tisdag 28 juni 2011
JordgubbsBrudpar
Tänkte bara visa er en bild på ett par jordgubbar som jag gjorde häromdagen då jag gjorde chokladlådan.
söndag 26 juni 2011
Fylld chokladlåda med steg för steg...
Igårkväll var jag sugen på att prova något nytt och slängde ihop världens lyxigaste dessert =) Den tar lite tid att göra men är egentligen rätt enkel...
Jag började med att göra en chokladlåda och dekorerade samtidigt några jordgubbar med choklad, sen fyllde jag lådan med vaniljglass med krossad choklad och la över jordgubbarna. Blev hur snyggt som helst, supergott men trots att lådan var 10x13cm och vi var två som åt på den så var de alldeles för mycket för att orka äta allt ;) Nästa gång ska jag prova att göra dessa i aluminium-muffinsformar de tror jag är mer lagom till en person =)
Här nedan följer en enkel steg för steg beskrivning ifall någon vill testa att göra sin egna chokladlåda att fylla med något mumsigt...
Du behöver 3 olika sorters choklad, jag använde vit choklad, ljus blockchoklad samt after eight men den blev ganska seg så jag skulle hellre ha tagit vanlig mörk choklad. Du behöver även aluminiumformar eller plastformar som du lätt kan kassera när du gjort klart dom..
Börja med att smälta den vita chokladen och ringla eller spritsa kors och tvärs i aluminiumformen. Ställ in i kylskåpet medans du smälter nästa choklad.
Smällt den mörka chokladen eller i mitt fall after eighten och ringla eller spritsa kors och tvärs i formen. Ställ in i kylskåpet medans du smälter nästa choklad.
Smällt sedan den ljusa chokladen, går åt ungefär 60gram till en form i denna storlek. De bästa är att prova sig fram och sen smälta mer om det inte räckte. Häll i chokladen i formen och vrid formen så att chokladen rinner längst med hela formen.
Så här ska den se ut när den är klar. Ställ in i kylskåp så att de får stelna ordentligt innan du börjar med nästa steg...
När den har stelnat helt så är det bara att klippa några hack i folien och riva bort formen så har du en jättefin dekorativ chokladlåda :-)
fredag 24 juni 2011
Ernst Midsommartårta - Pavlova
Ska strax iväg till mamma för att fira midsommar med familjen. Givetvis var jag ju tvungen att slänga ihop en snabb tårta och sambon hjälpte mig faktiskt med att smälta smör, vispa och ha sig så jag behövde inte anstränga mig så värst mycket ;)
Ett tips är nog att dela denna med en gång den kommer ut från ugnen för det var riktigt knivigt när den hade stelnat, men man lär sig ju alltid av sina "misstag" =) Tror iaf att den kommer smaka minst lika bra för det...
I mellan lagrerna fylldes den med grädde, hallon, jordgubbar och små blåbär :) På ovansidan pynta jag med färska jordgubbar och stora blåbär och de var verkligen stora, samt riven choklad =)
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
3 äggulor
5 msk grädde
SMET 2:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
mandelspån
FYLLNING:
rikligt med bär, som hallon, vinbär, blåbär och jordgubbar
3 dl vispad grädde (jag använde 5dl)
mera bär till garnering
florsocker
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) SMET 1: Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver. Vispa ihop
med smält smör, äggulor och grädde. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna.
3) SMET 2: Vispa äggvitor, strösocker och vaniljsocker till en tjock
maräng. Bred ut marängen ovanpå den första degen. Strö över mandelspån.
4) Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills
marängen fått lite färg.
5) Dela kakan på mitten och lägg bär och grädde på den ena halvan. Lägg på den andra halvan, garnera gärna med bär och pudra över florsocker.
Ett tips är nog att dela denna med en gång den kommer ut från ugnen för det var riktigt knivigt när den hade stelnat, men man lär sig ju alltid av sina "misstag" =) Tror iaf att den kommer smaka minst lika bra för det...
Önskar er alla en trevlig midsommar :-)
I mellan lagrerna fylldes den med grädde, hallon, jordgubbar och små blåbär :) På ovansidan pynta jag med färska jordgubbar och stora blåbär och de var verkligen stora, samt riven choklad =)
Recept!
SMET 1:1 1/2 dl vetemjöl1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
3 äggulor
5 msk grädde
SMET 2:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
mandelspån
FYLLNING:
rikligt med bär, som hallon, vinbär, blåbär och jordgubbar
3 dl vispad grädde (jag använde 5dl)
mera bär till garnering
florsocker
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 175 grader.
