Eftersom en del frågat så lägger jag nu ut receptet på världens godaste bullar!! :-)
150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1-1 1/2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
12-13 vetemjöl
Fyllning:
2 dubbeldaim
ca 200 g sötmandel
ca 150 g smör
1 dl strösocker
Pensling:
uppvispat ägg
Garnering:
hackade pistaschnötter
pärlsocker
Gör så här:
1.Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm, 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut med degvätskan.Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölk, spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen tills den är blank och smidig, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
2. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 40 min tills degen är dubbelt så stor. Finhacka daim och mandel.
3. Stjälp ut den jästa degen på väl mjölad arbetsbänk och knåda degen. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangulär platta. Riv över smöret med hjälp av ett rivjärn. Strö över daim, mandel och socker. Rulla samman degen från långsidan och skär i rullen i ca 2 cm breda bitar. Blir ca 40 stycken. Lägg dem i bullformar ställda på plåtar. Täck över med bakduk. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
4: Pensla bullarna med ägg. Strö över pistaschnötterna och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg.
tisdag 31 augusti 2010
Förkläde klart :)
Började ju sy ett förkläde för ett tag sen och nu äntligen är de klart =) Vad tycks?
Frågade ju för ett tag sen om de fanns intresse för en tävling där jag lottar ut ett likandant förkläde och de var ju några som svara att de ville men jag har inte bestämt mig än... Så nu är det sista chansen ni kan hojjta till så kanske de blir att jag syr upp ett till och att just du kan vinna det :)
Frågade ju för ett tag sen om de fanns intresse för en tävling där jag lottar ut ett likandant förkläde och de var ju några som svara att de ville men jag har inte bestämt mig än... Så nu är det sista chansen ni kan hojjta till så kanske de blir att jag syr upp ett till och att just du kan vinna det :)
lördag 28 augusti 2010
Hjärtformad tårta...
Denna tårta gjorde jag till en kollega som fyller år idag. De skulle vara 2 vuxna och tre barn och jag har nog svårt med de där med portioner för den blev väldigt stor haha. Tyckte hjärtformen såg så liten ut men den blev ju jättehög bara av all fyllning (13cm) och sen var tårtunderlaget för stort för att sättas in i den minsta tårtkartongen som är 28x28 men som tur var så har jag en större storlek också 35x35 och där fick den plats så då kanske ni kan tänka er att den nog blev större än tänkt :) Men hellre att de blir massa över än att de inte räcker ;)
Fylld med Jordgubbssylt, jordgubbsmousse med yoghurt och glasscreme.
Spacklad med grädde och täckt med hemgjord SP.
Spacklad med grädde och täckt med hemgjord SP.
Sugarpaste test...
Igår provade jag flera olika sugarpaste för att lära mig mer om dom och vilka som funkar till vad osv. Vet att Hanna som har Bakfnatt gärna ville att jag skulle skriva ett inlägg om de så här kommer alltså mitt resultat, alltså bara vad jag tycker.
Pastorna som testades var:
SP med vit choklad (Ballina)
SP vanilj (Ballina)
SP mörk choklad (Ballina)
SP hemmagjord med cocosfett och en med olja istället
Flowerpaste
Sp blandat med flowerpaste
(Har innan bara testat Bakels och hemgjord MMF)
Först gjordes ett test med att göra blommor och en rosettögla för att se om de stelnar. Gjorde ju rosettgrej i Bakels sp för ett tag sen och den var jättefin i kylskåpet men när den kom ut så sjönk den och de var riktigt tråkigt. Nu har jag lärt mig att de bara är Flowerpaste och Sp blandat med flowerpaste som stelnar (se bild nedan, de andra sjönk med en gång). De andra är fortfarande mjuka trots att de stod i flera timmar. Den hemgjorda var dock lite bättre än den köpta.
Vad jag tyckte om de olika pastorna:
FP= Seg, kletig ungefär som tuggummi, blev väldigt bubblig när man kavla den och jag kunde inte kavla tunnare än med vanlig Sp som de sägs att de kan. Gilla INTE denna.. Blommorna stelna iaf fort...
Edit: Efter att fått tips om att använda mycket potatismjöl att pudra på då man använder FP så är den mycket mer lättarbetad och nu använder jag den ofta.
FP+SP= Mycket smidigare än bara FP, känns mer som vanlig Sp i konsistensen. Blir inte bubblig utan slät och fin. Denna kombination gilla jag bäst till att göra sånt som ska torka.
SP vit choklad= Lite konstig i smaken tyckte jag (sambon gillade den bäst så de är nog olika) men de lukta väldigt illa när man knåda och kavla den, var små prickar i den också men de försvann nog när jag la på locket. Klara fuktprovet bra, svettades inte så fort som bakels.
Går även att modellera med denna men den måste torka i några dagar, har man inte så mycket tid på sig kan man blanda in FP men jag har gjort exempelvis tiara i bara SP och de var inga problem.
SP vanilj= I början gilla jag inte smaken men sen kände jag inget så den är väl okey. Slät och fin och känns ungefär som bakels bara att den var bättre på att klara grädde än bakels. Locket fick massa småsprickor när de las på :( Blommor och sånt stelnar inte med denna.
