Tidigare idag satt jag i min ensamhet (trodde jag) och planera lite mer inför doptårtan. Men det är ju så svårt att föreställa sig hur stort allt blir så jag satte mig i köket och börja bygga, satt och fundera och byggde om, fundera och byggde om... Så helt plötsligt så dyker sambon upp och är värsta papparazzin och tar en miljon kort, han tyckte nog jag såg väldigt rolig ut ;) Försökte fråga han om råd om vi ska ha det så eller så men de är nog ingen ide att fråga hehe, jag får göra precis som jag vill ändå :) Brukar ni fråga era sambosar om vad som blir bäst eller finast?
I morgon blir våran dotter 1 månad och vi ska iväg på husvagnssemester så vi ska strax börja på att packa. Hoppas bara att allt går bra!
Hade tänkt göra en 1 månadersdagstårta idag men så blev de tyvärr inte så ni får klara er utan bakverk några dagar :-)
söndag 31 juli 2011
torsdag 28 juli 2011
Lyxiga kärleksmums/snoddas
Har länge varit sugen på kärleksmums eller snoddas som de också kallas men tycker de ser så tråkiga ut och är väldigt vanliga så jag gjorde om dom lite. Eftersom jag älskar rosa som säkert ingen har missat (( ;) )) så var jag ju tvungen att se om de gick att färga kokos och de var inga problem, sen tryckte jag ut hjärtan så jag tycker de blev väldigt romantiska och ger mer lyxkänsla även om de egentligen är lika lätt att göra dom =)
Denna kaffekoppen med fat köpte jag på en loppis för 3kr och skeden hitta jag på en annan loppis för 10kr, tror hon som sålde den sa att de var olika symboler på skedarna för olika län? Är iaf riktigt nöjd med dom priserna och älskar verkligen att fynda sådär. Speciellt när man köper en eller max två av så mycket bara för att fotografera en eller två gånger, då är det bra att det inte är så dyrt :)
Och min dotter Meline ville såklart vara med på ett hörn så nu får ni se lite hur de ser ut bakom kulisserna ;)
Denna kaffekoppen med fat köpte jag på en loppis för 3kr och skeden hitta jag på en annan loppis för 10kr, tror hon som sålde den sa att de var olika symboler på skedarna för olika län? Är iaf riktigt nöjd med dom priserna och älskar verkligen att fynda sådär. Speciellt när man köper en eller max två av så mycket bara för att fotografera en eller två gånger, då är det bra att det inte är så dyrt :)
Och min dotter Meline ville såklart vara med på ett hörn så nu får ni se lite hur de ser ut bakom kulisserna ;)
måndag 25 juli 2011
((Misslyckade Macarons)) Ej snygga men supergoda!
Nu ska ni få höra världens story om dessa Macarons...
Har provat att gjort Macarons en gång tidigare men de var innan jag fick vispmaskinen och jag var tvungen att sitta och hålla elvispen i 20 minuter (var väl efter det jag tröttna, hehe) och de blev total katastrof, de var fula, stenhårda och åkte direkt i soporna utan att ens berätta för er ;)
Iaf så fick jag ju några äggvitor över då jag gjorde drömrullen så samma dagen så slängde jag ihop en sats och gjorde Macarons för andra gången...
Iden var att kakorna skulle vara ljusrosa eftersom jag misstänkte att hallonfyllningen skulle vara mörkrosa. Hmm, redan vid infärgningen kan man väl säga att jag misslyckades. Hade i lite färg och lite till och lite till då jag tyckte att de var så ljusa och tänkte att de blir väl ännu ljusare när man haft i florsockret och mandeln. De blev väldigt cerisa så jag stoppa in dom i ugnen och gjorde hallonfyllningen med vit choklad och eftersom den blev typ i samma färg som kakorna så var planen att få fyllningen svart så jag hade i massa svart gelefärg men de blev mörklila och inget mörkare än så.. Kakorna tog jag ut efter 20 minuter och de var väldigt blekrosa om ens rosa. Någon som vet varför de fick den färgen? Undrar om de var inne för länge eller om jag gjorde något annat fel??
Även om jag kallar de misslyckade så blev de iaf supergoda och ännu godare dagen efter och när man tagit en tugga så såg man den jättefina cerisa färgen =)
Har provat att gjort Macarons en gång tidigare men de var innan jag fick vispmaskinen och jag var tvungen att sitta och hålla elvispen i 20 minuter (var väl efter det jag tröttna, hehe) och de blev total katastrof, de var fula, stenhårda och åkte direkt i soporna utan att ens berätta för er ;)
Iaf så fick jag ju några äggvitor över då jag gjorde drömrullen så samma dagen så slängde jag ihop en sats och gjorde Macarons för andra gången...