2) SMET 1: Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver. Vispa ihop
med smält smör, äggulor och grädde. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna.
3) SMET 2: Vispa äggvitor, strösocker och vaniljsocker till en tjock
maräng. Bred ut marängen ovanpå den första degen. Strö över mandelspån.
4) Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter eller tills
marängen fått lite färg.
5) Dela kakan på mitten och lägg bär och grädde på den ena halvan. Lägg på den andra halvan, garnera gärna med bär och pudra över florsocker.
onsdag 22 juni 2011
Bebiskakor - Dekorerade vaniljkakor
Har faktiskt tagit det väldigt lugnt nu det sista eftersom jag fått stränga order om att vila, men igår kunde jag inte hålla mig mer.. ;) Satte igång och gjorde en halv sats med vaniljkakor som jag sen dekorerade med citronglasyr, blev 30 stycken. Höll på i 10 minuter åt gången och pausa sen 30-50 minuter och fortsatte sen så då jag trodde att de skulle räknas som lugnt men aj, aj, aj vad ont jag fick i ryggen! Är nog inte meningen man ska stå böjd så där med ryggen och spritsa på ett lågt köksbord...
Är första gången jag gör denna typen av kakor och för att vara första gången måste jag säga att jag är väldigt nöjd även om de ser ut som att en 5 åring gjort dom ;) De var också mycket godare än vad jag hade föreställt mig =) Tänkte lägga ut en snabb steg för steg beskrivning senare på hur jag gjort ifall de skulle vara intressant?
Dessa kakor ska jag servera då bebisen kommit och alla släktingar och vänner kommer och hälsar på. Gjorde även en bebisankomst-tårta för några veckor sen som ligger så snällt i frysen och väntar på att få komma fram. Men den bilden får ni vänta på tills de andra fått sett den. Någon överraskning måste man ju ha ;)
Dessa kakor passar ju jättebra att ge bort i present, är hur enkelt som helst att slå in dom i cellofan och de blir ju så snyggt :)
lördag 18 juni 2011
Tårta: Händige Manny
Fick en förfrågan för några veckor sen om jag kunde göra en tårta med temat Händige Manny. Trodde ju vid det laget att jag skulle ha fått barn då så det var inga problem tyckte jag och börja googla på vem denna filuren var ;) (Kollar inte på barnprogram så ofta).
Gjorde dekorationerna med en gång och lät de ligga på skrivbordet vid fönstret, det ska jag aldrig mer göra om då det varit så soligt och varmt så upptäckte jag en dag att figurerna var helt varma och mjuka, gubben hade ju nästan lagt sig av värmen hehe. Tur de var några dagar kvar så de fick torka till sig lite igen (i en mörk och sval låda) men de blev aldrig så hårda att jag kunde ställa verktygen upp så som jag hade tänkt mig. Men de är sällan det blir exakt som den bild man har i huvudet.
Var dessutom hos BM på torsdag och hade då väldigt högt blodtryck så jag fick order om att vila och åkte dit igår igen för att se om det sjunkit men då var det istället ännu högre så jag blev beodrad att jag måste vila..! Jag svara lite som Alfons Åberg att aja men jag ska bara göra en tårta och sen ska jag bara göra det och bara det hehe.. De där med att bara ligga still har aldrig varit min grej så jag åkte hem och skynda mig göra klart tårtan för det tyckte jag var de viktigaste =)
Och Daniela som hade beställt tårtan la ut en bild på tårtan på facebook bara en kort stund efter den blev hämtad och skrev att hon var super, super jättenöjd och sånt är alltid så roligt att få höra eller i detta fall läsa :-)
Gjorde dekorationerna med en gång och lät de ligga på skrivbordet vid fönstret, det ska jag aldrig mer göra om då det varit så soligt och varmt så upptäckte jag en dag att figurerna var helt varma och mjuka, gubben hade ju nästan lagt sig av värmen hehe. Tur de var några dagar kvar så de fick torka till sig lite igen (i en mörk och sval låda) men de blev aldrig så hårda att jag kunde ställa verktygen upp så som jag hade tänkt mig. Men de är sällan det blir exakt som den bild man har i huvudet.