Går även att modellera med denna men den måste torka i några dagar, har man inte så mycket tid på sig kan man blanda in FP men jag har gjort exempelvis tiara i bara SP och de var inga problem.
SP mörk choklad= Lite annorlunda smak på sp´n men på tårtan så är det inget som märks. Denna går inte att göra dekorationer av trots att de torkat i flera dagar, den stelnar inte så som den med vanilj eller vit choklad gör.
Hemgjord SP med olja= Såg receptet på internet å den gick inte alls att använda, var inte ens en deg utan de bara smula sig. Vet dock inte om jag haft för mycket florsocker i eller om gelantinet inte löst sig. Ska prova igen vid ett annat tillfälle. (fyller då i resultatet i detta inlägg då).
Hemgjord SP med cocosfett= Mycket smidigare och bättre än hemgjord MMF som jag tyckte var väldigt god men bubblig. Denna blev dock lite smått bubblig om man är petig. Bäst var de när man blanda ut denna med köpt SP. Bara den hemgjorda SP´n var dock den som klarade fuktprovet sämst, den svettades alltså först av alla proven men de tog ändå längre tid än vad de tar för bakels att svettas. Blommor i denna Sp blev väldigt kladdiga och rekommenderas inte!
Den fjärde bakelsen har blivit ett frystest, har fryst in den för att senare ta fram den och kolla om den smakar precis som innan den blev fryst.
Svar: Den klara testet, upplevde den inte annorlundare än före den kom in i frysen.
Jag har iaf lärt mig massa mer på detta testet och jag hoppas den kanske hjälper er också som funderar på alla de olika pastorna...
Pastorna som testades var:
SP med vit choklad (Ballina)
SP vanilj (Ballina)
SP mörk choklad (Ballina)
SP hemmagjord med cocosfett och en med olja istället
Flowerpaste
Sp blandat med flowerpaste
(Har innan bara testat Bakels och hemgjord MMF)
Först gjordes ett test med att göra blommor och en rosettögla för att se om de stelnar. Gjorde ju rosettgrej i Bakels sp för ett tag sen och den var jättefin i kylskåpet men när den kom ut så sjönk den och de var riktigt tråkigt. Nu har jag lärt mig att de bara är Flowerpaste och Sp blandat med flowerpaste som stelnar (se bild nedan, de andra sjönk med en gång). De andra är fortfarande mjuka trots att de stod i flera timmar. Den hemgjorda var dock lite bättre än den köpta.
Vad jag tyckte om de olika pastorna:
FP= Seg, kletig ungefär som tuggummi, blev väldigt bubblig när man kavla den och jag kunde inte kavla tunnare än med vanlig Sp som de sägs att de kan. Gilla INTE denna.. Blommorna stelna iaf fort...
Edit: Efter att fått tips om att använda mycket potatismjöl att pudra på då man använder FP så är den mycket mer lättarbetad och nu använder jag den ofta.
FP+SP= Mycket smidigare än bara FP, känns mer som vanlig Sp i konsistensen. Blir inte bubblig utan slät och fin. Denna kombination gilla jag bäst till att göra sånt som ska torka.
SP vit choklad= Lite konstig i smaken tyckte jag (sambon gillade den bäst så de är nog olika) men de lukta väldigt illa när man knåda och kavla den, var små prickar i den också men de försvann nog när jag la på locket. Klara fuktprovet bra, svettades inte så fort som bakels.
Går även att modellera med denna men den måste torka i några dagar, har man inte så mycket tid på sig kan man blanda in FP men jag har gjort exempelvis tiara i bara SP och de var inga problem.
SP vanilj= I början gilla jag inte smaken men sen kände jag inget så den är väl okey. Slät och fin och känns ungefär som bakels bara att den var bättre på att klara grädde än bakels. Locket fick massa småsprickor när de las på :( Blommor och sånt stelnar inte med denna.
Går även att modellera med denna men den måste torka i några dagar, har man inte så mycket tid på sig kan man blanda in FP men jag har gjort exempelvis tiara i bara SP och de var inga problem.
SP mörk choklad= Lite annorlunda smak på sp´n men på tårtan så är det inget som märks. Denna går inte att göra dekorationer av trots att de torkat i flera dagar, den stelnar inte så som den med vanilj eller vit choklad gör.
Hemgjord SP med olja= Såg receptet på internet å den gick inte alls att använda, var inte ens en deg utan de bara smula sig. Vet dock inte om jag haft för mycket florsocker i eller om gelantinet inte löst sig. Ska prova igen vid ett annat tillfälle. (fyller då i resultatet i detta inlägg då).
Hemgjord SP med cocosfett= Mycket smidigare och bättre än hemgjord MMF som jag tyckte var väldigt god men bubblig. Denna blev dock lite smått bubblig om man är petig. Bäst var de när man blanda ut denna med köpt SP. Bara den hemgjorda SP´n var dock den som klarade fuktprovet sämst, den svettades alltså först av alla proven men de tog ändå längre tid än vad de tar för bakels att svettas. Blommor i denna Sp blev väldigt kladdiga och rekommenderas inte!
