efter föräldraledigheten) förens hon ringde mig och frågade om jag hade lust att hålla en demostration i hur man dekorerar tårtor med tips och allt vad det innebär. Ja ni kan säkert gissa vad jag svara ;) Blev sååå glad och de kändes såå roligt att jag knappt sov något den natten då jag bara fundera på hur jag skulle göra och vilka produkter jag ville använda mig utav och visa fram osv.. ;) Sen hade jag ju fullt upp med allt inför dopet så det blev lite framflyttat men i lördags äntligen var det dags..
Jag gjorde 3 tårtor med bara material från Panduro, exempelvis så är tårtbotten bakade på cupcakemixen och så är dom fyllda med smörkrämsmixen som jag smaksatte hälften med Lime och mango essence. Och allt som jag dekorerat med och alla verktyg jag använde finns så klart att köpa på jobbet.. Hur som helst så stod jag i ca 3,5 timme och bara dekorerade och dekorerade. Gud vilket fantastisk jobb jag har, att få stå och göra det jag brinner allra mest med att göra, nämligen tårtor (ja annat pyssel också förstås). Ställde även ut min utställningstårta som jag vann med i en tävling och jag fick så himlans mycket kommentarer (och frågor) både från barn och vuxna så man blev alldeles rörd! :)) Och det var många som ville peta och känna och inte trodde att det var riktiga tårtor, och det var ingen till att börja med som våga skära i tårtan för att smaka så vi blev tvugna att skära upp åt dom ;) Var svårt att komma iväg på lunch för jag ville lixom inte ge mig hehe :) Riktigt roligt var de!! :-)
Här kommer lite bilder från dagens gång samt de tårtor jag gjorde..
Tårtan som jag vann med på utställningen i Karlstad :)
torsdag 14 mars 2013
Tårtutställning i Oslo 2013 -Tårtor-
Nu äntligen efter många timmars sorterande bland 500 kort och förminskning av ett och ett kort x 61 är jag nu äntligen färdig, tog en del längre tid än jag räknat med..
I söndags var vi ju som sagt i Oslo och besökte Norsk kakeutstilling, de hade varit planerat i flera månader och vi hade verkligen längtat och sett fram emot denna dagen länge. Bor ju bara 4 mil från norska gränsen och just till Oslo är de 14 mil så det är faktiskt närmare dit än exempelvis till Göteborg eller Stockholm..
Måste börja med att säga att det var lite svårt att hitta in i den stora skolan som utställningen hölls i, det var inte skyltat någonting och man såg innebandyfolk som spelade och trodde att vi var på helt fel ställe men så var de visst inte. Gick in där för vi tänkte vi skulle fråga om vart det var, så någon skyltning hade ju varit bra. Och när vi kom in och såg utställningen så var min första tanke att guud vad liten, har ju varit på Scandinavian cake show 2 gånger så det blir ju att man jämför med det. Men när jag sen hade tid att gå runt och kika så var flera tårtor så fantastiskt fina och alla de demostrationerna som vi var på i enskilt rum drog verkligen upp betyget :-) Alla demostrationerna samt de 4 butikerna som ställde ut har jag skrivit om i ett eget blogginlägg och finns att läsa här.. Att norrmännen sen är supertrevliga och pratsamma är ju ett extra plus :) Var många man prata med där och vi kom in på ämnet blogg och de visa sig att några hade läst min blogg och visste vem jag var :) Sånt var ju superkul att höra :-) Linda som demostrerade och tipsade om sina kurser kollade in min blogg där och då och sa "oj, ja men då ska inte du på kurs hos mig nej" och fråga sen om massa saker hur jag hade gjort de och det och vart man fick köpt sån utstickare osv ;)
Som sagt när de gäller utställningen då så såg de inte ut att vara så många tårtor men det var faktiskt 91 stycken som ställdes ut och de fanns många tårtor med WOWfaktor :)) Jag ställde inte ut med någon tårta eftersom jag dels inte tycker att jag är så duktig och dels för att man måste vara där hela helgen men nästa gång måste jag nog bannemig ge mig på att göra en bara för skojs skull :)) Och Ann-Charlotte som var med mig till Oslo lova att bli med mig på fler tårtutställningar även över helgen så man får en liten semesterweekend så nu längtar jag till nästa utställning ;)
Askungentårtan föll mig verkligen i smaken och var en av de finaste, trodde verkligen den skulle vinna men de var ju så många fina tårtor så det är ju svårt att gissa vilken som vinner. Men tredje pris hamna den iaf på och jag blev väldigt förvånad då det var en kille som gjort tårtan. Så himlans roligt att även killar/män gör tårtor så jag var tvungen att prata med Björn-Ali som gjort tårtan och berömde han och ställde nog hundra frågor haha :)) Han var egentligen bilmekaniker och har inte gjort tårtor så himlans länge. Han är dessutom med i Hela Norge bakar som hade premiär samma dag som vi var där. Såg avsnittet på internet och han blev dessutom veckans mästerbagare så jag kan tro att han var nöjd med den dagen :-) Känns lite som att ha pratat med en kändis hehe.