Var dessutom hos BM på torsdag och hade då väldigt högt blodtryck så jag fick order om att vila och åkte dit igår igen för att se om det sjunkit men då var det istället ännu högre så jag blev beodrad att jag måste vila..! Jag svara lite som Alfons Åberg att aja men jag ska bara göra en tårta och sen ska jag bara göra det och bara det hehe.. De där med att bara ligga still har aldrig varit min grej så jag åkte hem och skynda mig göra klart tårtan för det tyckte jag var de viktigaste =)
Och Daniela som hade beställt tårtan la ut en bild på tårtan på facebook bara en kort stund efter den blev hämtad och skrev att hon var super, super jättenöjd och sånt är alltid så roligt att få höra eller i detta fall läsa :-)
Tårtan består av vaniljbotten fylld med kinderäggsfluff och daimmousse =)
Totalt tog den 10,5 timme att göra.
torsdag 16 juni 2011
Somriga jordgubbscupcakes
I förrgår ringde sambon och fråga om jag ville bli med han och några kompisar och fiska om en halvtimma. Ja visst tyckte ja, kul att få komma ut på sjön lite :) Åh genast kom jag på att jag måste ju göra i ordning någon fika att ha med, går absolut inte att ge sig iväg utan det ;) Som tur var hade jag några muffins i frysen som jag tog upp och tina lite snabbt i micron, fyllde med jordgubbssylt å så börja jag vispa i ordning en cream cheese frosting som jag smaksatte med jorgubb och lime essence, toppade med en färsk jorgubbe och på med lite strössel. Skyndade mig att ta några snabba kort och tadaa så hade 30 minuter gått och jag var precis klar när vi skulle åka =) Aldrig tidigare har jag varit så stressad haha men de gick :) Och jag fick väldigt bra betyg också :-) De var supersmarriga!
Efterlyses - Världens bästa plastfolie!
Jag som gick hotell och restaurang har länge stört mig på att det inte fanns lika bra plastfolie att köpa i butik som den man använder i storkök..!
Men så för några månader sen så hitta jag en superbra plastfolie på Willys med riktig avdragbar kant och där fästförmågan är superbra. Hela 120 meter var de på rullen också så den har räckt lääänge.. Blev verkligen superglad att jag hittat en så bra pastfolie =) Nu till mitt problem så börjar den ta slut och jag åkte 8 mil till den affär där jag köpte den men till min förvånan så fanns det inga där, har dessutom kollat på alla ica och konsum både här i stan, Karlstad, Torsby och Trollhättan utan att hitta. Någon som använder samma plastfolie och vet vart den finns att köpa? Hatar verkligen dessa plastrullarna i papperskartonger som inte fäster för 5 öre och som de inte ens går att riva av snyggt...
Men så för några månader sen så hitta jag en superbra plastfolie på Willys med riktig avdragbar kant och där fästförmågan är superbra. Hela 120 meter var de på rullen också så den har räckt lääänge.. Blev verkligen superglad att jag hittat en så bra pastfolie =) Nu till mitt problem så börjar den ta slut och jag åkte 8 mil till den affär där jag köpte den men till min förvånan så fanns det inga där, har dessutom kollat på alla ica och konsum både här i stan, Karlstad, Torsby och Trollhättan utan att hitta. Någon som använder samma plastfolie och vet vart den finns att köpa? Hatar verkligen dessa plastrullarna i papperskartonger som inte fäster för 5 öre och som de inte ens går att riva av snyggt...
Märket på plastfolien är Teampac Maxilin.
Om den fortfarande finns att köpa så är detta ett jättebra tips som jag verkligen rekommenderar =)
onsdag 15 juni 2011
Amerikanska cookies med Non-Stop
Hade lite tid över och kom på att jag borde ha några kakor att bjuda på framöver.. Har haft ett rör länge med nonstop och har varit sugen på att göra nonstop kakor men så har de inte blivit av förens i förr går.. Åh så har man alltid beslutångest när man ska välja ut ett recept och trots att jag hitta ett så bytte jag ut hälften av mandeln + nonstop mot chokladkulor med jordnötter. Att man aldrig lyckas följa ett recept haha ;)
Receptet nedan är alltså mitt omgjorda recept och inte orginalet...
2 ägg
5 dl vetemjöl
200 g smör, margarin
3 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
75 g hackad mandel
75 g milk choklate peanuts (ungefär som m&m)
1 rör Non Stop (48g)
Vispa smöret och sockret poröst och tillsätt därefter äggen och vispa samman. Grovhacka mandeln och cirka hälften av Non-Stopen. Blanda vetemjölet, vaniljsockret, birkarbonaten och saltet och rör i hacket. Blanda mjölblandningen med äggsmeten och arbeta samman en deg. Rulla stänger och dela degen i cirka 30-35 stycken bitar (beroende på hur stora kakor du vill göra). Rulla bitarna till jämna kulor och lägg sedan ut dem på bakplåtsklädda plåtar, men tänk på att inte lägga dem för tätt då de flyter ut något i ugnen. Platta ut dem för hand och stick i några Non-Stops, låt dem grädda i cirka 15 minuter i 175 grader.