Den fjärde bakelsen har blivit ett frystest, har fryst in den för att senare ta fram den och kolla om den smakar precis som innan den blev fryst.
Svar: Den klara testet, upplevde den inte annorlundare än före den kom in i frysen.
Jag har iaf lärt mig massa mer på detta testet och jag hoppas den kanske hjälper er också som funderar på alla de olika pastorna...
Uppdaterad 16/5-11
fredag 27 augusti 2010
Nybakat =)
Idag har jag varit ledig och vad passar inte bättre än att fylla på skafferi och frys med nybakat =)
Först bakade ja dessa supergoda Daim och Mandelbullar som är toppade med pistagenötter och pärlsocker... Har gjort de förr så denna bilden har ni kanske sett innan. Orka inte ta ett nytt på något jag fotograferat tidigare ;)
Sen bakade jag bröd eftersom älsklingen tjatat om de länge, men jag bakar ju hellre godsaker än bröd ;) Dessa grova bröd har jag bakat med dr oetkers jästblandning (tog bara 15 minuter att jäsa) och receptet hitta jag i ett recpthäfte i deras avdelning :)
Först bakade ja dessa supergoda Daim och Mandelbullar som är toppade med pistagenötter och pärlsocker... Har gjort de förr så denna bilden har ni kanske sett innan. Orka inte ta ett nytt på något jag fotograferat tidigare ;)
Sen bakade jag bröd eftersom älsklingen tjatat om de länge, men jag bakar ju hellre godsaker än bröd ;) Dessa grova bröd har jag bakat med dr oetkers jästblandning (tog bara 15 minuter att jäsa) och receptet hitta jag i ett recpthäfte i deras avdelning :)
torsdag 26 augusti 2010
Scandinavium Cake Show..
De har ju varit bestämt länge att jag ska till Göteborg på Scandinavium Cake Show i september och nu är de bokat, jag och Milla ska lära oss att göra barn haha :) Ingen av oss har barn men de var den kursen som tilltala oss mest av de två som fanns på lördagen. Någon gång kanske man får användning av en modellerad bebis om inte annat så blir de nog superroligt att gå på sin första kurs någonsin och dessutom med Karen Davies som verkar vara typ känd. Hon har skrivit flera böcker och tillverkar egna sockerpastor, siliconformar och massa mer saker. Blir nog lite klurigt med engelskan och alla dessa tårtord men jag hoppas de ska funka ändå :)
Någon mer som ska dit och ska du gå någon kurs?
Googlade lite i väntan på att bullarna ska jäsa klart. Hur söta var inte dessa då? Aaahw!! Skulle passa fint i mitt rosa kök men jag har redan bytt ut varenda hushållsapparat till rostfritt bara för att matcha allt de svarta och rostfria vi hade i huset ;)
Någon mer som ska dit och ska du gå någon kurs?
Googlade lite i väntan på att bullarna ska jäsa klart. Hur söta var inte dessa då? Aaahw!! Skulle passa fint i mitt rosa kök men jag har redan bytt ut varenda hushållsapparat till rostfritt bara för att matcha allt de svarta och rostfria vi hade i huset ;)
onsdag 25 augusti 2010
Sugarpaste i alla dess slag!!
Min sugarpaste tog ju slut för ett tag sen och de var slut på huvudlagret också så inte kunde jag köpa på jobb som jag brukar kunna göra. De kommer in igen i början på september. Men som tur var så fick jag köpa ett paket av Milla. Andades ut och tänkte puuh nu har jag inga mer tårtor förens 3 sep så de blir ju lagom men nej idag fick jag en beställning tills på fredag och jag tacka ja, innan jag kom på åter igen att pastan är ju slut!! :( Så vad gör man, jo de blev till att beställa från tartdecor och hoppas på att de hinner komma men de brukar ju vara väldigt snabba =) Ska göra en annan typ av sockerpasta i reserv än den (MMF) jag provat göra tidigare som jag inte var så nöjd med. Har bara provat den och bakels innan, vilken gillar ni bäst av de ni provat?
För att få mer erfarenhet så beställde jag massa olika pastor både vanlig, vit choklad och flowerpaste. Visst kan man blanda FW och SP och få modelleringspasta? Ska iaf prova mig fram, blir kul att prova ett annat märke också.. Och så slank de ju ner massa extra saker i kundkorgen haha :) Lite blomutstickare, silikonform och präglingsstavar som jag kommit fram till att jag nog måste ha eftersom jag redan lånat Lisas två gånger ;)
För att få mer erfarenhet så beställde jag massa olika pastor både vanlig, vit choklad och flowerpaste. Visst kan man blanda FW och SP och få modelleringspasta? Ska iaf prova mig fram, blir kul att prova ett annat märke också.. Och så slank de ju ner massa extra saker i kundkorgen haha :) Lite blomutstickare, silikonform och präglingsstavar som jag kommit fram till att jag nog måste ha eftersom jag redan lånat Lisas två gånger ;)
måndag 23 augusti 2010
Skippa 50tals klänning och syr förkläde
För ett tag sen köpte jag detta prickiga tyg för att sy en 50 talsklänning men tiden bara sprang iväg och jag hann helt enkelt inte och nu är de ju typ ett år till nästa gång!
