fredag 21 januari 2011

Recept: Godis - Fluff

Har fått flera mail och kommentarer angånde hur man gör fluff så därför skriver jag ner receptet. Fluff är en slags mousse gjord på grädde och godis, kan även kallas ganache och används till att tex fylla tårtor eller spritsa på muffins. Man kan använda nästan vilken godis som helst förutom godis med kex i till exempel twix och kexchoklad eftersom de inte smälter. Förslag på godis som jag testat är vit choklad, mjölkchoklad, polkagrischoklad, dumle, japp, kinderägg, geicha, daim, ahlgrens bilar, zoo, nappar, soda pops, gelehallon så som ni förstår så är de bara fantasin som sätter gränser :)

Tips: Vissa sorter tar lång tid innan de smälter exempelvis Zoo, Ahlgrens bilar, Daim och Dumle och då brukar jag antingen hacka de i små, små bitar eller som sist så körde jag faktiskt daimen i mixern så de blev som pulver och oj vad mycket snabbare det gick att smälta =)

Om ni funderar på vilken fluff som passar ihop med vilken osv så kan ni kolla in min lista över de fyllningskombinationer jag testat i betygskala IG-MVG  här.



Recept Fluff
Räcker till ett lager fyllning i normal storlek eller 6-8 muffins

200gram choklad
3dl grädde

eller
60-80gram gelegodis
3dl grädde

Bryt 200g valfri choklad i bitar och lägg i en kastrull med 3dl grädde.
Låt detta sedan smälta ihop på ganska låg värme, det får nämligen inte börja koka för då finns det risk för att det skär sig. Rör om ofta så att det inte bränns fast och när du är helt säker på att allt godis har smält samman med grädden så låt de svalna lite och ställ sedan in det i kylskåpet. Låt den stå i kylskåp i minst 6 timmar men gärna över natten, det måste vara helt kallt innan du sedan vispar upp detta till en härlig fluff (är det inte tillräckligt kallt så finns det risk att den skär sig eller blir grynig)! Glömde ställa in den i kylskåpet en gång och det blev bara skit alltihop så det är väldigt viktigt med kylskåp ;)

Ska du göra fluff på godis som innehåller gelatin (tex, geléhallonfluff, algrensbilarfluff, zoofluff) så tar du endast 60-80g godis och gör som ovan. Råkar den bli för fast när den kallnat i kylskåpet så är det bara att hälla i mer grädde.

17 kommentarer:

  1. Ja de får du göra, är hur lätt som helst och gott blir det också ;)

    SvaraRadera
  2. Låter jättegott!
    Om man gör med vitchoklad, kan man hälla i röd karamellfärg för en rosa, lite roligare färg? :)

    SvaraRadera
  3. Ja de tror jag absolut att du kan göra. Häll i färgen strax före du vispar upp den så går de nog bra :=)

    SvaraRadera
  4. Hej ÅH vilken härlih blogg, älskar googel ;)
    Satt & öetatde insepartion inför dop nästa vecka. & hamnade här, tacksam!! Vad du kan kvinna!! heja dig!! har en liten fråga ang fluff det var 60-80 g godis till grädde & 200g choklad, men menar du då vilken chpklad som helst som japp, såg att du gillade den kombinationen med bilar & japp vilket ja känner mig såld på..tack för du finns!!

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig kommentar, tack! Vad roligt att höra att du gillar min blogg :) Javisst du kan använda i stort sett vilken choklad som helst förutom kexchoklad och sen är jag lite osäker på hur de funkar med de med nötter i eftersom smeten ska vara slät. Men japp är inga problem att smälta iaf ;)

    SvaraRadera
  6. Åh du har redan svarat, ser hur knas jag skrev, höll bebis när ja hittade dig igår ;)
    Nr 4 ska döpas, om 1 vecka ska test baka nu så nu vet ja vad man ska handla hem.. Botten på g.
    & fixa fluff ikv sen slänga ihop tårtan imorgon.. Ska bli SÅ kul.. Hoppas du har en toppen helg.. & en annan kan icke göra fina tårtor så jag satsar på smak ;)

    SvaraRadera
  7. För att vara på den säkra sidan kan man koka upp grädden först och ta av den från plattan och sedan hälla i godiset. Då riskerar man inte att den förstörs om den börjar koka.

    SvaraRadera
  8. Hej! Jag har en fråga, Kan man göra fluff av mentos?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, de vet jag faktiskt inte :( Du får prova :)

      Radera
  9. Hej!
    Tack för en jätte bra och inspirerande blogg!
    Jag hade tänkt använda bilfluff som garnering (rostårta)! Vad tror du om det och hur mycket grädde tror du man behöver till en normalstor rund tårta?
    Med vänlig hälsning
    Emilyn

    SvaraRadera
  10. Jag har en fråga, tro du man kan göra fluff på marabous nya choklad med oreo i?? Hade en tanke på att göra det och kombinera med vaniljsås:)

    SvaraRadera
  11. Jag har också en fråga. Hoppas på svar. Kkan man förvara fluffet i kylen när det är vispat? Ska göra cupcakes men vill inte gör för många som ej går åt. Men har man kakor klara o fluff i en sprits i kylen är det ju snabbt fixat tänker jag.. tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kan bli lite lösare om de står en stund i kylen efter den är vispad (precis som vispad grädde) Men när jag haft den i en spritspåse som är helt tät så har de gått bra och inte förlorat koncistensen.. Lycka till :)

      Radera
  12. Hej :)

    Tror du att man kan ta några delicato chokladbollar o smälta ner o göra fluff på ? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag aldrig tänkt på men det går säkert :)

      Radera
  13. har testat med både gelenappar och ahlgrens bilar samt rosa/svarta döskallar. absolut godast är rosa/svarta döskallar

    SvaraRadera