Receptet nedan är alltså mitt omgjorda recept och inte orginalet...
.::Recept::.
2 ägg
5 dl vetemjöl
200 g smör, margarin
3 dl råsocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
75 g hackad mandel
75 g milk choklate peanuts (ungefär som m&m)
1 rör Non Stop (48g)
Vispa smöret och sockret poröst och tillsätt därefter äggen och vispa samman. Grovhacka mandeln och cirka hälften av Non-Stopen. Blanda vetemjölet, vaniljsockret, birkarbonaten och saltet och rör i hacket. Blanda mjölblandningen med äggsmeten och arbeta samman en deg. Rulla stänger och dela degen i cirka 30-35 stycken bitar (beroende på hur stora kakor du vill göra). Rulla bitarna till jämna kulor och lägg sedan ut dem på bakplåtsklädda plåtar, men tänk på att inte lägga dem för tätt då de flyter ut något i ugnen. Platta ut dem för hand och stick i några Non-Stops, låt dem grädda i cirka 15 minuter i 175 grader.
tisdag 14 juni 2011
Recept: Jorgubbsmousse
Tidigare när jag fyllt tårtor med jordgubbsmousse så har jag använt mig av pulvervarianter + eventuellt ett lager med jordgubbsylt för att förstärka jordgubbsmaken. Det funkar bra det också men härom dagen provade jag att göra egen jordgubbsmousse på mitt vis och det blev tusen gånger godare :-)
Hade tänkt använda mig av gelesocker men lyckades inte hitta något passande recept (de flesta mousser skulle det dessutom vara ägg i) så jag gjorde ett eget recept som jag nu tänkte dela med mig av till er :)
Du behöver:
250gram jordgubbar (jag använde frysta)
1,5dl vatten
2dl gelesocker
1,5 dl grädde
Lite citronsaft från flaska
evt marsanpulver
Gör så här:
Koka upp jordgubbarna i vattnet + lite citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos, tog ungefär 20-30 minuter i fryst tillstånd. Häll sedan i gelesocker och koka några minuter. Sen ska det stå svalt. När det är helt kallt vispade jag upp grädden och blandade i "jordgubbsmoset". Jag använde lite mindre gelesocker än vad jag angav här och fick då en lite lösare variant så jag hällde i 1-2msk marsanpulver, lät stå i kylskåp en stund och sen var den klar. Tror inte ni ska behöva använda marsanpulver men då vet ni att det funkar utmärkt att göra på det viset om ni tycker den verkar för lös.
Lätt som en plätt och väldigt enkelt att göra- älskar såna recept :-)
Hade tänkt använda mig av gelesocker men lyckades inte hitta något passande recept (de flesta mousser skulle det dessutom vara ägg i) så jag gjorde ett eget recept som jag nu tänkte dela med mig av till er :)
Du behöver:
250gram jordgubbar (jag använde frysta)
1,5dl vatten
2dl gelesocker
1,5 dl grädde
Lite citronsaft från flaska
evt marsanpulver
Gör så här:
Koka upp jordgubbarna i vattnet + lite citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos, tog ungefär 20-30 minuter i fryst tillstånd. Häll sedan i gelesocker och koka några minuter. Sen ska det stå svalt. När det är helt kallt vispade jag upp grädden och blandade i "jordgubbsmoset". Jag använde lite mindre gelesocker än vad jag angav här och fick då en lite lösare variant så jag hällde i 1-2msk marsanpulver, lät stå i kylskåp en stund och sen var den klar. Tror inte ni ska behöva använda marsanpulver men då vet ni att det funkar utmärkt att göra på det viset om ni tycker den verkar för lös.
Lätt som en plätt och väldigt enkelt att göra- älskar såna recept :-)
(Glömde fotografera moussen så denna bilden är lånad från Dansukker)
måndag 13 juni 2011
Apelsin + chokladglass (Enkel)
Häromkvällen kom sambon bort till soffan och var lite besviken på att våran glass var slut eftersom han hade tänkt överraska mig med det ;) Åh nu när de är så varmt så är de verkligen gott att kunna ta sig lite glass så jag tog saken i egna händer och gjorde egen glass. Denna gången med apelsin och chokladsmak.