Därför valde jag nu att använda detta och restbitar från när jag sydde gardiner för att sy ett förkläde som jag egentligen kommer att ha mer användning utav.. Köksgardinerna är faktiskt i precis dessa tyger så de kommer verkligen matcha och jag tror att de kommer att bli bra ;) Som vanligt så har jag inga mönster att gå ifrån utan syr som jag själv känner för de :) Bild kommer såklart när de är klart...
En liten fråga....
Funderar på att sy upp ett extra förkläde och lotta ut i bloggen skulle de vara intressant??
Därför valde jag nu att använda detta och restbitar från när jag sydde gardiner för att sy ett förkläde som jag egentligen kommer att ha mer användning utav.. Köksgardinerna är faktiskt i precis dessa tyger så de kommer verkligen matcha och jag tror att de kommer att bli bra ;) Som vanligt så har jag inga mönster att gå ifrån utan syr som jag själv känner för de :) Bild kommer såklart när de är klart...
En liten fråga....
Funderar på att sy upp ett extra förkläde och lotta ut i bloggen skulle de vara intressant??
Matchande tårtbok och tårtlåda =)
Minns ni att jag dekorerade min tårtlåda för nån månad sen? Den är numera väldigt överfull och jag har börjat använda andra lådor också till alla mina tårtsaker...
De har för min del blivit små postitlappar och lösa ark med massa olika bra bloggar, recept och ändringar och tips för min egen del som hur många ägg jag använder i varje ungsform för att den ska bli nog hög osv. Nu kände jag för att samla allt i en och samma bok och vad passar då inte bättre än en tårtbok i matchande stil med lådan :) Både ark och block är köpta på Panduro, sen har jag färglagt de lite =)
Inne i boken har jag gjort register och så här står de i inledningen:
1: Mina tårtor. Storlek, åtgång av varor (exempelvis hur mycket mousser som gick åt, pasta osv), tidsåtgång, pris, tips, övrigt osv skrivs i detta kapitel.
2: Uträkningar + Övrigt. Här räknar jag ut vad ingredienser osv kan gå på före jag sagt mitt pris till beställaren. Skissar också tårtor här och gör allmänna uträkningar osv.
3: Fyllningar. Här skrivs de fyllningar jag provat, samt resultaten av testsmakstårtorna, fyllningskombinationer andra rekommenderar och fyllningar jag har lust att prova.
4: Länkar, bloggar och webbutiker. Här skriver jag ner bra bloggar jag läst, de bästa bloggarna jag gärna återkommer till, bra tipssidor och webbutiker både i Sverige och i utlandet.
5: Frågor jag funderar på. Allt eftersom så kommer man ofta på någon eller en hel drös med frågor och de är inte lätt att komma ihåg alla så därför skrivs de ner här så frågar jag någon lämplig person ;)
6: Recept. Ja denna kategori förstår ni säkert :)
Måste säga att de är väldigt skönt att ha alla ideer, tips och recept på ett ställe istället för på hundra små lappar :-)
De har för min del blivit små postitlappar och lösa ark med massa olika bra bloggar, recept och ändringar och tips för min egen del som hur många ägg jag använder i varje ungsform för att den ska bli nog hög osv. Nu kände jag för att samla allt i en och samma bok och vad passar då inte bättre än en tårtbok i matchande stil med lådan :) Både ark och block är köpta på Panduro, sen har jag färglagt de lite =)
Inne i boken har jag gjort register och så här står de i inledningen:
1: Mina tårtor. Storlek, åtgång av varor (exempelvis hur mycket mousser som gick åt, pasta osv), tidsåtgång, pris, tips, övrigt osv skrivs i detta kapitel.
2: Uträkningar + Övrigt. Här räknar jag ut vad ingredienser osv kan gå på före jag sagt mitt pris till beställaren. Skissar också tårtor här och gör allmänna uträkningar osv.
3: Fyllningar. Här skrivs de fyllningar jag provat, samt resultaten av testsmakstårtorna, fyllningskombinationer andra rekommenderar och fyllningar jag har lust att prova.
4: Länkar, bloggar och webbutiker. Här skriver jag ner bra bloggar jag läst, de bästa bloggarna jag gärna återkommer till, bra tipssidor och webbutiker både i Sverige och i utlandet.
5: Frågor jag funderar på. Allt eftersom så kommer man ofta på någon eller en hel drös med frågor och de är inte lätt att komma ihåg alla så därför skrivs de ner här så frågar jag någon lämplig person ;)
6: Recept. Ja denna kategori förstår ni säkert :)
Måste säga att de är väldigt skönt att ha alla ideer, tips och recept på ett ställe istället för på hundra små lappar :-)
Tårta-Bärbar data
Fick en beställning på en bärbar data som jag pysslat med i två dagar. Och de var inte de lättaste, mycket pill och de gick inte alls som jag tänkt mig å pastan sprack lite här å där efter att den var pålagd och den började svettas trots att jag fodrat locket. Är nog som många säger att de är väldigt svårt att göra tårtor i augusti månad. Eller så kanske de är dags att byta märke på Sp´n? Aja köparen blev iaf väldigt nöjd och verka inte alls se alla skavanker (ja jag är väldigt petig) :)
Gjorde locket jättefint och de var så platt och fint men sen var man ju tvungen att ta i locket för att sätta fast de å då blev de ju fingeravtryck å ja... ååh!!