Iden var att kakorna skulle vara ljusrosa eftersom jag misstänkte att hallonfyllningen skulle vara mörkrosa. Hmm, redan vid infärgningen kan man väl säga att jag misslyckades. Hade i lite färg och lite till och lite till då jag tyckte att de var så ljusa och tänkte att de blir väl ännu ljusare när man haft i florsockret och mandeln. De blev väldigt cerisa så jag stoppa in dom i ugnen och gjorde hallonfyllningen med vit choklad och eftersom den blev typ i samma färg som kakorna så var planen att få fyllningen svart så jag hade i massa svart gelefärg men de blev mörklila och inget mörkare än så.. Kakorna tog jag ut efter 20 minuter och de var väldigt blekrosa om ens rosa. Någon som vet varför de fick den färgen? Undrar om de var inne för länge eller om jag gjorde något annat fel??
Även om jag kallar de misslyckade så blev de iaf supergoda och ännu godare dagen efter och när man tagit en tugga så såg man den jättefina cerisa färgen =)
Före gräddning och efter gräddning
fredag 22 juli 2011
Schweizernöt tårta
Var för några dagar sen på ett jättefint cafe i stan och åt våfflor, de sägs att de ska vara väldigt goda. Jag tyckte dock inte att de var så jätte märkvärdiga men jag såg något i "disken" som såg mer spännande ut och det var en schweizernöttårta. Köpte aldrig någon sån utan jag kom ihåg namnet och så åkte jag hem och googlade efter recept och bakade en egen =) Är väldigt bra att man kan få inspiration från cafeérna och Google är allt väldigt bra det också ;)
Måste säga att denna tårtan var väldigt god :-) Nu hoppas jag bara de kommer lite mer besök som vill äta tårta för de börjar bli alldeles för mycket bakverk för att trycka i min och sambons magar ;)
Kan säga att de blev glasyr så det räckte och blev över ;)
Spritsa på en fin klick grädde men den kana lixom ner ihop med glasyren så jag var tvungen att "lyfta" upp den igen och därmed ser de ut som de gör ;)
Schweizernöt tårta:
175° C, ca 40min.
Springform (avtagbara kanter)
Botten: 3 ägg, 2½ dl strösocker, 1 msk vetemjöl, 1½ tsk bakpulver, 200g hackade hasselnötter (ej för smått hackat).
Glasyr: 200g Marabou Schweizernöt choklad kaka (en stor), 1 msk smör/margarin, 1½ dl grädde, 2 ¼ dl florsocker.
Hacka hasselnötterna. Vispa äggen och strösockret pösigt. Blanda i mjöl, bakpulver och nötterna.
Smörj och bröa springformen. Håll smeten i formen. Grädda i ca 40 min på 175° C. Låt kakan svalna.
Smält Schweizernöt chokladen i ett vattenbad. Blanda det sedan med smöret/margarinet, grädden och florsockret. Rör till en tjock smet som breds över kakan. Låt stå i kylskåpet en stund.
Servera med glass eller grädde. Går även bra att frysa ner.
Receptet hitta jag här
onsdag 20 juli 2011
Stort paket från USA har anlänt =)
Fick häromdagen ett stort paket från Usa med massa roliga saker :) Räkna ut att om jag köpt allt i Sverige så hade de gått på ca 1900 men när jag handla i Usa gick allt på 1450 med frakt samt tull, hade paketet däremot inte blivit stannat i tullen så hade jag sparat ytterligare 364kr men men, alla pengar man kan spara är bra pengar brukar jag säga ;)
Håller på att planera för fullt inför min dotters doptårta även om det är ett par månader kvar. Är mycket som ska planeras så de gäller att börja i tid för som ni tårtmakare vet så är det ju aldrig bara bara utan varje detalj ska vara planerad.
Detta med pelare är helt nytt för mig och även att göra fler än 2 våningar så jag har lite funderingar som jag jättegärna skulle vilja ha svar på. Kan ni svaren så vore de supergulligt om du ville svara antingen bland kommentarer eller skicka ett mail (mailadressen står längst upp till vänster) =D
Mina funderingar:
* När man bygger flera våningar och ska ha pelare i mellan måste man då ha två lika stora separationsplattor som bilden till vänster visar eller kan man ha grekiska pelare direkt på tårtan och sen att tårtan över står på en separationsplatta kopplat till pelarna? På bilden till höger ser de ut som att de gjort på det viset jag skrev sist.