Jag hitta ett enkelt recept som bygger på lika delar ägg, grädde och socker (alltså ett ägg, en dl socker och en dl grädde). Och sen ren vanilj efter smak. Man vispar ihop äggulan och sockret i en bunke. Äggvitan i en. Och grädden i en. Sen blandar man ihop allt och så i med vaniljen. Jag använde 4 ägg i min sats och delade den på hälften när den var färdigblandad, i den ena halvan tillsatte jag en rad smält marabouchoklad + 2msk kakao och i den andra halvan hällde jag i en pressad apelsin, lite apelsinskal och lite orange pastafärg för att förstärka färgen. Var lite läskigt när man inte har något direkt recept utan bara testar sig fram men denna blev faktiskt kanongod!! :-) Sambon vägrar numera att köpa glass och tycker jag ska göra all glass själv ;)
fredag 10 juni 2011
Uppdatering...
Har varit lite glest med inlägg nu, anledningen till det är att jag varit på semester + att jag varit inlagd på förlossningen två gånger denna veckan. Är öppen 3cm och kan föda i princip när som helst fast jag egentligen har 25 dagar kvar till BF. Men trots detta så kan jag inte bara ligga still, de går verkligen inte haha! Så jag har tagit på mig en beställning till nästa vecka =) Och ifall de blir ont om tid så har jag börjat med dekorationerna för att de sen ska gå så snabbt som möjligt att göra tårtan ifall jag då skulle ha en bebis, hoppas bara inte att jag är inlagd då..
söndag 5 juni 2011
After Eight Kladdkaka med pärongrädde
Testade häromdagen något helt nytt, gjorde en vanlig kladdkaka men slängde på några After Eight bitar på toppen och in i ugnen. Till det vispade jag grädde som jag smaksatte med päronessece och päronpure och för att få en lite finare färg så hade jag i lite karamellfärg. Kan säga att detta var väldigt gott, men päron och mint är ju en oslagbar kombination så det var väl egentligen inget att fundera på :) Kul att testa nya saker och se om det fungerar ;)
Mamma kom på oväntat besök bara sådär en halvtimma efter kakan var klar, kan säga att hon blev väldigt nöjd när det fanns nybakat bara sådär hehe :-)
fredag 3 juni 2011
Modellerat kamera + mac dator
Fick för ett par veckor sen ett mail från Josefine i Borås som undrade om jag hade lust att hjälpa henne med lite dekorationer som hon skulle sätta på sin systers studenttårta. Systern gick media och josefine ville överraska henne med en passande tårta så jag gjorde en mac dator samt en Canon 450D, packade in allt i 100kg bubbelplast och skickade iväg. Var väldigt nervös och fick i efterhand höra att locket på datan hade lossnat men de hade lagt det uppepå som en stängd dator istället. Fick iaf ett mail att både Josefine och hennes syster Johanna var jättenöjda och det hade fått väldigt mycket kommentarer för dekorationerna :) Hon skicka även med en bild så jag fick se hur tårtan såg ut vilket jag tyckte var jättekul att se =)
Observera att tårtan är Josefins verk, jag har bara gjort datorn samt kameran plus att jag skickade med en bit grön sugarpaste eftersom den hon beställt var stenhård och hon inte hann få någon ny innan tårtan skulle göras. Det är så kul när man kan hjälpa andra personer :)
Observera att tårtan är Josefins verk, jag har bara gjort datorn samt kameran plus att jag skickade med en bit grön sugarpaste eftersom den hon beställt var stenhård och hon inte hann få någon ny innan tårtan skulle göras. Det är så kul när man kan hjälpa andra personer :)
torsdag 2 juni 2011
Ett enkelt tips till snyggare kallor..
Provade en ny sak när jag gjorde kallor till mammas mors dag tårta, det är hur enkelt som helst och jag kände jag var tvungen att dela med mig av detta enkla tips.
Det du behöver är mannagryn + gul pulverfärg (ätbar). Jag gjorde så att jag hällde i mannagryn i en liten burk och sen lite pulverfärg och skakade runt så att allt vart i den gula nyans jag ville ha.
När du sen gör blommorna så penslar du vatten eller ätbart lim på den mittenkorven och sen rullar du den i det gula mannagrynet. Sen är det bara att vika över den vita blomdelen och du har en vacker kalla. Lätt som en plätt ;)
Det du behöver är mannagryn + gul pulverfärg (ätbar). Jag gjorde så att jag hällde i mannagryn i en liten burk och sen lite pulverfärg och skakade runt så att allt vart i den gula nyans jag ville ha.
När du sen gör blommorna så penslar du vatten eller ätbart lim på den mittenkorven och sen rullar du den i det gula mannagrynet. Sen är det bara att vika över den vita blomdelen och du har en vacker kalla. Lätt som en plätt ;)