Han som skulle få tårtan (mammas gubbes bror) älskar att spela world of worldcraft och därför så fick de bli en bild från de dataspelet :)
Baksidan är ju också viktig ;) Lite nöjd är jag väl ändå men, ja, hmmm... Och att limma fast locket var lite av ett pyssel de också. Men nu är den gjord, levererad och jag kan andas ut =)
Gjorde locket jättefint och de var så platt och fint men sen var man ju tvungen att ta i locket för att sätta fast de å då blev de ju fingeravtryck å ja... ååh!!
Han som skulle få tårtan (mammas gubbes bror) älskar att spela world of worldcraft och därför så fick de bli en bild från de dataspelet :)
Baksidan är ju också viktig ;) Lite nöjd är jag väl ändå men, ja, hmmm... Och att limma fast locket var lite av ett pyssel de också. Men nu är den gjord, levererad och jag kan andas ut =)
Fylld med After eight mousse och päronmousse
fredag 20 augusti 2010
Cross tårta
I förrgår ringde Viktor och undra på om jag hade lust att baka en tårta till bror till den han jobbar för och inte kan man väl säga nej till de ;) Crossmotorcykel var önskemålet annars fick jag göra precis som jag ville =D Har fylld den med helt nya smaker för min del nämligen Jappganache och Alhgrens bilar fluff, hoppas att den ska vara god..? :)
Ett annat problem jag har är att i morgon ska jag göra en stor bärbar datatårta och jag upptäckte att jag inte hade så mycket pasta som jag trodde och så är de givetvis slut på jobbet och inte hinner man beställa heller :( Typsikt mig att alltid vara ute i sista stund, haha. Fråga Lisa men hon hade ingen över att sälja men Milla kanske tar med en från Oslo i morgon, hoppas hoppas!! Annars är reservplanen att göra egen sockerpasta men jag gillar inte alls den så de är bara i värsta krisläge den används...
Ett annat problem jag har är att i morgon ska jag göra en stor bärbar datatårta och jag upptäckte att jag inte hade så mycket pasta som jag trodde och så är de givetvis slut på jobbet och inte hinner man beställa heller :( Typsikt mig att alltid vara ute i sista stund, haha. Fråga Lisa men hon hade ingen över att sälja men Milla kanske tar med en från Oslo i morgon, hoppas hoppas!! Annars är reservplanen att göra egen sockerpasta men jag gillar inte alls den så de är bara i värsta krisläge den används...
onsdag 18 augusti 2010
Lång fisketur...
Igår kväll bestämde jag å älsklingen för att ta båten ut å fiska en sväng. Ja vi kom iaf så långt att vi hade hämtat alla grejjer i garaget och putt ut båten och när älsklingen skulle starta motorn så var den helt dö =( Han ville inte ro eftersom hans kompisar slitit ut han med de så då var de lika bra att lägga ner och ro tillbaks till land och men fick göra de? Jo jag fick änvända mina superwomenkrafter och ro tillbaks :) Stannade inom mamma på hemvägen eftersom jag inte haft tid till de heller på ett par veckor så man får passa på när man är i närheten..
Idag trodde jag att de var min helt lediga dag utan bakning men jag kom på att jag måste baka ändå, klarar mig nog inte en dag utan att baka verkar de som, haha. Måste göra klart tårtbottnarna inför beställningstårtorna jag har i morgon och i övermorgon :D
Och sen ska älsklingen börja med ett projekt i kök och klädkammaren. Har nämligen inget skafferi i köket som vanliga folk har utan där är de en städskrubb med medicinskåp. Så jag har alla mina skafferivaror blandat med handdukar å sängkläder i skåpet i klädkammaren. Är lite bängligt att gå till klädkammaren varenda gång man ska hämta mjöl eller socker osv. Sen har jag ju proppfullt i varenda skåp med köksgrejjer, nästan rasar ut så fort man öppnar så jag hoppas jag får lite mer ordning ikväll när han tagit bort medicinskåpet och sågat till hyllplan till mitt nya "köksskafferi" :)
Idag trodde jag att de var min helt lediga dag utan bakning men jag kom på att jag måste baka ändå, klarar mig nog inte en dag utan att baka verkar de som, haha. Måste göra klart tårtbottnarna inför beställningstårtorna jag har i morgon och i övermorgon :D
Och sen ska älsklingen börja med ett projekt i kök och klädkammaren. Har nämligen inget skafferi i köket som vanliga folk har utan där är de en städskrubb med medicinskåp. Så jag har alla mina skafferivaror blandat med handdukar å sängkläder i skåpet i klädkammaren. Är lite bängligt att gå till klädkammaren varenda gång man ska hämta mjöl eller socker osv. Sen har jag ju proppfullt i varenda skåp med köksgrejjer, nästan rasar ut så fort man öppnar så jag hoppas jag får lite mer ordning ikväll när han tagit bort medicinskåpet och sågat till hyllplan till mitt nya "köksskafferi" :)
tisdag 17 augusti 2010
Förlåt mig syster-Muffins
Har haft så dåligt med tid i de sista. Tiden har mestadels gått åt till jobb, jobb och jobb och vissa har blivit utsatta för å inte hinna träffa mig bland annat min familj =(
Jag tycker själv de är jättetråkigt men jag har inte kunnat ändra på det och jag har nu inte träffat min älskade syster, min bästaste bästa syster som man kan prata med om allt, på två veckor!! Har sjuvit å sjuvit på dagen ganska länge och för att säga förlåt så har jag bakat några after eight cupcakes idag med chokladsmörkräm. Syrran älskar limegrönt så färgvalet var inte svårt :) Hoppas innerligt att jag blir förlåten ;)
De är dock inte så ljusgröna som de ser ut på bilden utan mer åt det limegröna hållet..