* Om jag kan göra på det sista viset av de jag skrev ovan måste jag ha några stödpinnar inuti pelarna eller kan de stå löst ovanpå tårtan? Är rädd att de ska sjunka ner i tårtan av vikten på den översta tårtan?
* Jag har gjort tvåvåningstårta ett par gånger och har då använt mig av sugrör som stöttepelare i understa tårtan, kan man ha det även om man gör en tårta med 3 våningar eller borde man ha hårdare stöttepelare då?
* Om man har en tårta som är uppställt på pelare på en våningstårta kan man då verkligen skära i översta tårtan eller borde man plocka ner den våningen då det ska börjas skäras? Är rädd man trycker ner hela tårtan?
* Är det något annat man bör tänka på när man bygger med dessa pelare? Tar gärna emot alla tips jag kan få :)
måndag 18 juli 2011
Drömrulle med smörkräm
Min sambo fråga för ett tag sen om jag inte kunde göra "sån där brun rulltårta med vitt klet i" och jag förstod ju direkt att det var drömrulle han mena :) Så idag har jag faktiskt för första gången gjort rulltårta, var ju inte alls så svårt och de gick väldigt fort att göra också. Superbra när man ska vara med överallt ;)
fredag 15 juli 2011
Wienerbröd med choklad
Såg för ett tag sen en jättebra steg för steg beskrivning hos bli min jäst på hur man kunde göra enkla wienerbröd och blev riktigt sugen på att göra egna =) Har alltid trott de varit så svårt men med den beskrivningen var det superenkelt och nu när man precis blivit mamma men ändå har baksuget kvar så är det superbra med något som går snabbt att baka som ändå är väldigt gott :) Kan varmt rekommendera dessa, kommer nog aldrig mer köpa wienerbröd då det var så enkelt att göra egna :-)
söndag 10 juli 2011
Tårta: Spritflaska till 20 åring
I ett helt år har jag planerat att jag skulle göra en spritflaska till min bror när han fyllde 20 och får gå på bolaget själv. (Förra året fick han en kvinnokroppstårta, den kan du se här).
Iaf så om man går in på hans rum så står det en jäkla massa tomma spritflaskor (han verkar samla på dom) och de var inte svårt att förstå att denna spritsort var hans favorit så jag låna med mig en flaska i smyg för att titta på när jag gjorde hans tårta som serverades igår då han fyllde år =)
Eftersom smaken på spriten är jordgubb och lime så hade de ju varit lite kul att ha dom fyllningarna i tårtan men de tänkte jag inte alls på utan körde med daimmousse och hallonmousse ihop med varvade lager av både chokladbotten och vaniljbotten. Var väldigt gott och brorsan blev som vanligt supernöjd :-) Nu är de bara att börja tänka ut vad han ska få för tårta nästa år ;)
Var första gången jag använde ätbar sprayfärg på tårtan och här tyckte jag det passa jättebra med den med pärlemorlyster. Då påminde flaskan lite mer som en genomskilning flaska istället för en bara helt enkel tråkig vit färg :)
Var inte helt lätt att göra tårta med en liten bebis bredvid som ska passas på :) Blir nog inte alltför många tårtor i de närmaste men den som lever får se ;)
tisdag 5 juli 2011
Välkomsttårta till våran bebis =)
För några veckor sen gjorde jag i förebyggande syfte en välkomsstårta som skulle serveras på vårat bebiskalas. Eftersom jag inte visste vilken sort de blev så fick den bli färgglad som sen lades ner i frysen :)
I fredags kom iaf våran lilla tjej Meline i racerfart, trodde inte jag skulle hinna in till förlossningen men vi var där i 2h+40 minuter innan hon titta ut (bara 3,5 timme från att vattnet gick i bilen), 51,5 cm lång och vägde 3270gram.
Igår hade vi kalas för Meline och sammanlagt 21 personer var här så man var lagomt sleten på kvällen
I fredags kom iaf våran lilla tjej Meline i racerfart, trodde inte jag skulle hinna in till förlossningen men vi var där i 2h+40 minuter innan hon titta ut (bara 3,5 timme från att vattnet gick i bilen), 51,5 cm lång och vägde 3270gram.
Igår hade vi kalas för Meline och sammanlagt 21 personer var här så man var lagomt sleten på kvällen
Tårtan fylldes med pollyfluff + jordgubbsmousse
Åh självklart bjuder jag på en bild på underverket :-)