Denna tårtan vann första pris och de kan man förstå för de var verkligen mååånga fina detaljer. Riktigt bra gjort! Hade varit intressant att veta hur mycket tid det tog att göra denna..
I söndags var vi ju som sagt i Oslo och besökte Norsk kakeutstilling, de hade varit planerat i flera månader och vi hade verkligen längtat och sett fram emot denna dagen länge. Bor ju bara 4 mil från norska gränsen och just till Oslo är de 14 mil så det är faktiskt närmare dit än exempelvis till Göteborg eller Stockholm..
Måste börja med att säga att det var lite svårt att hitta in i den stora skolan som utställningen hölls i, det var inte skyltat någonting och man såg innebandyfolk som spelade och trodde att vi var på helt fel ställe men så var de visst inte. Gick in där för vi tänkte vi skulle fråga om vart det var, så någon skyltning hade ju varit bra. Och när vi kom in och såg utställningen så var min första tanke att guud vad liten, har ju varit på Scandinavian cake show 2 gånger så det blir ju att man jämför med det. Men när jag sen hade tid att gå runt och kika så var flera tårtor så fantastiskt fina och alla de demostrationerna som vi var på i enskilt rum drog verkligen upp betyget :-) Alla demostrationerna samt de 4 butikerna som ställde ut har jag skrivit om i ett eget blogginlägg och finns att läsa här.. Att norrmännen sen är supertrevliga och pratsamma är ju ett extra plus :) Var många man prata med där och vi kom in på ämnet blogg och de visa sig att några hade läst min blogg och visste vem jag var :) Sånt var ju superkul att höra :-) Linda som demostrerade och tipsade om sina kurser kollade in min blogg där och då och sa "oj, ja men då ska inte du på kurs hos mig nej" och fråga sen om massa saker hur jag hade gjort de och det och vart man fick köpt sån utstickare osv ;)
Som sagt när de gäller utställningen då så såg de inte ut att vara så många tårtor men det var faktiskt 91 stycken som ställdes ut och de fanns många tårtor med WOWfaktor :)) Jag ställde inte ut med någon tårta eftersom jag dels inte tycker att jag är så duktig och dels för att man måste vara där hela helgen men nästa gång måste jag nog bannemig ge mig på att göra en bara för skojs skull :)) Och Ann-Charlotte som var med mig till Oslo lova att bli med mig på fler tårtutställningar även över helgen så man får en liten semesterweekend så nu längtar jag till nästa utställning ;)
Här kommer ett litet urval av alla de tårtor som fanns på utställningen. Massa mer bilder både på fler tårtor samt mer detaljbilder från tårtorna jag visar här, finns att se på facebook om du gillar min sida :)
Askungentårtan föll mig verkligen i smaken och var en av de finaste, trodde verkligen den skulle vinna men de var ju så många fina tårtor så det är ju svårt att gissa vilken som vinner. Men tredje pris hamna den iaf på och jag blev väldigt förvånad då det var en kille som gjort tårtan. Så himlans roligt att även killar/män gör tårtor så jag var tvungen att prata med Björn-Ali som gjort tårtan och berömde han och ställde nog hundra frågor haha :)) Han var egentligen bilmekaniker och har inte gjort tårtor så himlans länge. Han är dessutom med i Hela Norge bakar som hade premiär samma dag som vi var där. Såg avsnittet på internet och han blev dessutom veckans mästerbagare så jag kan tro att han var nöjd med den dagen :-) Känns lite som att ha pratat med en kändis hehe.
Även denna stora tårta med slottet hade jag inte tacknat nej till på mitt bröllop :-) Im in loove :) Så fina detaljer..!
Aldrig sett något likande, så himla häftigt och otroligt bra gjort..
Denna tårtan vann första pris och de kan man förstå för de var verkligen mååånga fina detaljer. Riktigt bra gjort! Hade varit intressant att veta hur mycket tid det tog att göra denna..
Ännu fler bilder finns att se på min Facebooksida!