Jag tycker själv de är jättetråkigt men jag har inte kunnat ändra på det och jag har nu inte träffat min älskade syster, min bästaste bästa syster som man kan prata med om allt, på två veckor!! Har sjuvit å sjuvit på dagen ganska länge och för att säga förlåt så har jag bakat några after eight cupcakes idag med chokladsmörkräm. Syrran älskar limegrönt så färgvalet var inte svårt :) Hoppas innerligt att jag blir förlåten ;)
De är dock inte så ljusgröna som de ser ut på bilden utan mer åt det limegröna hållet..
måndag 16 augusti 2010
.::Tårt-Översikt::.
Nu har jag gjort tio tårtor så här får ni en översikt över alla de tårtor jag hittills har gjort. Tänk att de bara är två månader sen jag gjorde min första tårta och jättemånga har trott att jag är konditor och många frågar om jag inte borde öppna bageri. Är jätteroligt med kommentarer och nu vet ni att jag faktiskt är nybörjare =)
fredag 13 augusti 2010
Överraskningskalas med tårta!!
Har inte pratat så mycket om denna tårta jag gjorde igår och idag eftersom den varit hemlig!! :) En av bästa kompisarna reser till USA på tisdag för att plugga där. Kan verkligen inte fatta att hon ska dit, och Lasse reser till Berlin för att plugga å Camilla till Lidköping så jag blir kvar själv här ja.. Iaf så tog jag chansen att baka min tionde tårta, en våningstårta dessutom (min första) med usa-tema för att överraska henne, ringde in lite kompisar så vi var ett gäng som storma in i hennes lilla etta som nu dessutom var väldigt rörig (pga packning) =)
Så här blev den. Botten bara gled hela tiden så jag fick inte till någon snygg form! Är inte alls nöjd men god var den iaf :)
Mina rosetter som jag haft på torkning hela natten med plast imellan varje för att formen ska stanna så sjönk efter dagen så nää de blev som de blev.. Gjorde ett försök iaf..
Så här såg de ut när jag, Camilla, Lasse och Kalle storma in. Hon blev verkligen överraskad haha =D
Kul hade vi, blev massa prat om usa såklart och massa skratt ;)
Lasse och kalle :)
Erica hade sån söt tårtspade som såg ut som en högklackad sko men hon använde den farliga kniven ändå :) Och hela bottenvåningen blev över!! Att man alltid lyckas göra för mycket, förstår inte de ;)
Så här blev den. Botten bara gled hela tiden så jag fick inte till någon snygg form! Är inte alls nöjd men god var den iaf :)
Mina rosetter som jag haft på torkning hela natten med plast imellan varje för att formen ska stanna så sjönk efter dagen så nää de blev som de blev.. Gjorde ett försök iaf..
Så här såg de ut när jag, Camilla, Lasse och Kalle storma in. Hon blev verkligen överraskad haha =D
Kul hade vi, blev massa prat om usa såklart och massa skratt ;)
Lasse och kalle :)
Erica hade sån söt tårtspade som såg ut som en högklackad sko men hon använde den farliga kniven ändå :) Och hela bottenvåningen blev över!! Att man alltid lyckas göra för mycket, förstår inte de ;)
torsdag 12 augusti 2010
Ett skepp kommer lastat med MUFFINS :)
Faktiskt hundra stycken. Fick fria händer och får man de så blir de såklart rosa, haha :) Dock ville/vågade beställaren (exsvärmorn) inte ha frosting på alla muffins men 30 gjorde jag iaf, 15 av varje. De med duvor är vit choklad och hallonmuffins med vanlig fluffy frosting och de med fjärilar är dumle och marshmallowsmuffins även de med white fluffy frosting :)
Älsklingen skicka jag på cykeltur för att plocka vita och rosa blommor så passade jag på att använda mitt nya tårt-kakfat och min "trädgård" som bakgrund [Mycket Nöjd] :-)
Älsklingen skicka jag på cykeltur för att plocka vita och rosa blommor så passade jag på att använda mitt nya tårt-kakfat och min "trädgård" som bakgrund [Mycket Nöjd] :-)
Snart åker de iväg...
