Nu var de visst länge sen de skrevs ett inlägg här. Fattar inte vart tiden tagit vägen men jag har verkligen inte haft någon ork alls till att varken baka eller blogga, finns förklarliga själ =)
Kan iaf berätta att på julafton fick jag supermycket baksaker och massa kakfat och tårtfat :) Ser fram emot att få visa upp dom..
Idag ska jag baka denna fantastiska hallon och rabarberpaj som jag gjorde för ett tag sen. Min pappa och farmor som bor 25 mil bort skulle nämligen komma upp idag men de blev framflyttat så de kommer tidigt i morgon istället. Å eftersom jag redan hade tagit fram bären så är de väl lika bra att göra klart pajen så får den stå tills i morgon helt enkelt :)
Hoppas ni allihop haft en jättebra jul och jag passar på att önska er ett gott nytt år istället :)
torsdag 30 december 2010
tisdag 7 december 2010
Hemlagad Bounty godis
Ofta när jag är i affären å känner mig lite godissugen så brukar jag köpa en sån där dubbelbit med Bounty. Så häromdagen fick jag se på någon blogg (minns inte vilken) att någon hade gjort sånt godis. Direkt blev jag sugen på att testa så igår när jag var ledig så slängde jag ihop en sats. De var lite trixigt faktiskt att få till men de smakar faktiskt nästan precis som orignalet.
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200 g ljus blockchoklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna i kylskåp i några timmar. Rulla sedan små bollar eller ovala kulor och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma.
Smält chokladen och doppa kulorna (eller kleta på den ) Garnera gärna med lite kokos eller något annat fint.
Bounty godisar
50 g smör1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200 g ljus blockchoklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna i kylskåp i några timmar. Rulla sedan små bollar eller ovala kulor och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma.
Smält chokladen och doppa kulorna (eller kleta på den ) Garnera gärna med lite kokos eller något annat fint.
Twixkakor
Dessa kakor tog lite tid att göra men oj så goda dom blev :-) Man orkar dock knappt äta en då de är i 9 centimeters formar.. För mig blev de knappt 40 stycken kakor och fyllningen räckte inte till alla kakor så jag har gjort om receptet lite.
TWIXKAKOR
ca 40-50 st
Kakor:
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
Kolafyllning:
3 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
0,75 dl sirap
0,5 tsk vaniljarom (eller 2,5 tsk vaniljsocker)
75 g smör
Dekoration:
180 g Marabou mjölkchoklad
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till kakorna.. Dela degen i 40-50 delar och rulla varje del till en degboll i passande storlek och lägg i en liten form. Gör ett ordentligt hål i mitten av kakan. Nagga botten. Grädda 7-8 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Kakorna sväller upp i ugnen, låt gropen i mitten av kakan sjunka ihop innan de tas ut ut ugnen.
Blanda alla ingredienser till kolan. Koka upp och låt kolan sjuda tills den klarar kulprovet (droppa lite kolasmet i en skål med kallt vatten, om kolan går att forma till en liten kula så är kolan klar). För mig tog det drygt en timme att koka kolan. Dra kastrullen åt sidan och klicka ut kolan i hålen på kakorna.
Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron. Bred på choklad på kakorna och låt stela.
Orginalreceptet och ideén hämta jag hos Erika =)
fredag 3 december 2010
Hemlagade Snickers
Hemlagade snickers är verkligen jättegoda och superenkla att göra. Har bakat de sedan jag gick på gymnasium och nu kände jag att de var dags för ett gäng igen, lagom till jul :)
Hemlagade Snickers
1 burk Jordnötssmör krokant
2 dl Sirap
1 dl Socker
10 dl Rice krispies
1dl kokos
1 tsk Vaniljsocker
300-400g choklad
1. Koka ihop jordnötsmör, sirap och socker.
2. Rör i rice krispies, kokos och vaniljsocker och häll allt i en gratängform, min var ca 35x20cm stor.
3. Smält chokladen och häll över risblandningen.
4. Låt kallna, skär i lagom bitar.