Så här ser de nu ut på mitt köksbord. 100 bullar + 100 muffins!! Fick nyss samtal av exet att exsvärmor kommer och hämtar sin beställning nu snart. Hoppas att de ska bli nöjda =)
Tillägg:
De blev alldeles för mycket för dom å de insåg att de inte hade plats i bilen så jag ska köra ut dom senare :) Tur man har stor bil =D Hehe!!
onsdag 11 augusti 2010
Kärlekstårtan
Fick en beställning av Linus för några veckor sen att göra en överaskningstårta som han skulle ge sin tjej på deras 6 månaders dag idag! Fick ganska mycket fria händer och så här blev den =D Rosorna är penslade med ätbart pärlemorpulver.. Fyllning i tårtan är kinderäggsganache och rabarbermousse :-)
Har fått sms att de var mycket nöjda och att den var jättegod och de tacka så hemskt mycket för all jobb jag lagt ner, redan när han hämta tårtan igår kväll så sa han att den var över förväntan!! Så kul när de blir glada för de man gör :-)
Har fått sms att de var mycket nöjda och att den var jättegod och de tacka så hemskt mycket för all jobb jag lagt ner, redan när han hämta tårtan igår kväll så sa han att den var över förväntan!! Så kul när de blir glada för de man gör :-)
När jag ser bilden så önskar jag att jag hade riktiga bladutstickare, hoppas att de som inte är inne i tårtvärlden inte märker de små felen :)
Min åttonde tårta och jag blev mycket nöjd faktiskt!! Var lite klurigt med denna fondantmattan men efter tredje gången så gick de :D
Nu blir de åter igen att ställa sig vid sockerpastabordet å göra dekorationer!! I morgon ska de hundra bullar och hundra muffinsen levereras...
tisdag 10 augusti 2010
100bullar, 100 muffins + 2 tårtor IDAG!
Idag har jag verkligen bekantat mig med köket!! Har bakat som rubriken heter 100 bullar, 100 muffins och 2 tårtor idag. Hållt på i 13 timmar så jag erkänner faktiskt att jag är ganska sleten nu men jag får väl skylla mig själv som har svårt att säga nej...
Hämtade Milla vid tre sen så blev hon hämtad vid nio, är mycket roligare att baka när man har sällskap. Och nu är nog även hon bäst på tårtor haha :) Hade t.o.m drömt om tårtor två gånger å hon har inte börjat baka än så de går åt rätt håll =)
Hämtade Milla vid tre sen så blev hon hämtad vid nio, är mycket roligare att baka när man har sällskap. Och nu är nog även hon bäst på tårtor haha :) Hade t.o.m drömt om tårtor två gånger å hon har inte börjat baka än så de går åt rätt håll =)
Efter jag gjort beställningstårtan så gjorde jag en liten överbliven-släng-ihop-tårta så att vi också skulle få lite att smaka på, har ju inte ätit en ända bulle eller muffins. Fyllning är kinderäggsganache och rabarbermousse =)
Bild på beställningstårtan kommer i morgon när jag vet att den överraskade tjejen har sett den :D
Bild på beställningstårtan kommer i morgon när jag vet att den överraskade tjejen har sett den :D
måndag 9 augusti 2010
Baka, baka baka och en lite önskelista :)
Har fullt upp denna veckan med bakning!! Trodde jag skulle göra tre tårtor denna veckan men den ena tårtan byttes ut mot 100 bullar och 100 muffins så nu har jag verkligen att göra... Jobbar ju dessutom heltid så de blir mycket baking på fritiden. Vanligtvis brukar de vara roligt men nu känner jag faktiskt att de är lite mycket, men de går nog. Måste försöka lära mig att ta hand om mig själv ibland också...
Igår började jag baka muffins och idag ska jag försöka hinna klart med alla bullarna och resten av muffinsen så att jag i morgon efter jobb kan göra dekorationer och på onsdag efter jobb frostingen och de sista för på kvällen där ska de levereras.
I eftermiddag ska jag göra en tårtbeställning, ett kärleksfullt hjärta för 2 personer. Kommer nog bli bra =) Milla ska hit för å se hur man gör tårtor också, ska bli kul med sällskap ;) Å så ska ju hon ta med sina grejer å jag är lika nyfiken på å se allt hon fått som när jag får egna paket haha. Ändå var jag ju med när hon beställde men nej jag vill se =)
Har en vanlig köksvåg och den har funkat bra den med men nu när man bakat mer så har man kommit på att en digital köksvåg vore nog supert, så man ser exakt!! Å denna var ju döläcker :)
Fast eftersom jag mest väger ingredienser å så så borde jag väl skaffa en sån med skål på.. Den läggs också i önskelistan så nu vet ni de kära släkt, familj och vänner :-)
Igår började jag baka muffins och idag ska jag försöka hinna klart med alla bullarna och resten av muffinsen så att jag i morgon efter jobb kan göra dekorationer och på onsdag efter jobb frostingen och de sista för på kvällen där ska de levereras.
I eftermiddag ska jag göra en tårtbeställning, ett kärleksfullt hjärta för 2 personer. Kommer nog bli bra =) Milla ska hit för å se hur man gör tårtor också, ska bli kul med sällskap ;) Å så ska ju hon ta med sina grejer å jag är lika nyfiken på å se allt hon fått som när jag får egna paket haha. Ändå var jag ju med när hon beställde men nej jag vill se =)
En liten önskelista:
När man bakar så mycket som jag gör och en hel del ska vispas poröst och mycket grädde ska vispas så blir de att man måste hålla i elvispen läääänge och de kan ju vara lite jobbigt faktiskt. Är supernöjd med min elvisp som jag beala 800 för med lcd skärm och 16 hastigheter (vågar dock bara använda max tvåan haha) men en sån här vispmaskin had enog varit drömmen. Denna får hamna på önskelistan helt enkelt :) (Annars funkar ju darlingen utmärkt som hållare också när han är hemma :D )Har en vanlig köksvåg och den har funkat bra den med men nu när man bakat mer så har man kommit på att en digital köksvåg vore nog supert, så man ser exakt!! Å denna var ju döläcker :)
Fast eftersom jag mest väger ingredienser å så så borde jag väl skaffa en sån med skål på.. Den läggs också i önskelistan så nu vet ni de kära släkt, familj och vänner :-)
Ps listan kan bli längre, har ju faktist 1,5 månad kvar å komma på fler saker ;)
onsdag 4 augusti 2010
100kg rabarber!!
Eller iaf 4kg har jag nu i min frys =) Fick 2,6kg idag av en arbetskollega och på lördag ska jag få mer av en annan kollega så då borde jag väl ha så jag klarar mig under vintern :D Snälla arbetskamrater man har =)
Två rabarber såg dock lite annorlunda ut, Var ihåliga hål rakt igenom hela rabarbern.. Är dom dåliga då? Jag våga inte chansa utan dessa kastades men kan vara bra att veta det till en annan gång. Var någon som såg ut så även när jag köpte 1,5kg på ica häromdagen..
Idag efter jobb så körde jag hem Lisa så jag passade på att låna lite tårtsaker av henne som jag behöver ha till veckan :-) Så snällt du är :D
Bra när de finns folk man kan låna lite av, snart kan jag kanske låna lite av Milla också ;) Försöker köpa sånt som jag vet att de inte har så att man kan byta å låna lite å så slipper man köpa precis allt, även om man egentligen skulle velat de :)
Sen jag kom hem från jobb (21.15) så har jag bara hunnit skära rabarberna i bitar och frysit in och ätit mat och nu har jag precis satt mig vid datan för att uppdatera er om vad som händer :)
I morgon åker vi ju till dalarna på bilträff och jag har hört de ska vara en del loppis så jag håller utkik efter tårtfat, kakfat och ja allt man kan behöva. Glömmer inte av bakningen bara för att jag är långt ifrån ugnen haha..
Älsklingen berätta att han vill utmana mig i gokart också?!? Herregud, jag som aldrig suttit i en sån, jag kommer nog dö. Sen prata han på å dra till Leksand sommarland och de såg ju faktiskt ganska stort ut å de har massa saker man kan göra där så vi får väl se vad som händer. Kul blir de nog i vilket fall =) Men nu måste jag faktiskt börja packa för de har jag ju inte hunnit än..
Två rabarber såg dock lite annorlunda ut, Var ihåliga hål rakt igenom hela rabarbern.. Är dom dåliga då? Jag våga inte chansa utan dessa kastades men kan vara bra att veta det till en annan gång. Var någon som såg ut så även när jag köpte 1,5kg på ica häromdagen..
Idag efter jobb så körde jag hem Lisa så jag passade på att låna lite tårtsaker av henne som jag behöver ha till veckan :-) Så snällt du är :D
Bra när de finns folk man kan låna lite av, snart kan jag kanske låna lite av Milla också ;) Försöker köpa sånt som jag vet att de inte har så att man kan byta å låna lite å så slipper man köpa precis allt, även om man egentligen skulle velat de :)
Sen jag kom hem från jobb (21.15) så har jag bara hunnit skära rabarberna i bitar och frysit in och ätit mat och nu har jag precis satt mig vid datan för att uppdatera er om vad som händer :)
I morgon åker vi ju till dalarna på bilträff och jag har hört de ska vara en del loppis så jag håller utkik efter tårtfat, kakfat och ja allt man kan behöva. Glömmer inte av bakningen bara för att jag är långt ifrån ugnen haha..
Älsklingen berätta att han vill utmana mig i gokart också?!? Herregud, jag som aldrig suttit i en sån, jag kommer nog dö. Sen prata han på å dra till Leksand sommarland och de såg ju faktiskt ganska stort ut å de har massa saker man kan göra där så vi får väl se vad som händer. Kul blir de nog i vilket fall =) Men nu måste jag faktiskt börja packa för de har jag ju inte hunnit än..